Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Studie bevisar: ingen läser användarvillkor

En färsk studie drar slutsatsen vi alla redan känner till: ingen läser användarvillkoren till nättjänster.

Den största lögnen på internet är "jag har läst och godkänner villkoren". Överallt där vi behöver skapa ett konto för att använda någon tjänst eller mjukvara finns de – långa avtalsvillkor med krångligt språk. För att komma vidare behöver användaren oftast bara klicka i en ruta och gå vidare. En färsk amerikansk studie bekräftar nu vad vi redan visste, att väldigt få ens försöker avtalen, rapporterar Ars Technica.

Studien använder sig av 543 universitetsstudenter som ges i uppgift att skaffa sig konton på en fejkad social nätverkssajt som de tror är riktig. Användarvillkoren (7 977 ord) och sekretesspolicyn (4 316) innehöll åtminstone två klausuler som borde ha fått majoriteten att dra öronen åt sig, eller vad sägs om villkoret att ge bort sitt förstfödda barn till tjänsten? Om användaren ännu saknar barn ger avtalet en tidsfrist fram till år 2050. Den andra klausulen uppgav att användarens data ges till NSA och arbetsgivare.

De få deltagarna som faktiskt läste de aktuella klausulerna accepterade ändå avtalen och skapade ett konto på tjänsten. Totalt hoppade 399 studenter helt över att läsa igenom villkoren för tjänsten. Studenterna som faktiskt tittade på avtalen spenderade omkring en minut på det innan de också gick vidare.

Bakom studien står Jonathan Obar som lär ut kommunikationsteknik på universitetet i York och Anne Oeldorf-Hirsch, som är assisterande professor i kommunikation vid universitetet i Connecticut. Studien har fått den passande rubriken "The biggest lie on the internet: Ignoring the privacy policys and terms of service policies of social networking services".

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.