Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple publicerar öppet brev till FBI

Apple har beordrats av en domare att hjälpa FBI att komma in i en brottslings Iphone, som Apple nu svarar på med ett öppet brev.

Motsätter sig FBI:s krav

Som 99mac tidigare rapporterat har Apple offentligt motsatt sig myndigheters planer på att tvinga mobiltillverkare att bygga in så kallade "bakdörrar" i sina system vilket skulle låta polisen och andra myndigheter komma åt information i brottsmisstänktas telefoner.

Nu har en domare i Kalifornien beordrat Apple att bistå den federala polismyndigheten FBI med att komma åt krypterad information i en Iphone 5C. Telefonen tillhör en av männen bakom terroristattacken i San Bernardino i december 2015, där 14 människor dog och 22 skadades allvarligt.

Beslutet togs efter att Apple nekat att bistå med åtkomst frivilligt, enligt domstolen. Beslutet är på 40 sidor och listar en rad åtgärder Apple bör göra, till exempel stänga av funktionen som raderar telefonens innehåll efter att fel kod slagits in för många gånger. Detta rapporterar NBC News.

Svarar med öppet brev

Apple har efter domstolsbeslutet publicerat ett öppet brev på sin webbplats, där Tim Cook argumenterar för att Apple redan bistår FBI med utredningen på det sätt de kan. Kravet att låsa upp krypterad information får dock effekter som innebär sämre säkerhet för alla Apples användare. Bland annat skriver Cook:

"Specifikt vill FBI att vi gör en ny version av operativsystemet till Iphone som kringgår flera viktiga säkerhetsfunktioner och installerar det på den Iphone som ingår i utredningen. I fel händer kan den här mjukvaran - som inte existerar idag - kunna låsa upp vilken Iphone som helst i någons ägo."

Apple uppmanar nu till en offentlig diskussion om kryptering, och menar att dylika beslut att göra mindre säkra krypteringar underminerar de amerikanska medborgarnas frihet.

På nästa sida finns en svensk översättning av Apples brev att läsa i sin helhet.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.