99mac testar jättepaddan Ipad Pro

Apples största Ipad hittills har landat på redaktionen och prestandatestas i vanlig ordning.

Sedan drygt en vecka tillbaka går det att köpa #Ipad Pro i Sverige och nu har 99mac äntligen fått tag i ett testexemplar. Ipad Pro är med sin 12,9-tums skärm den största Ipaden som Apple har gjort. Det här är ingen enhet man med lätthet håller i ena handen eller som stoppas ner i fickan. Den kräver till och med en rätt stor väska om den ska flyttas runt. En del kallar den för en Ipad för skrivbordet och det ligger helt klart något i det.

Apples vd Tim Cook säger att Ipad Pro kommer att ersätta en dator för många användare och bland annat det kommer vi att undersöka längre fram i kommande artiklar. I det här testet fokuserar vi på att undersöka vad hårdvaran i Ipad Pro duger till.

Innan vi dyker in bland skärmätningar och diagram kan det vara på sin plats att lyfta fram några av nyheterna med Ipad Pro. Det här inte bara en större Ipad, den kommer med några intressanta nyheter också.

Skärmen

Retina-skärmen på Ipad Pro är inte bara större, den är också bättre. Apple säger den ger 78 procents större visningsyta än Ipad Air 2 och skärmen har också fler pixlar än en 15-tums Macbook Pro Retina.

Ipad Pro är den första enheten från Apple som har variabel uppdateringsfrekvens. Plattan känner av om innehållet är statiskt på skärmen och halverar då uppdateringsfrekvensen från 60 gånger per sekund till 30 gånger per sekund. Det här gör sitt till för att bibehålla lika bra batteritid som på de andra Ipad-modellerna.

Vår skärmexpert Thomas Ytterberg undersöker skärmen närmare på sidan tre.

A9X

Till enheten har Apple tagit fram en ny version av sin A-processor. Det rör sig om en snabbare version av A9 som heter A9X. Processorn ger upp till 1,8 gånger bättre prestanda än Ipad Air 2 och upp till två gånger bättre grafik.

Fyra högtalare

Något annat som är nytt med Ipad Pro är ljudet, enheten kommer med fyra högtalare, en i varje hörn som levererar högre och bättre ljud än sina Ipad-syskon. Mer om ljudet kan du läsa i den här artikeln om min filmkväll med enheten.

Penna och tangentbord

Till Ipad Pro har Apple tagit fram två tillbehör, pennan Apple Pencil och tangentbordet Smart Keyboard. Vi kommer att återkomma till dessa tillbehör i framtida artiklar.

Ipad Pro, modell: A1652

Vår testenhet är en silverfärgad Ipad Pro med 128 gigabyte lagring och både Wifi och mobildata.

Egenskap

Värde

Mått

H: 305,7 mm
B: 220,6 mm
D: 6,9 mm

Vikt

712 gram (Wifi)
723 gram (Wifi + LTE)

Färger

silver, guld, rymdgrå

IOS

9.1

Skärm

12,9-tum
2 732 x 2 049 pixel
264 ppi

Processor

A9X, 64-bit, M9

Kapacitet

Wifi: 32, 128 GB
Wifi + LTE: 128 GB

Kamera

Bak: 8 megapixel, f/2,4
autofokus
1080p video (30 fps)
slowmotion (120 fps)
Fram: 1,2 megapixel, f/2,2
720p video

Anslutningar

Lightning, hörlursport

Sensorer

Touch ID
Gyro med tre axlar
Accelerometer
Barometer
Sensor för omgivande ljus

Trådlöst

Wifi 802.11a/b/g/n/ac, 2,4 GHz och 5 GHz
Bluetooth 4.2
GPS

Batteritid

Upp till 10 timmar surf, videouppspelning eller musiklyssning via Wifi
Upp till 9 timmar surf via mobildatanät

Pris

Wifi:
32 GB: 8 995 kr
128 GB: 10 695 kr
Wifi + LTE:
128 GB: 11 995 kr

Med Ipad Pro har Apple piffat till tekniken bakom skärmen en hel del. Apples produktinformation skryter om jämn ljusåtergivning och det stämmer hyfsat. Vi kan mäta en variation på 365 cd/m2±15 cd/m2 när vi mäter på nio punkter över ytan och maximal belysning. Det motsvarar en uniformitet på 92 procent vilket är bra för en LCD-skärm. Variation i vitbalans är liten, inom ett par procent i nivåer för röd, grönt och blått.

Ljusstyrkan på maximalt 380 cd/m2 (i mitten på textexemplaret) är något lägre mot tidigare Ipad-modeller som mäter med god marginal över 400 cd/m2. Fast detta lär inte märkas i praktiken då den totala mängden ljus som strömmar från 12,9-tumsskärmen helt enkelt medför att Ipad Pro slungar fler fotoner i din riktning. I fråga om att lysa upp ditt ansikte är Ipad Pro alltså betydligt mäktigare. Av allt att döma, mätningar av ljusspektrat, är det traditionella vita lysdioder bestående av blå diod med gult fosfor.

