7 bra spel på Steam

99mac tipsar återigen om de bästa spelen, och den här gången handlar det om vad den nätbaserade butiken Steam har att erbjuda. Här är sju spel som garanterat rensar julen på tid och tristess.

December är kanske inte den lugnaste månaden med gott om tid att sjunka ned framför datorn med ett bra spel. Men bredvid julföredelserna finns förhoppningsvis också lite tillfälle att spela, eller åtminstone spara en hög klassiker till mellandagarna. Här tipsar 99mac om några av de bästa både gamla och nya spelen, allt som en del i vår serie #99mac räddar julen.

En gång i tiden köptes datorspel i kartong och låg på en hög disketter eller en cd-skiva. Numera är det digital leverans som gäller, och det kan vi till stor del tacka Valve för med sin tjänst Steam. Trots att det finns andra aktörer är Steam för många det självklara sättet att köpa spel. Ett extra plus är att om spelet finns för flera plattformar så ingår alla versioner i köpet.

Elite Dangerous

Vill du bli galaxens mest fruktade stridspilot, eller den listigaste smugglaren på den här sidan Orion? Varsågod, i Elite: Dangerous ligger alla rymdstigar öppna. Spelet är en modern uppföljare till det klassiska Elite från 1984 och finansierades delvis genom Kickstarter där spelet drog in närmare 20 miljoner kronor.

Elite: Dangerous är enormt och tidskrävande, men spelare som gett sig in i det rapporterar om en fin upplevelse i en galax som består av cirka 400 miljarder olika solsystem – många av de skapade utifrån befintlig astronomisk data. Resten genereras automatiskt av spelet utifrån vetenskapliga modeller.

I de första Elite-spelen mötte spelaren bara datorgenererade konkurrenter, men i Elite: Dangerous är rymden full av andra spelare, som det står dig fritt att behandla med respekt eller attackera och plundra som en början på en lukrativ karriär som rymdpirat. Kom dock ihåg att en attack på en annan spelare omedelbart kommer att sätta ett pris på ditt huvud, något som säkert kommer att locka prisjägare åt ditt håll.

Elite: Dangerous kräver en ganska kraftig Mac för att vara njutbart, men för den som har hårdvaran och tiden är det väl värt att kryssa runt från stjärna till stjärna och upptäcka de många olika rymdskeppen och spelets många upplevelser.

Namn
Elite: Dangerous
Plattform
OS X, Windows
Utvecklare
Frontier Developments
Utgivet
2015
Pris
37,49 euro
Krav
OS X 10.10 eller senare, 2.3Ghz quad-core Intel Core i5 CPU, 4 GB RAM, Nvidia GT 650M 1GB eller motsvarande.
Språk
Engelska, gränssnitt på engelska, franska, tyska, ryska

Europa Universalis 4

På tal om spel som kräver massor av tid, svenskutvecklade strategikolossen Europa Universalis är i sin fjärde version mer polerat och snyggare, men lika djupgående och fängslande som tidigare delar.

Europa Universalis är ett omfattande historiskt strategispel som får Civilization att framstå simpelt som fia med knuff. Spelaren guidar en nation från slutet av medeltiden fram till tidig modern tid, det vill säga ungefär från 1444 till 1821. Genom handel, diplomati, kolonisering och krigsföring gäller det att få sin rättmätiga plats i historien.

Det finns inga särskilda mål, men för historieintresserade finns det gott om möjligheter att ägna sig åt kontrafaktisk historieskrivning. Prova till exempel att styra Sverige under stormaktstiden och se om du kan hålla dansken, ryssen och polackerna borta. Den som ändå behöver mer kan komplettera med någon av de sju expansioner som finns, eller någon av den stora mängd ytterligare extramaterial som finns, så som extra musikspår, kosmetiska miniexpansioner och scenarion. Julen är räddad, för du hade väl inte planerat att umgås med din familj?

