Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple vs FBI

Tim Cook intervjuas av ABC News

Apples vd Tim Cook talar i en intervju med ABC News om FBI:s krav, och vikten av säkra telefoner. Debatten om kryptering rasar vidare.

Turerna kring den låsta Iphone 5C som FBI kräver att Apple ska hjälpa till att låsa upp fortsätter. Nu har Tim Cook intervjuats av den amerikanska nyhetskanalen ABC News där han ytterligare lägger ut Apples ståndpunkt.

Bland annat uppger Cook att förra veckans domstolsbeslut föregicks av nästan ingen kommunikation mellan Apple och myndigheterna. Cook säger:

– Vi fick faktiskt reda på begäran [till domstolen] från pressen. Och jag tycker inte att något så viktigt för det här landet ska hanteras på det sättet.

Tim Cook beskriver också återigen faran med att utveckla ett särskilt operativsystem som kan kringå krypteringen i en Iphone, och beskriver det som "mjukvarans motsvarighet till cancer". Vidare säger han att om brottslingens Apple ID inte hade återställts av myndigheterna när de beslagtog telefonen hade Apple haft andra möjligheter att hjälpa till. Ett utdrag av intervjun går att se via Youtube:

Nästa IOS kan bli ännu svårare att knäcka

I samband med debatten uppger också källor till New York Times att Apple arbetar på att utveckla nya säkerhetsfunktioner som ska göra framtida Iphone-modeller ännu svårare att bryta sig in i.

Förändringen skulle i korthet innebära att det inte längre kommer vara möjligt att installera ett nytt operativsystem på en Iphone utan att ange säkerhetskoden. Detta skulle isåfall göra att det FBI kräver att Apple ska göra inte är en möjlig lösning i framtiden, även om Apple tvingas till åtgärden i det här fallet.

Microsofts grundare Bill Gates tolkades nyligen i en intervju som att han ställde sig på FBI:s sida i fallet, men han uppger nu till Bloomberg att han är besviken att hans uttalanden presenterades på det sättet, och att han inte stöttar FBI i det här fallet och anser att saken bör avgöras i domstol.

FBI hävdar att deras krav enbart handlar om den specifika Iphone 5C som användes av brottslingen i det uppmärksammade San Bernardino-fallet, och att det inte handlar om att skapa ett prejudikat för framtida liknande krav. Nyligen rapporterade dock Wall Street Journal att amerikanska Justitiedepartementet i dagsläget försöker få åtkomst till data från tolv olika telefoner runt om i landet. Inga av dessa fall involverar terrorism, som San Bernardino-fallet gör.

På webbplatsen Just Security argumenterar Julian Sanchez för att San Bernardino-fallet kan skapa ett prejudikat genom att parafrasera rockgruppen The Smiths:

"They´ll never do it again - of course they won´t; not until the next time"

Vad tycker du om det hela? Diskutera i kommentarerna.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.