Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Grendosan The Pac vill starta en folkrörelse

The Pac är en grendosa som vill få användarna att stänga av sina elektriska prylar när de inte används genom att göra ström synlig på ett nytt sätt.

– Om jag vrider på vattenkranen här och lämnar den, vad tror du händer då? undrar Erik Tutzauer, vd för Poweraware när han besöker 99mac-redaktionen.

Svaret är givet, efter en kort stund stänger någon av vattnet. Det stör oss att det står och rinner. När det gäller el är det inte lika givet, vi har inte samma relation till att spara eller slösa på el och här någonstans är det dags att introducera grendosan The Pac.

Från början kommer idén från ett forskarteam som fick i uppdrag att visualisera elektricitet i en sladd. Till slut kom de fram till att strömmens flöde kan göras synligt med hjälp av blått ljus. Ljuset rinner fort om det går åt mycket ström och långsammare vid lägre belastning – likt vatten ur en kran.

Den här uppfinningen blev sedan liggande tills en teknikintresserad ingenjör – Erik Tutzauer – hörde talas om den. Nu efter några års produktutveckling och ett antal prövningar med att få den CE-godkänd finns The Pac till salu.

The Pac kommer inledningsvis i två utföranden, en vit och en transparent. Båda har 1,5 meter lång sladd, tre uttag och en strömbrytare. En vit The Pac kostar 476 kronor exklusive moms, medan den transparenta är dyrare och kostar 690 kronor exklusive moms. The Pac i sig drar förstås också lite ström. Enligt Erik kostar den omkring åtta kronor per år.

Målsättningen med denna första generation av grendosan är att den ska vara så enkel att använda att alla oavsett ålder ska förstå hur den fungerar. Det finns inga appar eller krångliga beskrivningar, utan det är bara att plugga in den och se vad som händer.

– I ett hushåll står strömförbrukningen från standby-produkter för cirka 15 procent av elräkningen. The Pac gör det tydligt för användare att prylarna drar ström och påminner om att stänga av allt helt innan man går hemifrån. På två år har en användare hemma eller på kontoret tjänat igen vad grendosan kostar.

Det blir dyrt om jag ska köpa ett helt gäng av de här?

– Det behövs bara en The Pac för att åstadkomma ett förändrat beteende. Vi ser att människor som lär sig stänga av strömmen med The Pac också börjar göra det med andra sladdar och apparater. Mitt mål är att alla ska ha en! Om exempelvis alla hushåll i Sverige börjar stänga av sina standby-produkter skulle vi spara lika mycket koldioxid som bilarna i landet släpper ut varje år, säger Erik Tutzauer.

Just nu ligger fokus på att visa upp produkten för företag. Kontor står tomma omkring 7 000 timmar per år och ofta går stora mängder energi till spillo eftersom många saker står på i standby. Erik Tutzauer pekar på redaktionens höj- och sänkbara skrivbord och uppmanar oss att testa att ansluta dem till The Pac.

Poweraware säljer förstås grendosan också till intresserade privatpersoner. Mer information hittar du på deras webbsida.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
17 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.