Bästa digitala jultipsen

Idag tipsar 99mac om sina favoriter bland julmusik och julfilmer som går att köpa digitalt från Itunes.

Musik hör givetvis julen till, men alldeles för ofta blir det bara Absolute Christmas och Carolas jul som snurrar i skivspelaren hemma i julstöket. 99mac vill passa på att tipsa om några andra skivor, både tidlösa klassiker och en del personliga favoriter som en del i vår serie #99mac räddar julen.

Elvis Presley - Elvis' Christmas Album (1957)

Det finns fortfarande bara en kung av rock 'n' roll, och han heter Elvis Presley. Presleys första julskiva är också en av de allra bästa och har sålt i över 13 miljoner exemplar.

Här hittar vi både Elvis egna tolkningar av poplära låtar som White Christmas och Blue Christmas, och specialskrivna alster som Santa Bring My Baby Back (to Me) och Santa Claus is Back in Town. Garanterat en lämplig skiva att vicka på höfterna till medan granen kläs.

Namn
Elvis´ Christmas Album
Artist
Elvis Presley
Pris på Itunes
105 kronor
Finns på Apple Music
Ja
Finns på Spotify
Ja

Vince Guaraldi Trio – A Charlie Brown Christmas (1965)

Vem älskar inte Snobben, och den charmiga julspecialen A Charlie Brown Christmas som gick på amerikansk tv 1965? Programmet blev en stor succé och tilldelades bland annat tv-priset Emmy, och lade också grunden till alla möjliga olika julspecial-program.

En stor del av det tilltalande med A Charlie Brown Christmas är den fantastiska jazzmusiken av Vince Guaraldi Trio. Här finns både vackra versioner av klassiska bitar som Greensleeves och specialskriven musik som Linus & Lucy.

Namn
A Charlie Brown Christmas
Artist
Vince Guaraldi Trio
Pris på Itunes
99 kronor
Finns på Apple Music
Ja
Finns på Spotify
Ja

Jon Rekdals Orkester presenterar julmusik i Bossanovatakt (1999)

Julälskare i en viss ålder brukar med nostalgisk iver minnas Lennarts julkalender i TV 4. Denna märkliga följetong är ett riktigt tidsdokument idag, och blev populär bland annat tack vare bakgrundsmusiken som bestod av jullåtar i bossanovatakt. Musiken gjordes av Jon Rekdals Orkester, som senare också gav ut musiken på skiva. Julmusik i ny stil passar som hand i handske medan det sista julstöket ordnas och snön faller utanför fönstret.

Namn
Julmusik i Bossanovatakt
Artist
Jon Rekdals Orkester
Pris på Itunes
115 kronor
Finns på Apple Music
Ja
Finns på Spotify
Ja

Lars Vegas Trio – Lars Christmas (1992)

Den Östersundsbaserade musik- och komikergruppen Lars Vegas Trio inledde sin karriär genom att spela covers av kända låtar i musikstilarna speed country och melodiös hårdschlager. Tack vare ett flitigt turnerande syntes den fem man starka trion ofta i dåtida tv-program som 24 karat, Söndagsöppet och Det kommer mera.

Mest folkkär har ändå julskivan Lars Christmas blivit tack vare en blandning av snabba covers på klassiska jullåtar, egna alster som Varje dag är jul och små sketcher mellan låtarna. Bandet själva ser gärna att lyssnare köper skivan på nytt varje år, men tack vare musiktjänster som Apple Music och Spotify ingår den i månadskostnaden.

Namn
Lars Christmas
Artist
Lars Vegas Trio
Pris på Itunes
115 kronor
Finns på Apple Music
Ja
Finns på Spotify
Ja

Bob Dylan – Christmas in the Heart (2009)

Surgubben Bob Dylans karaktäristiska sångröst kanske inte är det första vi tänker på när det handlar om att förmedla julefrid. Ändå försökte sig Dylan 2009 på att göra en egen julskiva, med bara traditionella julsånger. Alla intäkterna från skivan gick till organisationen Feeding America och Världslivsmedelsprogrammet WTF.

Många journalister trodde att Dylan skulle göra en ironisk tolkning av julen, men så är det inte utan låtarna framförs på ett oväntat rakt och uppriktigt sätt. Bob Dylans tolkning av låtar som Hark the Heralds Sing och Little Drummer Boy kanske inte faller alla i smaken, men julstämningen finns där tycker många.

