Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Kom igång med NAS-lagring

Som tekniskt nyfiken har du säkert kommit i kontakt med bokstavskombinationen NAS, men vad är det egentligen, vad har du för nytta av det och hur kommer du igång?

Inledning

Oavsett vilken datorvana du har, har du sannolikt blivit tipsad om att säkerhetskopiera din dator vid olika tillfällen. Det kan enkelt lösas genom att köpa en backup-hårddisk som ansluts till datorn, men det förutsätter också att du kommer ihåg att ansluta den till datorn med jämna mellanrum. Nackdelen med en backup-hårddisk är att den befinner sig på en fysisk plats, och har du inte tillgång till den har du inte tillgång till dina filer.

En lösning på detta problem är att använda en molntjänst som Dropbox eller Onedrive för att lagra alla dina filer i molnet såväl som på dina datorenheter, men detta tillför en relativt stor kostnad per månad för dig som har stora mängder data att spara. En lösning på båda dessa problem är något som kallas nätverksansluten #lagring, eller Network Attached Storage (NAS) som det mer populärt kallas. Med en #NAS i ditt hem får du tillgång till dina filer och säkerhetskopior, oavsett var du befinner dig. Häng med när vi går igenom hur du kommer igång. Vi har använt två NAS-enheter som exempel för denna genomgång. #Synology DS215J och en #QNAP TurboNAS TS-231+ representerar båda NAS-produkter i det mer budgetvänliga prissegmentet.

Hårddiskar och RAID

Med få undantag köper du inte en NAS-enhet som en komplett produkt. Själva NAS-enheten är ett chassi med kretsar och ett operativsystem, en komplett dator helt enkelt, men med ett undantag – hårddiskarna. Anledningen till detta är att du själva ska komplettera med hårddiskar av den typ och storlek som du föredrar. Hårddisktillverkarna har till och med NAS-specifika produkter i sitt utbud som fokuserar på pålitlighet och slittålighet istället för bäst prestanda. Exempel på NAS-specifika produktfamiljer är WD Red från Western Digital och Seagate Nas från Seagate.

Rent tekniskt ansluts dessa till NAS-enheten på samma sätt som i din dator, i regel via SATA-anslutningar, och du kan alltså använda befintliga hårddiskar som du redan äger om du så vill. Hur du sedan använder hårddiskarna i NAS-enheten kan du välja själv. Du kan dels välja att använda det sammanlagda utrymmet för samtliga hårddiskar, eller så kan du konfigurera dem i en så kallad RAID-lösning. Det innebär att informationen du sparar skrivs till de olika hårddiskarna så att informationen kan räddas om någon av hårddiskarna skulle gå sönder. Det finns olika varianter av RAID.

En variant skriver olika delar av informationen till de olika hårddiskarna så att den kan återskapas i efterhand. En annan variant speglar lagringen på en hårddisk till den andra, vilket innebär att du bara har tillgång till utrymmet på en hårddisk, men om olyckan är framme finns en fullständig kopia redo för undsättning. Om det låter för tekniskt behöver du inte oroa dig, de flesta NAS-produkterna väljer själva RAID-konfiguration och det blir upp till dig att ändra denna om du inte är nöjd, något som görs relativt enkelt via grafiska gränssnitt.

Priskategorier och Time Machine

Det finns en rad olika företag som tillhandahåller NAS-produkter på marknaden, men för konsumenter är de mest namnkunniga företagen Synology och QNAP. Gemensamt för de båda företagen är att de erbjuder en rad olika produkter i olika prisklasser och utbud av funktioner. I budgetsegmentet stöds oftast endast två hårddiskar med ett något lägre stöd för maximal lagringskapacitet än i de högre prisklasserna. Går du upp en prisklass kan du få stöd för fyra eller fler hårddiskar och mer avancerad funktionalitet i mjukvaran för exempelvis RAID-lösningar.

NAS-enheterna är utrustade med egna mjukvarumiljöer som du får åtkomst till via webbläsaren på din dator eller surfplatta. Dit kan du logga in trådlöst eller genom att koppla datorn till NAS-enheten med en nätverkssladd. Väl inloggad hittar du en mjukvarumiljö där du kan göra allt från att konfigurera användare och lagringsinställningar till att genomföra systemuppdateringar och installera nya funktioner via paketsystem. Både Synologys och QNAP:s mjukvarumiljöer erbjuder smidigt stöd för säkerhetskopiering via Time Machine, hur du kommer igång med detta återkommer vi till längre fram i artikeln.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.