Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Sköna toner med Chromecast Audio

Den lilla pucken Chromecast Audio från Google gör en enda sak, och gör den bra. Den är också såpass billig att den kan vara värd ett inköp trots att den saknar stöd för bland annat Apple Music.

Det här blir inte ett särskilt långt test, eftersom det inte finns särskilt mycket att säga om Chromecast Audio. Den gör i princip en sak, och det gör den utan problem.

Chromecast Audio presenterades av #Google under ett event i september, och är en syskonprodukt till videoströmmaren #Chromecast. Som namnet på ett inte särskilt subtilt sätt antyder handlar det här istället om att ta emot ljudströmmar från en (oftast mobil) enhet och skicka signalen vidare till ljudingången på ett par högtalare. Funktionsmässigt påminner det här alltså mycket om en Airport Express, med den skillnaden att Chromecast Audio inte agerar trådlös basstation. Den kan inte skapa ett trådlöst nät, utan bara ansluta till ett som redan finns. Fördelen blir att Chromecast Audio är både mindre och betydligt billigare än Apples lilla vita låda.

Precis som Chromecast för tv ser Chromecast Audio ut som en liten dosa, ungefär hälften så stor som en hockeypuck. Det finns en 3,5 millimeter ljudutgång där den medföljande ljudkabeln kopplas – det går också att ersätta den med en optisk ljudkabel för den som har rätt utrustning på andra änden. På andra sidan pucken finns en mikro-USB-ingång för att ansluta den medföljande laddaren, och här går det också att koppla direkt till ett USB-uttag för att få ström, vilket är praktiskt då vissa högtalare har egen USB-port för just detta.

Installationsprocessen är busenkel. Allt styrs genom appen Chromecast som laddas ned, och i den dyker enheten upp automatiskt. Det är bara att välja vilket trådlöst nätverk den ska använda, döpa den och därefter är allt klart.

Nackdelen för en Iphone-användare är att det inte finns inbyggt stöd för Chromecast i IOS, som det finns för Apples egna standard Airplay. Appar som har stöd för Chromecast är exempelvis Googles egen musiktjänst Google Play samt Spotify och Deezer. I Spotify är det bara att välja Chromecast som högtalare, och snart strömmar ljudet ut i luften till allmän förnöjsamhet. Tjänster som Apple Music saknar helt stöd, vilket kanske inte är så förvånande men ändå opraktiskt. Inte heller podcast-appar som Apples egna eller Overcast fungerar.

Från en dator går det att skicka ut ljud från webbläsaren Chrome genom att installera ett tillägg. Detta fungerar mycket bra för strömmande ljud, exempelvis webbradio eller någon musiktjänst som går att spela upp via webben. Däremot är det inte lika lämpligt att spela upp videomaterial från Youtube, eftersom ljudet släpar efter och ligger en liten aning efter det som sker på bildskärmen. Spotify-klienten på en dator fungerar även den mot en Chromecast.

Sammanfattningsvis är det här alltså ett perfekt tillbehör för musikälskare som föredrar Spotify eller någon annan fungerande tjänst, och inte har högtalare med inbyggd trådlös kapacitet. Chromecast fungerar mycket väl med appar som har stöd, och inte alls med andra. Den är dock såpass billig att den kan vara värd att införskaffa enbart som ett sätt att skapa en Spotify-högtalare.

Fördelar

+ Billig
+ Mycket lättanvänd
+ Stöd för Spotify, Deezer, Google Play

Nackdelar

- Inget inbyggt stöd i IOS
- Saknar stöd för tjänster som Apple Music, Tidal med flera

Fakta: Chromecast Audio

Vad är det?
Trådlös mottagare för högtalare.
Funktioner
Strömmar musik över Wifi 2,4 eller 5 GHz från kompatibla appar till förstärkta högtalare med ljudingång.
Tjänster som stöds
Spotify, Deezer, Google Play, Chrome med flera.
Mått
51,9 x 51,9 x 13,49 mm
Vikt
30,7 gram
Längd ljudkabel
146 mm
Längd strömkabel
1,75 m
Pris
Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.