Vill du inte köra maximal ljusstyrka kan du sänka hela vägen ned till 4 cd/m2 för användning i mörkaste mörker. Ljusstyrkereglaget i mitten ger kring 150 cd/m2. Vitbalansen blir mindre blå ju mer vi sänker ljuset, men ett turkosblått grundförhållandet ligger kvar. Variationen är inte stor utan ligger inom området 300 Kelvin. Kontrastförhållandet är 1 500:1 vilket är förhållandevis högt.

Varierar bildfrekvens och sparar ström

Det för oss till Apples skrytinformation nummer två om att skärmen använder adaptiv frekvens och kliver ned till 30 Hz när innehållet är statiskt. Detta sparar en del ström vilket kan behövas med en så stor yta att ljussätta. Att kontrollera om det stämmer är omöjligt att avgöra utifrån. Vi kan däremot använda Klein K10A-mätarens flimmerkontroll och se inom vilka frekvenser det flimrar.

Där tycks det stämma då panelen ger stadiga, men små fluktuationer i 15, 30 och 60 Hz. Där 60 Hz och 15 Hz kommer och går beroende på innehållet. Flimret vi mäter är troligtvis så kallat inversionsfimmer som kommer från att panelen vänder på polariteten med vanligtvis halva uppdateringsfrekvensen. En förklaring och testbilder (vilka dock inte fungerar på Retina-enheter på grund av skalningen) finns här.

Omfånget på inversionsflimret när vi mäter mot en statisk bakgrund är inom 0,5 procents variation i ljusstyrka och är alltså inget som ögat upptäcker. Mätaren snappar däremot upp det. Hursomhelst finns det ingen anledning att betvivla att Apple använder knep för att hålla nere strömförbrukningen. Fast det kanske "roligaste" vi upptäcker när vi mäter efter flimmer är att du kan få "inbränningar" eller kvardröjande rörelser som fastnar i panelen.

Detta testmönster ger ett kvardröjande flimmer om det körs en längre stund. Det bleknar sakta men säkert, men bästa sättet att bli av med det är att släcka skärmen och låta Ipaden vila. Ovanligt? Nej, det flesta LCD-paneler visar upp olika fenomen på lite olika sätt beroende på hur panelen är konstruerad. Att rörelsen så att säga lever kvar är ganska typiskt för just IPS-paneler.

Precis nästan fullt pålitliga färger

I fråga om färgkvalitet är det typiskt för Apples mobila enheter de senaste åren. Vitbalansen går mot en blåare ton med underskott av rött och därmed en mer turkosblå karaktär. Färgtemperaturen snittar kring 7 000 Kelvin och ju ljusare nyans, desto mer blått ljus i blandningen. Skärmen saknar lite räckvidd hos rött och har aningens för stor räckvidd hos blått. Ipad Pro:s färgrymd går utanför Rec.709-standard hos blått, men når inte hela vägen ut hos rött.

Effekten av detta kombinerad med att vitbalansen är något turkosblå är att nyanser som innehåller rött, till exempel hudtoner och nyanser av gult och orange blir undermättade och blekare än normalt. Blåa toner blir i sin tur något övermättade. Färgtoner som innehåller grönt skiftar svagt mot blått. Detta är subtilt, men samtidigt ganska konsekvent för alla nyanser och mätbart. Tränade ögon ser detta som en mild skiftning, särskilt ifall du kan jämföra med en färgkorrekt skärm.

Ipad Pro använder en bra och tydlig skärm som är tillräckligt bra för att du i stort ska kunna lita på skärmen så länge som du inte kräver exakt precision och exakta färger. Det finns inga fel och störande problem utan Ipad Pro beter sig som väntat och i klass med tidigare testade Ipad-modeller.

Nästa steg i vår utvärdering av hårdvaran i Ipad Pro är en uppsättning tester som testar internetsurfning, spelprestanda och batteritid.

Internetsurf

Som vanligt kör vi några tester i webbläsaren som mäter hantering av Javascript: Jetstream, Google Octane och Mozilla Kraken. Varje enhet kör den inbyggda webbläsaren Safari. När det gäller Ipad Pro är det IOS 9.1 som gäller, övriga enheter kör den senaste versionen vid respektive testtillfälle.

Det är föga oväntat att Ipad Pro med den nya A9X-processorn tar täten i alla testerna. Apples nya surfplatta är snabb på det mesta.

Spelprestanda

99mac kör också 3DMark, ett syntetiskt test av grafikprestanda. Testet heter Ice Storm Unlimited och renderar 720p-bildrutor "utanför" skärmen, medan skärmen uppdateras med tumnaglar efter varje 100 bildrutor för att visa framsteg.

Ett annat test vi kör heter GFX Bench, det har stöd för Apples ramverk Metal och renderar också bildrutor "utanför" skärmen.

I båda de här testerna är Ipad Pro och A9X överlägsen de andra testade IOS-enheterna.

Batteritid

Ipad Pro har en betyligt större skärm än sina Ipad-syskon, men Apple utlovar ändå samma batteritid. Ipad Pro ska klara upp till 10 timmars surf via wifi och lika många timmar med videouppspelning eller musiklyssning. Surfar du istället via mobildatanätet ska den klara upp till nio timmar mellan laddningarna.

