Apple börjar sälja solenergi

Apple har bildat ett helägt dotterbolag för att sälja överskott av solenergi, men det nya företaget kan också få fler uppgifter.

Apple satsar sedan flera år stort på att tillgodose sitt eget energibehov med solenergi. Nu verkar det också som att Apple planerar att sälja sitt överskott av den energi som produceras på företagets sollcellsparker i Cupertino och Nevada. Apple har nämligen bildat ett dotterbolag med namnet Apple Energy LLC, rapporterar 9to5mac. Det nya företaget är registrerat i delstaten Delaware, men styrs från Apples högkvarter i Cupertino. Planen tycks vara att sälja överskott av el till områden över hela USA.

Apples mål är att till hundra procent verka med förnyelsebar energi, och att sälja av överskott av den solenergi som produceras under dagtid kan vara ett sätt att uppnåt detta. Då kan annan el köpas tillbaka för att driva exempelvis Apples datacenter under natten, när solceller givetvis inte är ett alternativ.

Det är också tänkbart att Apple har andra energiplaner, kopplade till pågående rykten om att Apple utvecklar en elbil. I maj rapporterade Reuters att Apple undersöker möjligheterna att bygga ett nätverk av laddningsstationer för elbilar, liknande det som Tesla driver.