Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Telenor och Tele2 lanserar "4G+"

UPPDATERAD. Den gemensamma satsningen ska erbjuda fördubblade 4G-hastigheter i 108 kommuner med fokus på tätorter, och satsningen körs igång idag.

När de olika mobiloperatörerna påbörjade utbyggnaden av 3G-nätverken i Sverige gjordes det av kostnadsskäl i form av gemensamma nät utanför storstadsregionerna. Att samarbeta runt utbyggnad av näten har sedan fortsatt med 4G-generationen. Ett av dessa samarbeten, Telenor och Tele 2, meddelar nu att de aktiverar den förbättrade tekniken 4G+ i 108 kommuner som till största del är tätorter.

Det som här kallas 4G+ handlar egentligen om tekniken LTE-Advanced i kombination med något som kallas Carrier Aggregation. LTE-Advanced är en vidareutveckling av dagens 4G/LTE-teknik som både ökar möjlig bandbredd och ger möjlighet till mer stabila uppkopplingar.

Carrier Aggregation gör det möjligt att slå samman flera olika radiofrekvensband för att på så sätt få till tillgång till högre bandbredd och därmed snabbare datahastigheter. Du kan läsa mer om både LTE-Advanced och Carrier Aggregation i SweClockers artikel om den kommande 5G-generationen.

I och med lanseringen av 4G+ i 108 kommuner meddelar Telenor och Tele 2 att deras 4G-nät nu når 99,5 procent av befolkningen. I Tele 2:s pressmeddelande för satsningen nämns en särskild satsning på att förbättra täckningen i norra Sverige där antalet basstationer ska ha ökat med 140 procent, att jämföra med resten av landet där ökningen är 40 procent.

Företagen passar även på att meddela att de avser att täcka 90 procent av landets yta inom "en snar framtid", vilken tidsram detta handlar om klargörs dock inte.

Telenor och Tele 2 är dock inte först ut med att aktivera stöd för Carrier Aggregation i sina nät. Konkurrerande operatören Tre (Hi3G) aktiverade stöd för tekniken redan i november i fjol. Vi hörde av oss till Tre:s svenska PR för att få en statusuppdatering om företagets utrullning av LTA-Advanced och fick följande svar:

Vi har rullat ut LTE-A i nästan hela vårt 4G-nät nu, inom ca en månad är vi helt klara med uppgraderingen. Vi har idag 4G-täckning i stort sett i alla orter/städer med över 10 000 invånare i landet. All fortsatt 4G-utbyggnad görs med med 4G+ (LTE-A).

Även Telia avser att stöda Carrier Aggregation i sina egna nät men har inte presenterat någon klar plan för när det kan ske.

Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.