Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Londons polis blir trolljägare

Polisen i London ska ta krafttag mot trakasserier på nätet med hjälp av en särskild grupp trolljägare.

Trakasserier på nätet påverkar både individer och samhället negativt, och gör att människor känner sig isolerade och lever i rädsla att "beteendet online ska materialiseras i den vanliga världen". Det har en utredning kommit fram till som beställts av borgmästaren i London, och nu ska stadens poliskår ta krafttag för att komma tillrätta med näthat, rapporterar Dazed.

En särskild avdelning på fem personer har inrättats i Londonpolisens högkvarter Scotland Yard. Motsvarande 18 miljoner kronor satsas på initiativet, som bland annat ska utbilda övrig polis i att identifiera nättroll och erbjuda stöd för offer som råkat ut för trakasserier. En talesperson för polisen säger:

"Flera grupper i London har berättat att näthat är en fråga som orsakar allt högre oro, och polisens insatser har tidigare varit inkonsekvent. [..] Genom att bilda den här gruppen skickar vi en stark signal till de som använder nätforum för att sprida hat att deras handlingar inte kommer att tolereras."

Svensk polis

Inom den svenska polisen finns än så länge ingen särskild grupp som fokuserar på näthat, men däremot finns särskilda grupper för hatbrott hos polisen i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

I den svenska lagstiftningen finns inga särskilda lagar för hot och trakasserier på nätet, utan det faller under vanliga brott som till exempel förtal, olaga hot, ofredande och hets mot folkgrupp. Rikskriminalpolisens IT-brottsavdelning har information om relevanta lagar på polisens webbplats, och tips om hur drabbade kan handskas med näthat.

Polisen understryker vikten av att polisanmäla brott som sker. Unga uppmanas att vända sig till en förälder eller annan vuxen som man litar på. Det går också att kontakta BRIS – Barnens rätt i samhället.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.