Namn
Europa Universalis IV
Plattform
OS X, Windows, Linux
Utvecklare
Paradox Development Studios
Utgivet
2013
Pris
39,99 euro (grundspelet)
Krav
OS X 10.6.8 eller senare, Intel Core Duo Processor (2GHz eller snabbare), 2 GB RAM, ATI Radeon HD 6750 / NVIDIA GeForce 320 / NVIDIA GeForce 9600 eller bättre.
Språk
Engelska, tyska, franska, spanska.

The Wolf Among Us

Mästarna på interaktiva berättelser är tilllbaka, och den här gången handlar det om en hårdkokt deckare med Snövit och andra sagokaraktärer i rollerna. Telltale har skapat en prequel i fem delar till den prisbelönade och hyllade tecknade serien Fables, och det här är verkligen sagor för vuxna barn.

Som sheriffen Bigby, mer känd under namnet Stora Stygga Vargen, gäller det att hitta en seriemördare som väljer ut sina offer bland fabelrikets invånare. Allt i ett regnigt New York City dit sagofigurerna flytt för hundratals år sedan och nu lever i hemlighet.

Bigby har lämnat sina skurkdagar bakom sig och blåser inte längre omkull grisars hus eller jagar rödluvor. Det förflutna försvinner dock inte så lätt, och Bigbys rykte är ibland ett lika stort hinder för utredningen som byråkratisk toppstyrning och otäcka maffialigor.

The Wolf Among Us är ett riktigt tjusigt och fängslande äventyr med oförglömliga karaktärer och ett fantastiskt manus. Vid sidan av succén The Walking Dead är det ett av Telltales bästa spel! Tack vare uppdelningen i fem episoder går det också utmärkt att spela en del varje dag, även om varje del ofta slutar med en riktig cliffhanger som gör det lockande att genast börja på nästa del.

Namn
The Wolf Among Us
Plattform
OS X, Windows
Utvecklare
Telltale Games
Utgivet
2013
Pris
22,99 euro
Krav
OS X 10.6.9 eller senare, 2.3 Ghz Intel Core, 4 GB RAM, 512 MB NVidia eller ATI grafikkort.
Språk
Engelska

Insanely Twisted Shadow Planet

Insanely Twisted Shadow Planet är ett fantasifullt och supersnyggt sidoskrollande plattformsspel utvecklat av animatören Michael Gagné som arbetat med tecknade filmer som Landet för Längesedan, Järnjätten och Star Wars: Clone Wars. Spelet gavs först ut exklusivt på Xbox Live Arcade 2011, men har sedan kommit även till Windows och Mac.

I Insanely Twisted Shadow Planet gäller det att utforska och överleva titelns planet som är fullkomligt översvämmad av galna monster och varelser. Du styr ditt lilla rymdskepp med hjälpa av tangentbordet, och siktar med hjälp av musen. Spelet bör framförallt hyllas för sin mycket vackra och originella grafik och silkeslena animationer.

Namn
Insanely Twisted Shadow Planet
Plattform
OS X, Windows
Utvecklare
Shadow Planet Productions
Utgivet
2011
Pris
13,99 euro
Krav
OS X 10.6.8 eller senare
Språk
Engelska

Cities: Skyline

Den senaste versionen av Sim City har av många kritiserats för att inte vara lika komplex som sina föregångare, och inte minst för att ytan att bygga sin stad på är så begränsad att det är omöjligt att åstadkomma enorma vidsträckta storstäder. Stadsbyggare som föredrar en mer ambitiös stadssimulator gör klokt i att titta på Cities: Skyline.

Cities: Skyline är utvecklat av den finska studion Colossal Order och utgivet av Paradox. Precis som i Sim City-spelen handlar det om att zonbestämma landområden, dra vägar och locka invånare genom att erbjuda kollektivtrafik, brandstationer, poliser och annat samt hålla skatter, utsläpp och trafik på en rimlig nivå.

Spelet erbjuder alla möjligheter för spelaren att skapa sina drömmars stad, och bjuder dessutom på tjusig grafik som använder effekter som tilt shift för att förmedla staden och ge den en känsla av modelljärnväg.