Till det kommer det nya strömsparläget i IOS 9, som kan stänga av de flesta bakgrundsprocesser och förlänga batteritiden ytterligare.

Vi testar batteriet med ljusstyrkan uppmätt till 150cd/m2 och kör två tester. Det ena är ett automatiskt test som simulerar surfning genom att låta enheten besöka ett antal webbplatser med wifi och Bluetooth aktiverade tills batteriet tar slut. Webbsidorna använder inte Flash, som heller inte stöds av IOS, men däremot Javascript. Bakgrundsuppdateringar, platstjänster och notiser är avaktiverade, och det nya strömsparläget i IOS 9 används inte.

Det andra batteritestet spelar upp videoklippet Tears of Steel i upplösning 720p upprepade gånger tills batteriet tar slut. Även här är wifi och Bluetooth aktiverade, men bakgrundsuppdateringar, platstjänster och notiser avstängda. Strömsparläge används inte.

Vi kan konstatera att Apples uppgifter om batteritid håller måttet. Ipad Pro klarar surftestet i 9 timmar och 43 minuter. Videouppspelning klarar Ipad Pro i 11 timmar och 20 minuter. Jämnför vi med Ipad Air 2 och Ipad Mini 4 ser siffrorna väldigt lika ut.

Modell

Batteritid surf 150cd/m2

Batteritid video 150cd/m2

Ipad Pro

9h 43min

11h 20min

Ipad Air 2

9h 14min

11h 20min

Ipad Mini 4

9h 13min

12h 21min

Ipad Pro är en intressant produkt att utforska eftersom den är den första av sitt slag. Den är direkt bekant för någon som använt en Ipad tidigare, men samtidigt en ny upplevelse med den stora 12,9-tums skärmen.

Det är en vältränad padda som utan att ens svettas tar sig igenom redaktionens hinderbana i testlabbet. Vad den kan eller bör användas till är helt upp till användaren. Ipad Pro blir lite vad du gör den till. här kommer några korta reflektioner som vi kommer att kunna utveckla och återkomma till framöver när vi fått mer tid tillsammans med enheten.

Det är himla trevligt att surfa med den här enheten, det får plats väldigt mycket webbsida på skärmen, du måste inte konstant skrolla som i Iphone eller en mindre Ipad. Faktum är att den laddar desktop-versionen av 99mac och inte mobilsajten.

Det går också alldeles utmärkt att se på film eller tv-serier och ljudet imponerar som vi konstaterat i ett separat test. Tack vare nya funktioner i IOS 9 går det också att vara produktiv med Ipad Pro.

Med två appar sida vid sida går det att både surfa och föra anteckningar på samma gång. Med ett externt tangentbord inkopplat fungerar många av de kortkommandon som vi blivit vana vid från Macen och det går lätt att hoppa mellan olika aktiviteter och appar. Mer om hur det är att försöka vara produktiv med Ipad Pro kommer snart.

Vi gissar att många är nyfikna på Apple Pencil och helt kort kan vi säga att det är den bästa pennan som vi testat för Ipad, men eftersom den är så bra kommer vi att testa både den och tangentbord för enheten separat.

Prisvärd?

Ipad Pro är ingen billig historia, särskilt inte om man vill ha gott om utrymme, mobildata och kanske också tillbehör så som penna och tangentbord. Macbook Air-familjen har liknande priser medan en Macbook kostar från 14 495 kronor.

När det gäller prestanda skäms Ipad Pro absolut inte för sig och kan jämföras med flera bärbara datorer. Det finns redan flera riktigt kraftfulla appar till enheten, men IOS är inte OS X och det märks i en del fall extra tydligt. Ipad Pro kommer heller inte med massa anslutningsmöjligheter, så den passar främst till användare som redan jobbar mycket mot molnet och inte behöver ansluta exempelvis USB-tillbehör.

Vi tror att Tim Cook har rätt, en del användare kommer att kunna byta ut datorn där hemma mot en Ipad Pro och då känns priset heller inte helt orimligt med tanke på skärmen och kvalitetskänslan som Ipad Pro ändå ger när man undersöker den närmare.

Enheten har också en plats i arbetslivet, där den kan fungera väl som ett komplement till datorn. Ipad Pro och pennan kommer att passa många kreatörer. Där blir priset också något bättre med tanke på möjligheten att dra av momsen.

Modell

Pris ink moms

Ipad Mini 4

från 3 795 kr

Ipad Air 2

från 4 695 kr

Ipad Pro

från 8 995 kr

Macbook Air 11-tum

från 9 995 kr

Macbook Air 13-tum

från 12 295 kr

Macbook

från 14 495 kr

Macbook Pro 13-tum

från 14 495 kr

Fördelar
+ Fantastisk skärm
+ Apple Pencil
+ Ljudet är både högre och bättre
+ Batteritiden

Nackdelar
- Tangentbord med nordisk layout dröjer
- Kostar som en dator