Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Prognos: Det får vi se på WWDC 2016

Apples utvecklarkonferens går av stapeln nästa vecka och inleds som vanligt med en keynote på måndag kväll svensk tid. Vad kan vi förvänta oss?

Hårdvara

WWDC är en konferens för utvecklare, och därmed är det mjukvaran som spelar huvudrollen. Det är därmed inte varje år som Apple överhuvudtaget visar upp ny hårdvara under konferensen. Några viktiga undantag finns dock, och det är inte alls omöjligt att Tim Cook använder en bit av tiden åt att visa upp nya Mac-modeller eller annat.

Under tidigare WWDC-konferenser har Apple bland annat lanserat den första Macbook Pro med Retina-skärm 2012, och bjudit på en förhandstitt av nya Mac Pro samt nya versioner av Airport Extreme och Time Capsule 2013. Flera källor anger dock att årets WWDC kommer att handla helt och hållet om mjukvara och tjänster.

Det här betyder givetvis inte att ny spännande hårdvara inte är på gång, utan bara att de inte lär dyka upp på måndag. Det har under våren gått ett flertal rykten om både nya modeller av bärbara datorer, en efterlängtad ny version av Apples externa bildskärm och en ny Siri-enhet för hemmet som ska ta upp konkurrensen med Amazon Echo och kommande Google Home. 99mac bedömer dock sannolikheten att vi får se dessa produkter nästa vecka som låg.

Siri-enhet för hemmet

En brasklapp är möjligtvis en Siri-enhet, som av taktiska skäl för visas upp tillsammans med nyheter om en förbättrad version av röstassistenten som öppnas upp för utvecklare. En sådan enhet lär till stor del bygga på att utvecklare bygger in stöd för sina egna appar, och då passar det bra att hålla sessioner om detta under just WWDC.

Siri-enhet.

Detta hindrade dock inte Apple från att förra året lansera en ny version av Apple TV i september, en produkt som också till stor del bygger på appar från utvecklare. Enligt rykten förra året var Apple TV först planerad att dyka upp under WWDC i juni, men produktens lansering senarelades på grund av att den inte bedömdes vara redo. Om vi får se en Siri-enhet på måndag eller inte lär alltså bero på om produkten är färdig att visas upp.

Ny extern bildskärm

Apples nuvarande Thunderbolt Display kom redan 2011, och erbjöd förutom anslutningen samma utseende, aspekt och upplösning som den tidigare LED Cinema Display från 2010. Det är alltså hög tid att uppdatera skärmen med Retina-upplösning och en mer modern design. Rykten om att en ny version är på gång dök upp i början av juni, och kompletterades sedan med uppgifter att den nya skärmen får ett eget integrerat grafikkort. Detta skulle kunna göra att även klenare bärbara datorer kan dra nytta av skärmens 5K-upplösning.

Enligt Rene Ritchie på Imore, som brukar ha bra källor, kommer det dock inte att dyka upp någon extern skärm just under WWDC.

Ny 13 tums bärbar dator

I mars 2015 släppte Apple en ny dator med namnet Macbook efter en längre tids rykten. Datorn uppdaterades i april i år, och tros vara vägledande för hur designen på Apples datorer kommer att se ut den närmaste framtiden. Meningarna går nu isär om Apple kommer att behålla namnet Macbook Air, eller om det istället kommer en 13-tumsversion av Macbook. Oavsett vad namnet kommer att bli finns det gott om rykten om att Apple har en ny tunn 13-tumsdator under utveckling, som förmodligen kommer att likna Macbook.

Redan i november ryktades det om att datorn skulle dyka upp just under WWDC, och i december kom uppgifter att den nya datorn kan utrustas med fingeravtrycksläsaren Touch ID, liksom USB Type-C-portar med stöd för Thunderbolt 3. Enligt uppgifter i april planeras dessutom en större modell med 15-tumsskärm.

