Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apples molnsatsning bromsas av konflikter

Apples egen molnplattform har problem på grund av interna konflikter i utvecklingsgruppen, samtidigt som Tim Cook pekar ut molnet som en prioritet.

Apples molntjänster blir en allt viktigare del för företaget, och 99mac har tidigare skrivit om satsningen på att förlita sig mindre på utomstående leverantörer som Amazon för datakrävande tjänster som #Icloud och Apple Music.

Utvecklingen av deras molnplattform och arbetet på att åtgärda tekniska problem bromsas dock av interna stridigheter mellan två utvecklingsgrupper inom Apple. Detta skriver The Information (kräver inloggning) i en rapport och hänvisar till källor med direkt insikt i situationen. Konflikten har redan lett till att en nyckelperson sagt upp sig, och fler kan följa.

Den som förra veckan lämnade Apple är ingenjören Steve D'Aurora, som tillsammans med sin överordnade Darren Haas kom till bolaget genom förvärvet av den digitala röstassistenten Siri 2010. Även Haas tros nu vara nära att försvinna på grund av arbetsmiljön. Både D'Aurora och Haas tillhör en arbetsgrupp på "några hundra personer" som leds av Patrick Gates.

Gruppen fick förra året i uppdrag att utvidga den plattform som driver Siri till andra av Apples tjänster, så som Itunes, Imessage och Icloud. Detta har orsakat en direkt konflikt med den grupp som i dagsläget sköter Icloud och Apples andra nättjänster, en betydligt större arbetsstyrka på över tusen personer under ledning av Eric Billingsley. Farhågan är att Billingsleys grupp blir onödig om Gates mindre grupp tar över driften. "När Patrick [Gates] lyckas kommer Eric [Billingsley] inte att ha ett jobb längre" , uppger en person.

Båda grupperna rapporterar till Patrice Gautier, som i sin tur rapporterar direkt till Itunes-chefen Eddy Cue. Tanken är att de två ingenjörsgrupperna ska samarbeta med utvecklingen av Apples molnplattform, men konflikterna har lett till "oräkneliga planeringsmöten" och "filosofiska meningsskiljaktigheter" om allt från vilka verktyg som ska användas till hur arbetsflödet för att uppdatera kod ska se ut.

Källor uppger till The Information att båda grupperna har "goda avsikter" trots svårigheterna att samarbeta. Samtidigt har Apples vd Tim Cook pekat ut intäkter från nättjänster som en prioritet för företaget. Att få en bättre fungerande molnplattform är alltså viktigt, och enligt tidsplanen ska den vara i begränsad drift senare i år. Planen är att plattformen ska vara så stabil att den kan driva komponenter som Game Center, Cloudkit och Apples karttjänster. Inte förrän i mitten av 2017 beräknas dock den nya plattformen vara helt färdig.

Jämsides med detta fortsätter Apple att arbeta på en helt egen infrastruktur för Icloud, det som kallas "projekt McQueen". Både Patrick Gates och Eric Billingsley uppges delta i projektet, om än på olika delar.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.