Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Fler nyheter i IOS 10

IOS 10 ser ut att bli en av Apples största uppdateringar av det mobila operativsystemet, med en lång rad både stora och nya förändringar.

I måndags visade Apple för första gången upp årets upplaga av det mobila operativsystemet IOS, med versionsnummer 10. Systemet kommer att släppas i höst som en gratis uppdatering och redan nu finns en betaversion tillgänglig för utvecklare. Snart kommer också en öppen betaversion för alla användare som anmält sig till Apple Beta Software Program.

Flera av de största nyheterna i IOS 10 demonstrerade Apple under sin keynote, men flera stycken visades bara som hastigast på en bildskärm under presentationen, eller har upptäckts i den första betan. Här är därför en diger lista av nya funktioner och förändringar som kommer med #IOS 10. Värt att tänka på är dock att detaljer, utseende och funktionalitet kan komma att ändras under betaperioden fram till den riktiga lanseringen.

Kamera och Bilder

IOS 10 kommer låta fotografer ta bilder i RAW med de enheter som stöder detta. I dagsläget är detta Iphone 6S, 6S Plus, Iphone SE och Ipad Pro 9,7 tum, och det är bara den bakre kameran som klarar RAW. RAW-filer är betydligt mer utrymmeskrävande än JPG-bilder, men innehåller också mycket mer bildinformation vilket ger större möjligheter till efterbehandling.

Ipad Pro 9,7 tum får dessutom möjlighet att ta bilder i den större färgrymden DCI-P3, som både Ipad Pro och senaste modellen av Imac 5K har bildskärmar som stöder.

IOS 10 utlovar också redigering av Live Photos i appen Bilder, något som antagligen också kommer till Mac OS-versionen av appen.

Låsta skärmen mer användbar

Med IOS 10 blir den låsta skärmen betydligt mer interaktiv och användbar än tidigare. Det går att svara på meddelanden direkt från hemskärmen, och använda 3D Touch för att gå direkt till en konversation.

Apple har uppmärksammat problemet med att sensorn Touch ID ofta är för snabb för att användaren ska hinna se notiser på skärmen innan enheten låsts upp. Touch ID är fortfarande lika snabb, men nu krävs det att användaren trycker på den fysiska knappen en extra gång för att komma in i enheten. Tanken är alltså att allt mer ska kunna göras direkt från den låsta skärmen. Det går även att tända skärmen bara genom att lyfta upp enheten.

Den så kallade sökskärmen ligger fortfarande till vänster om hemskärmen, och nås genom en svepning. Sökskärmen går nu också att komma åt direkt från den låsta skärmen. Här finns fortfarande Spotlight-sökfältet och proaktiva funktioner som förslag på appar och kontakter, men hit har också apptillägg flyttat från sin tidigare plats i Notiscenter.

News på svenska?

En av apparna som har ett tillägg på sökskärmen är Apples nyhetsapp News, som faktiskt visas här även i Sverige. Dock finns själva appen ingenstans att finna, och hoppet att nyhetstjänsten kommer till svenskar i höst får sägas vara liten. Istället visas här rubriker från tidningar som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, och att trycka på en nyhet förflyttar användaren till tidningens webbplats i Safari.

På tal om News får användare i de länder där tjänsten finns tillgänglig möjligheten att prenumerera på tidskrifter så som National Geographic och Wall Street Journal direkt i News-appen.

Nytt Kontrollcenter

Kontrollcenter har fått ett nytt utseende, med tydligare och större knappar. Även 3D Touch fungerar nu i Kontrollcenter på de enheter som stöder det, och kan användas för att till exempel reglera ljusstyrkan på ficklampan.

I IOS 10 går det nu att svepa i Kontrollcenter för att komma åt ytterligare funktioner, och det finns en särskild panel dedikerad åt Homekit.

Ringa och skriva

Den digitala assistenten Siri ska hjälpa till med den automatiska stavningskontrollen, och föreslå ord baserade på kontext och vad som tidigare skrivits. Frågan är om uttrycket "Damn you autocorrect" kommer att ersättas av "Damn you Siri"?

Siri kan dessutom hjälpa till med att transkribera meddelanden i röstbrevlådan och presentera som text.

Telefonappar som Skype och Whatsapp får i IOS 10 också tillåtelse att använda hela skärmen vid inkommande samtal, precis som när någon ringer ett normalt telefonsamtal eller använder Facetime. På tal om Facetime så har den appen också blivit betydligt snabbare på att ansluta videosamtal.

Övrigt

En ny funktion som säkert blir uppskattad av familjer är möjligheten att arbeta tillsammans med dokument i Anteckningar.

En sista ny funktion relaterad till hälsa är det nya läggdags-alarmet i appen Klocka. Läggdags är en mer avancerad form av väckarklocka som gör sitt bästa för att användaren ska få tillräckligt med sömn. Det går att ställa in vilka dagar alarmet ska gälla (exempelvis vardagar, men inte helger) samt hur mycket sömn som är önskvärt varje natt. IOS 10 kan därefter påminna om när det är dags att gå och lägga sig, och vakna.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
47 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.