Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test

Razer Mechanical Keyboard Case

Razers tangentbord för Ipad Pro utlovar mekaniska brytare, men är inte någon succé för de som letar efter ett smidigt och bekvämt tangentbordstillbehör för sin surfplatta.

Redan den första utgåvan av Ipad hade tillbehör i form av ett tangentbord som enheten ställdes ned i, och även Apples trådlösa tangentbord fungerar bra. Men det är först i och med Ipad Pro förra året som Apple verkar lansera plattan som ett rekommenderat alternativ för att skriva längre textstycken. Tillbehöret Smart Keyboard lanserades jämte Ipad Pro, och agerar både skyddsfodral och tangentbord. På Apples vanliga manér ansluts också Smart Keyboard med den nya anslutningen Smart Connector, så att tillbehöret får både ström och användaren inte behöver bekymra sig med att parkoppla. Därtill är operativsystemet IOS 10 med på ett hörn och kan bistå med Quicktype-funktioner som att visa kortkommandon på skärmen. Den sortens åtkomst kan tredjepartstillverkare inte räkna med.

Ändå saknas det inte alternativ på marknaden för de som vill skriva med något annat tangentbord än Apples anpassade lösning. Ett av dessa är Mechanical Keyboard Case från #Razer som besökt testlabbet hos 99mac. Det lanseras som det första tangentbordet för Ipad med en mekanisk tangentbordskonstruktion. Tangentbord med mekaniska brytare är populära bland vissa datoranvändare, kanske särskilt de som primärt använder sin maskin för att spela. Den målgruppen är knappast dominerande bland Ipad Pro-användare, men det finns så klart även textproducenter som föredrar det karakteristiska ljudet av mekaniska brytare som aktiveras och det distinkta ljudet av fingrar som knattrar mot tangenter.

Mekaniskt

Innan mitt omdöme av Razer Mechanical Keyboard Case ska jag erkänna att jag inte är någon evangelist för mekaniska tangentbord. Jag uppskattar ett distinkt och tydligt markerat anslag när jag skriver, men anser att jag får detta behov tillfredsställt av Apples trådlösa Magic Keyboard som jag till vardags använder mot min Mac. Frågan är dock om de som ändå bekänner sig som renläriga användare av mekaniska tangentbord blir nöjda med Razers nya lösning för Ipad Pro. När det gäller just anslaget upplever jag nämligen tangenterna som relativt sega och slöa att skriva på. Det är stor skillnad jämfört med till exempel Apples tangentbord på de bärbara Mac-datorerna Macbook och Macbook Pro. Även om anslagslängden bara är något längre hos Razer Mechanical Keyboard är känslan att skriva på det markant trögare. Även efter att ha vant mig vid tangentbordet i en vecka och skrivit merparten av mina texter på Ipad Pro vill mina fingrar inte vänja sig vid dessa mekaniska knappar. De känns även degigare att skriva på än de andra externa tangentbord från Razer som jag provat tidigare.

Tangentbordet är inte anpassat för Sverige, utan knapparnas layout är av amerikansk modell. Så länge IOS är inställd på svensk inmatning mappas dock knapparna om så i teorin ska det gå att skriva som vanligt. I praktiken är det dock något som är problematiskt, för jag upplever ständiga problem med att få tangentbordet att skriva svenska tecken. Jag har inte lyckats avgöra vad det här beror på, men ungefär en gång av tio när jag trycker ner knappen Å blir det den amerikanska symbolen ] istället som skrivs. Det är också så att på 99:s testexemplar verkar både Å-knappen och tangenten för bindestreck vara lätt skadade så jag måste trycka ner just de knapparna extra hårt för att registrera tryck. Det är förmodligen inte så på andra exemplar av tangentbordet, men väcker ändå till liv något av mina fördomar om pålitligheten hos tangentbord med mekaniska brytare. Min kritik mot hur knapparna känns gäller dock även de som fungerar som det är tänkt.

Massivt

Apples tillbehör Smart Keyboard, som ju kanske är den produkt som ligger närmast till hands att jämföra med, upplever jag har ett mycket mer distinkt och tydligt anslag. Razers tangentbord känns dock mer som ett "riktigt" tangentbord, vilket kan vara något positivt beroende på tycke och smak hos användaren. Problemen med att tangenterna är sega till trots, det som verkligen får mig att avböja denna produkt är att tillbehöret är massivt. Som hörs på produktnamn extraknäcker Razer Mechanical Keyboard Case också som skyddsfodral. Och skyddar gör det verkligen, för det är en både tjock och tung konstruktion som Ipad Pro placeras i. För att ställa upp tangentbordet finns ett iopfällbart ställ på baksidan som är gjort i stål. Hela tillbehöret väger 974 gram, vilket är mer än själva Ipad Pro som väger 713 eller 723 gram. Att bära omkring på både platta och tangentbord ger en vikt på mer än 1,6 kilo vilket inte är särskilt attraktivt. Bara tangentbordet väger mer än den Macbook jag till vardags använder som väger 920 gram. Som jämförelse väger också Apple Smart Keyboard 340 gram. Razers tangentbordslösning för Ipad Pro är otymplig, och det är ingen kul upplevelse att bära omkring på denna utrustning.

