En vecka med Iphone SE

Ida Lindkvist la beslag på redaktionens Iphone SE för att se hur den är att använda i vardagen. En vecka senare är det dags att ta ställning – är den perfekt stor?

Inledning och reflektioner

Efter att ha använt Iphone 6S Plus i flera månader utan att vara 100 procent nöjd kom så det perfekta tillfället att prova något annat. Jag har varit väldigt nöjd med den stora skärmen, men inte lika nöjd med att den typ alltid kräver två händer eller att den inte går ner i typ någon ficka på mina kläder.

Apple började nyligen att sälja #Iphone SE här i Sverige, och ett exemplar tog sig också hit till redaktionen. Efter att den gjort sitt i testlabbet la jag därför beslag på den för att ta reda på om fyra tum är den perfekta storleken på en mobil.

Nedan kommer lite reflektioner från veckan om stort som smått.

Storleken

Iphone SE ligger bekvämt i handen och jag tycker inte att designen känns gammal, trots att den har flera år på nacken. Jag föredrar de här vassare kanterna över de runda formerna som finns på Iphone 6-modellerna just för att de ger ett bättre grepp.

Jag blir alldeles lycklig över hur enkelt det är att få med sig Iphone SE, den går ner även i små fickor utan att det känns som att den kommer att ramla ned och krossas mot golv eller asfalt.

Kameror

Iphone SE har fått samma bakre kamera som Iphone 6S, men Apple uppgraderade inte den främre kameran till sin senaste variant, utan det är samma som finns i 6 och 6 Plus. Den bakre kameran är därmed riktigt bra, medan den främre kameran framför allt är något av en besvikelse under dåliga ljusförhållanden.

Jag har tagit några exempelbilder med Iphone 5S, SE och 6S Plus och kort kan jag summera det hela som att den bakre kameran är riktigt bra på vardagsfotograferande. Iphone SE känns återigen som att den vinner på sin lilla storlek, det känns inte som att det är någon större risk att jag ska tappa den.

Den främre kameran använder jag personligen inte så ofta, men den tycks ändå prestera något bättre än kameran i 5S. En nyhet från den föregående modellen är att det nu går att använda skärmen som en blixt för att få till bättre bilder med den främre kameran. Skärmen lyser vid fototillfället upp med vitt ljus.

Skärmen

Iphone SE bjuder inte på några nyheter när det gäller skärmen, utan det är samma panel som finns i Iphone 5S. För den som byter från någon av Apples äldre modeller betyder det här inte något särskilt, men en användare som byter "ner" från någon av Iphone 6-modellerna kommer kanske att lägga märke till att svart inte är lika svart på SE som har sämre kontrastratio.

Vid en direkt jämförelse föredrar jag skärmen på Iphone 6S Plus, men efter att ha haft Iphone SE några dagar är just färger och kontrast inget jag tänker på alls.

En annan sak jag snabbt la märke till efter att ha bytt telefon är att IOS känns betydligt mer ihoptryckt på den här mindre skärmen. Min bakgrundsbild syns knappt bakom alla app-ikoner för att ta upp ett exempel. Vissa menyer känns också "trånga". Tangentbordet tar upp väldigt mycket yta när jag vill svara på ett meddelande.

Visst är det mindre skärmyta på SE, men det är nog också ett resultat av att både Apple och utvecklare numera lägger fokus på mittenskärmen i modellutbudet som är på 4,7 tum och sedan justerar allt till de större 5,5-tumsmodellerna eller de mindre 4-tumsmodellerna. Gör jag en direkt jämförelse syns det direkt att en del ikoner och text får mer mellanrum på 6S Plus, medan det på SE blir mer hoptryckt.

3D Touch och Touch ID

Apple introducerade 3D Touch tillsammans med 6S och 6S Plus, men tekniken finns inte med i Iphone SE. Jag fick aldrig in vanan under tiden med 6S Plus, och det är därför heller inget jag saknar nu när jag bytt telefon. Kanske är det för att tekniken än så länge saknas i Apples Ipad-modeller. Jag använder en Ipad Air 2 rätt flitigt och har inte fått in 3D Touch-funktionerna i ryggmärgen.

När det gäller fingeravtrycksläsaren är det den första generationens modell som är något långsammare på att låsa upp telefonen. Innan jag fick Iphone 6S Plus använde jag hemknappen rätt ofta för att se vad klockan är, men när jag fick 6S Plus gick inte det längre eftersom telefonen snabbt låstes upp istället för att visa låsskärmen. Ur den aspekten gillar jag SE, här går det att trycka på hemknappen för att få se just låsskärmen och det stör inte mig att det tar en liten stund att låsa upp enheten när jag väl vill det.

Batteritid

Iphone SE överlever mina normala rutiner utan att behöva någon stödladdning under dagen. När jag kommer hem och det blir dags att gå till sängs har jag för det mesta kring 20 procent kvar. Skulle jag få för mig att inte åka hem efter jobbet och behöver använda telefonen mycket för att exempelvis navigera kan det däremot vara läge att packa med ett extra batteri eller en laddare.

Kommentarer
13 svar

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.

Apple fortsätter sin marknadsföring av Iphone som kamera, och nu fokuserar företaget på den senaste telefonen Iphone XR.

Ikeas efterlängtade smarta rullgardiner kommer allt närmare en lansering, och nu har produkten dykt upp i svenska butikernas datorsystem, med priser.

Dekorera ditt hem med smarta lampor, och få kontroll över belysningen med automatiseringar, förutbestämda scener och kraftfulla röstkommandon. Börja här!