Namn
Christmas in the Heart
Artist
Bob Dylan
Pris på Itunes
75 kronor
Finns på Apple Music
Ja
Finns på Spotify
Ja

Passa på när hela familjen är samlad i soffan att titta på en riktigt mysig och fin julfilm. 99mac bläddrar igenom Itunes efter sina favoriter, och tipsar om vad Apple TV ska få spela under helgerna.

Love Actually

Romantiska komedier ska vara brittiska, och helst regisserade av Richard Curtis (Nothing Hill, Fyra bröllop och en begravning). I Love Actually från 2003 förstärks den mysiga stämningen ytterligare genom att hela filmen utspelar sig veckorna innan julafton i ett London där alla från premiärministern (Hugh Grant) till budkillen Colin (Kris Marshall) verkar leta efter kärleken.

Filmen består av hela tio olika berättelser som alla vävs in i varandra, och i stort sett varenda brittisk filmstjärna deltar i en stor eller liten roll. Särskilt glänser Alan Rickman, Emma Thompson och Bill Nighy, den senare som avdankad rockstjärna som satsar allt på en sista comeback med en skamlös julsingel.

Namn
Love Actually
År
2003
Pris på Itunes
99 kronor (köpa), 39 kronor (hyra)
Finns på Netflix
Nej

Ett päron till farsa firar jul

Det här är den tredje filmen i serien om familjen Griswold och deras misslyckade försök att åka på semester och ta det lugnt. Klantigast av alla är pappa Clark Griswold, spelad av Chevy Chase och en förlaga till många efterföljande snubblande familjefäder som till exempel Sunes pappa Rudolf.

Ett päron till farsa är inte bara en festlig och härlig julfilm. Den ger också en underhållande inblick i typiska amerikanska jultraditioner som att överdekorera sitt hus med lampor. Nuförtiden är den också något av en stilstudie i 1980-talskomedier.

Namn
Ett päron till farsa firar jul
År
1989
Pris på Itunes
89 kronor (köpa), 39 kronor (hyra)
Finns på Netflix
Nej

Ensam hemma

Kevin McCallister är åtta år, och blir av misstag kvarlämnad hemma när familjen åker på semester till Frankrike över jul. Det blir upptakten till succéfilmen Ensam Hemma som både gav upphov till en lång rad mer eller mindre lyckade uppföljare (hur ofta går det att glömma barn hemma egentligen?) och gav barnskådisen Macaulay Culkin en kort men intensiv karriär.

För manuset står John Hughes, som också skrivit klassiska komedier som Frukostklubben, Fira med Ferris (Ferris Bueller's Day off), Ett päron till farsa firar jul och Kärleken checkar in (Maid in Manhattan). Den som gillar humor där klantiga inbrottstjuvar ramlar omkull och fastnar i fällor får allt de kan önska sig i den här filmen, men under ytan döljer sig också en riktigt hjärtevärmande historia som passar hela familjen.

Namn
Ensam hemma
År
1990
Pris på Itunes
99 kronor (köpa), 39 kronor (hyra)
Finns på Netflix
Ja

The Nightmare Before Christmas

Tim Burton ger allt i den här säregna och välgjorda dockfilmen om den skrämmande men snälla pumpakungen Jack Skellington får upp ögonen för julen. Efter att alltmer ha tröttnat på den egna högtiden Halloween försöker Jack agera jultomte, med katastrofalt resultat.

Filmen är gjord med traditionell stop motion-teknik, och Skellington själv har runt 400 olika huvuden för att återge alla olika ansiktsutryck. Totalt skapades hela 227 olika dockor, till exempel trasdockan Sally, doktor Finklestein, spökhunden Zero och inte minst otäcka monstret Oogie Boogie.

Namn
The Nightmare Before Christmas
År
1993
Pris på Itunes
149 kronor (köpa), 39 kronor (hyra)
Finns på Netflix
Nej

Livet är underbart

Naturligtvis måste vi också tipsa om Livet är underbart (It's a Wonderful Life) som sedan 1946 toppat listorna över världens bästa filmer och är en självklar må bra-film att se om varje år. I filmen får vi följa den ännu inte fullärde ängeln Clarence som måste hjälpa George Bailey genom att visa honom hur världen hade sett ut utan honom. Som en slags variant av Charles Dickens julsaga alltså.

James Stewart spelar oförglömgligt som Bailey, och trots att filmen snart är 70 år gammal är den lika aktuell och berörande idag med sina teman om att hjälpa varandra och att trots att livet inte alltid blir som man tänkt så är det värt att leva. Livet är underbart blev nominerad till fem Oscar, och det är lätt att förstå varför.

Namn
Livet är underbart
År
1946
Pris på Itunes
119 kronor (köpa), 39 kronor (hyra)
Finns på Netflix
Nej