Namn
Cities: Skyline
Plattform
OS X, Windows, Linux
Utvecklare
Colossal Order / Paradox
Utgivet
2015
Pris
27,99 euro
Krav
OS X 10.9 (64-bit), Intel Core 2 Duo, 3.0GHz, 4 GB RAM, diskret grafikkort Nvidia Geforce GTX 260 512 MB eller ATI Radeon HD 5670. 512 MB.
Språk
Engelska, franska, tyska, spanska.

Dear Esther

Dear Esther är på många sätt inte alls ett spel, utan snarare en alldeles särskild narrativ upplevelse. Det är en grafisk novell, där "spelaren" har minimala möjligheter att påverka, förutom att gå omkring i den mycket vackra världen.

Det är alltså inget för de som letar efter en ordentlig utmaning, men rekomenderas däremot för alla som vill uppleva en experimentell historia i form av fragmentariska brevutkast förstärkta av miljöerna på den icke namngivna ön utanför Skottlands kust.

Dear Esther utvecklades från början av studion The Chinese Room som en gratis mod för spelmotorn Source. Spelet gjordes därefter om från grunden och släpptes kommersiellt 2012. Avsaknaden av pussel och traditonella spelmoment till trots är det här en upplevelse som starkt kan rekommenderas i jul under en dryg timme tillsammans med en varm glögg eller rentav en whisky.

Namn
Dear Esther
Plattform
OS X, Windows
Utvecklare
The Chinese Room
Utgivet
2012
Pris
7,99 euro
Krav
OS X 10.6.7 eller senare, Intel Core Duo Processor (2GHz eller bättre), 2 GB RAM, ATI Radeon 2400 eller högre / NVIDIA 8600M eller högre / Intel HD Graphics 3000.
Språk
Engelska

Valve Complete Pack

I kategorin "mest pang för pengarna" är detta enorma paket med populära titlar svårslaget. Den som inte hitills spelat de olika spelen i serien Half-Life, eller fantastiska Portal 1 & 2 bör absolut fundera på att slå till. Då ingår också populära multiplayer-spelet Counter-Strike i olika versioner samt Team Fortress 1 & 2 och dessutom zombie-spelen Left 4 Dead 1 & 2 och därtill Day of Defeat.

Vad gäller Half-Life ingår första delen både i originalversion och en lätt uppdaterad Source-version och den första multiplayer-versionen (Half-Life Deathmatch). Du får också expansionerna Opposing Force och Blue Shift och lite annat. Slutligen ingår Half-Life 2 och expansionerna Episode One och Episode Two, liksom multiplayer-delen Half-Life 2 Deathmatch.

Sammanlagt är det hela 24 olika titlar av varierande längd som ingår i paketet. Det kostar 92,99 euro eller motsvarande 863 kronor men spelen flyter på fint på de flesta Mac-datorer och ger såpass mycket innehåll att det lär räcka långt in i nästa år.

Namn
Valve Complete Pack
Plattform
OS X, Windows, Linux
Utvecklare
Valve
Utgivet
1989
Pris
92,99 euro
Krav
OS X 10.6.7 eller senare, Intel Core Duo Processor (2GHz eller bättre), 2 GB RAM, ATI Radeon 2400 eller bättre / NVIDIA 8600M eller bättre / Intel HD Graphics 3000 eller bättre.
Språk
Engelska, svenska, franska, tyska med flera.

Nu är programmering en del av grundskolans läroplan. Varför är det viktigt när det samtidigt kommer larmrapporter om att elever presterar allt sämre i de traditionella ämnena undrar du?

Amanda och Ida pratar om att ha ett jobb som är som julafton, Idas nya jobbdator, WWDC, Klingoner – deras mat och språk, Fibits nya klocka och "tjejprodukter".

Lite från ingenstans skickade Apple ut en pressinbjudan idag till ett event där de planerar att prata om nya kreativa idéer för lärare och elever.

Vetenskapsmannen Stephen Hawking somnade under veckan in i sitt hem 76 år gammal. Vi ärar hans minne med veckans fredagsvideo.

Amanda testar högtalaren JBL Boombox som levererar mycket bas, fylligt ljud, fiffiga funktioner och lång batteritid.

Idag meddelade Google att Android Wear har bytt namn till Wear OS och vilka enheter som kommer få detta namnbyte.