Slutligen finns det en del andra mindre detaljer som stör mig när jag försöker användas Razer Mechanical Keyboard Case som mitt huvudsakliga tangentbord och Ipad Pro som min primära skrivmaskin. En hel del av dessa är dock en brist inbyggd i själva konceptet med externa tangentbord för Ipad, och inget som just Razer bör lastas för. Exempelvis kommer jag på mig själv med att hela tiden när jag skriver föra fingrarna mot den plats där tangentbordets styrplatta sitter, för att flytta muspekaren på skärmen. Men det finns ingen styrplatta och det finns ingen muspekaren, för detta är inte en Mac utan en Ipad. Att då behöva trycka med fingret på skärmen för att markera ett ställe i texten känns icke-ergonomiskt och knöligt. Här måste jag ge poäng för Microsoft lösning med ett allenarådande Windows 10 som har stöd för både mus/tangentbord och touch-kommandon. Naturligtvis är det en vanesak, men så länge Apple inte bygger in stöd för att flytta markören med en styrplatta (som ju faktiskt går att göra i det inbyggda tangentbordet i IOS) kommer Ipad vara primärt lämpad för att hålla i handen och interagera med hjälp av tryck. Externt tangentbord kommer att vara ett andrahandsval, specifikt för textinmatning och inte heller för detta helt optimalt.

Dyrt

Men andra problem jag upplever med Razers tangentbord finns där i jämförelse med Apples officiella tillbehör Smart Keybard. Hit hör att tangentbordet måste laddas separat med en USB-kabel, där Apples dito kan få ström direkt från Ipad genom Smart Connector. Batteritiden är visserligen på runt tio timmar med tangenternas bakgrundsbelysning påslagen – och cirka 600 timmar utan belysningen. Du lär vilja ha bakgrundsbelysningen igång, men ändå får tio timmar anses godkänt, och såvitt jag kan bedöma klarar tangentbordet rentav lite längre tid än så. Men när det tar slut och du inte lyckats få med dig laddningskabeln är det bara ett väldigt tjockt och otympligt skyddsfodral du har runt din Ipad, och inget mer. Det finns säkert användare som tycker om själva tangenterna på produkten, även om de inte riktigt föll mig i smaken. Det lär däremot endast vara ett fåtal som inte tycker att tillbehöret är för tungt och tjockt, och att det är krångligt att behöva ladda det separat från Ipad Pro.

Sammanfattningsvis, jag kan inte rekommendera Razer Mechanical Keyboard Case. Målgruppen är otydlig, och jag föreställer mig att de flesta som köpt en Ipad Pro (även den största modellen) har gjort det för att få en smidig och portabel datorlösning. Med detta tillbehör tummas det på den portabiliteten, och för användare som vill fortsätta att resa lätt rekommenderas istället Apples egna Smart Keyboard-tillbehör. De som regelbundet ska skriva långa textstycken på sin Ipad, och inte trivs med tangenterna hos Smart Keyboard, rekommenderas av mig istället att titta på ett fristående Apple Magic Keyboard. Priset på Apples egna tillbehör kan tyckas vara högt vid första anblicken – Smart Keyboard kostar 1 795 kronor och Magic Keyboard 1 095 kronor, men Razer Mechanical Keyboard Case slår båda på fingrarna med ett pris på 189,99 Euro, motsvarande 1 858 kronor inklusive moms och med gratis frakt till Sverige. Nej, för att lägga så mycket pengar på ett tangentbord krävs att användaren verkligen älskar det, eller att det erbjuder några avsevärda fördelar jämfört med Apple Smart Keyboard. Som nu är fallet har jag svårt att se en stor skara användare inleda en kärleksaffär med Razers Ipad-tangentbord, och jag har svårt att upptäcka några direkt fördelar jämfört med andra lösningar. Det är synd, för jag tycker om flera av Razers övriga produkter. Just detta tillbehör för Ipad Pro är dock ingen hit.

Fördelar

+ Mekaniska brytare för de som gillar det.

Nackdelar

- Tjockt, tungt och klumpigt
- Måste laddas separat från Ipad
- Dyrt

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.