Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Sverige får åldersgräns för sociala medier

Ny EU-lagstiftning gör att Sverige och andra EU-länder får nya regler för hur personuppgifter ska lagras, vilket innebär 16-årsgräns på sociala medier.

Sverige kommer att införa en ny lag som medför åldersgräns på sociala medier som lagrar personuppgifter, så som Facebook, Twitter och Instagram. Lagen är en anpassning till EU:s dataskyddsförordning som presenterades i december. Detta meddelar Sveriges konsumentminister Per Bolund (MP) till SVT.

Den nya lagen innebär att barn kommer att behöva be sina förmyndare om lov för att få använda tjänster som Facebook och Instagram. Den bindande EU-förordningen ska börja gälla inom två år, och säger att det ska vara en 16-årsgräns för att ingå avtal om personuppgiftsbehandling. Det finns dock möjlighet för länder att gå ner till 13-årsgräns.

Sociala medier som Facebook och Instagram har redan idag en 13-årsgräns för att få öppna konton, men det rör sig om ett frivilligt avtal mellan företaget och användaren. Med anpassning till EU:s dataskyddsförordning blir det istället en tvingande lag, med grundåldern satt till 16 år.

EU-förordningen innehåller också hårda krav på hur personuppgifter ska lagras på nätet, och förhoppningen är att den ska ge unga människor bättre skydd. För Sveriges del pågår nu en utredning om hur det svenska regelverket ska se ut i detalj.

Enligt Datainspektionen ska den nya förordningen vara översatt och formellt antagen redan i april eller maj i år. Två år senare, alltså 2018 ska den träda i kraft och kommer då att eresätta den svenska personuppgiftslagen.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
41 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.