Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Mac-appar sårbara för dataintrång

Ett "stort" antal Mac-appar är sårbara för dataintrång på grund av en säkerhetsbrist i Sparkle, en mjukvara som automatiskt uppdaterar appar.

Sparkle är en tredjepartsprogramvara som ofta används av OS X-program som inte finns i Mac App Store för att automatiskt hämta uppdateringar. Säkerhetsforskaren Radek har hittat en säkerhetsbrist i Sparkle som gör ett "stort" antal Mac-appar sårbara för intrång, rapporterar Ars Technica.

Sårbarheten i Sparkle kan utnyttjas för att genomföra så kallade man-i-mitten-attacker. En tredjepart kan kapa trafik mellan användare och en annan server och skicka skadlig kod till användarens dator. Den här sårbarheten kan utnyttjas både i OS X Yosemite och OS X El Capitan.

Radek uppskattar att listan med drabbade program är lång, men det exakta antalet är inte känt eftersom det är svårt att upptäcka alla parametrar som krävs för att program ska vara utsatta. Några av programmen som han kunnat bekräfta är Utorrent, Duetdisplay och Sketch.

Sparkle har själva uppdaterat sitt ramverk för att fixa säkerhetsbristen, så nu är det upp till utvecklare att se till att de använder den senaste versionen av Sparkle. Flera utvecklare håller redan på med detta, bland annat uppdaterades VLC tidigare i veckan av just den här anledningen.

Ars Technica rekommenderar läsare som är oroliga att inte använda osäkra Wifi-nätverk eller använda VPN när de är uppkopplade mot sådana nät.

Uppdateringsmekanismen som finns inbyggd i OS X använder inte Sparkle, så program som använder sig av den är inte drabbade.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.