Dagens 11- och 13-tumsmodeller av Macbook Air är onekligen i stort behov av en uppdatering, men vi tror att namnet Air har gjort sitt hos Apple, och kommer att fasas ut. Precis som för Ipad Air är det mycket möjligt att Apple fortsätter att sälja åtminstone 13-tumsmodellen av Macbook Air ett tag till för att erbjuda ett billigt alternativ. Den nya modellen lär dock kallas något annat – förmodligen kort och gott Macbook, precis som tolvtummaren.

En Macbook med 13.3-tumsskärm skulle knappast förtjäna tid och uppmärksamhet under en keynote, och kan mycket väl komma att bara dyka upp i Apples butik utan större fanfarer tillsammans med ett kort pressmeddelande. Enligt nya uppgifter från Macotakara är detta också precis vad som kommer att hända. Sajten spår en lansering i juni månad, med säljstart i augusti.

När det gäller en 15-tumsmodell och funktioner som Touch ID börjar det dock låta som att det istället handlar om en ny Macbook Pro. Apple har fram till nu endast erbjudit en skärmstorlek på 15-tum under Pro-namnet, och brukar lansera nya funktioner i de dyrare modellerna först. Det finns dessutom gott om uppgifter som pekar mot att nya Macbook Pro är på väg.

Nya Macbook Pro

Apple uppdaterade sina 13- och 15-tumsmodeller av Macbook Pro med Retina-skärm senast i mars respektive maj 2015. Det är alltså dags för en uppdatering, och dessutom en ny design då det nuvarande utseendet i princip hängt med sedan 2012.

En viktig faktor när det gäller Apples Mac-datorer, men särskilt Macbook Pro är hur det ser ut med tillgången på lämpliga processorer och grafikkort. Intels nuvarande processorfamilj heter Skylake, och här finns det sedan januari processorer som skulle passa bra i en ny Macbook Pro. I mars rapporterade vi uppgifter om att nya modeller planeras för årets andra kvartal, vilket skulle betyda senast juni.

I maj kom också både uppgifter och påstådda läckta produktbilder som pekar mot att Apples nya Macbook Pro kommer att utrustas med en liten OLED-skärm vid tangentbordet som ska fungera som virtuella funktionstangenter. De nya datorerna ska också få fingeravtrycksläsaren Touch ID.

Enligt den välrenommerade analytikern Ming-Chi Kuo kommer de ny Macbook Pro-modellerna dock inte att dyka upp förrän under årets fjärde kvartal, vilket skulle innebära en ovanligt lång väntan mellan uppdateringarna. En lansering senare under året verkar dock sannolikt om Apple planerar att använda AMD:s nya grafikkrets Polaris i datorerna, något som skulle innebära både ett rejält prestandalyft och ett mer strömsnålt grafikkort. Årets fjärde kvartal verkar vid en första anblick innebära oktober, november eller december – men kan också betyda juli, augusti eller september som är fjärde kvartalet i Apples räkenskapsår. Oavsett så tror vi, tyvärr, inte att Apple kommer att visa de nya proffs-datorerna under WWDC – hur roligt det än skulle vara.

Apple Watch 2

Vi ska heller inte glömma bort Apples senaste produktkategori, nämligen den smarta klockan Apple Watch. Rykten om en ny version har cirkulerat i princip sedan den första modellen lanserades i april förra året. Uppgifter från april i år gör gällande att Apple Watch 2 får ett snarlikt utseende som sin föregångare, men med bättre prestanda och eventuellt nya funktioner.

I april ryktades det också att Apple Watch 2 skulle göra debut just under WWDC. Dessa uppgifter kommer från Apple-analytikern Brian White, som tidigare gjort framgångsrika förutsägelser om Apples produkter. Enligt White blir den nya modellen också tunnare än dagens Apple Watch.

Apple Watch 2.

Vi förväntar oss definitivt nyheter om Apple Watch på måndag, men främst gällande operativsystemet Watch OS. Det är inte alls omöjligt att en ny version av hårdvaran gör debut, men förutom Whites uttalanden finns det inte mycket som ger stöd för det. Vi håller därför förväntningarna låga, och tror på en Apple Watch 2 i september istället tillsammans med nya Iphone-modeller.

Vad tror du själv dyker upp under måndagens keynote? Dela med dig av dina teorier och diskutera i kommentarstråden!

Kommentarer
14 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.