Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Skattesmäll för Apple

Europeiska kommissionen fastslår att Apple är skyldig irländska staten 13 miljarder euro, motsvarande strax över 123 miljarder kronor, i uteblivna skattebetalningar.

99mac har tidigare skrivit om EU-kommissionens granskning av Apples skatteavtal med #Irland. Utredningen har syftat till att utröna om avtalen med Irland är lagliga, eftersom Apple har misstänkts betala på tok för lite i skatt.

Efter en tre år lång utredning fastslog igår unionens kommissionär för konkurrensfrågor, Margrethe Vestager, under en presskonferens att Irland erbjudit Apple otillåtna skattelättnader som har gett Apple konkurrensfördelar gentemot andra företag.

Vidare menar Vestager att det är två av Irlands skattebeslut som på "konstgjort sätt har minskat Apples skattebörda i mer än två decennier", vilket är ett brott mot EU:s statsstödsregler. #Apple förväntas få betala tillbaka 13 miljarder euro plus ränta, ett belopp som motsvarar strax över 123 miljarder kronor.

- Det här beslutet sänder en tydlig signal: medlemsländer kan inte ge orättvisa skattefördelar till utvalda företag, oavsett om de är europeiska eller utländska, stora eller små eller delar av en grupp eller inte, säger Vestanger.

Kommissionen har specifikt granskat skatteupplägget för två av Apples bolag som är verksamma på Irland, Apple Sales International och Apple Operations. De menar att Apple från 2003 till 2014 har haft en skatteutveckling från 1 procent till 2014:s rekordlåga 0,005 procent i skatt, vilket Vestanger påpekar endast motsvarar 50 euro i skatt per miljon i vinst.

Beslutet överklagas

Både irländska staten och Apple motsätter sig EU-kommissionens dom. Irlands finansminister, Michael Noonan, säger i ett uttalande enligt Reuters:

- Beslutet ger mig ingen annan utväg än att be om regeringens tillstånd att överklaga. Det är nödvändigt för att försvara integriteten i vårt skattesystem.

Noonan betonar att Apple har betalat den skatt de ska och att det under inga omständigheter handlar om ett otillåtet stöd till företaget.

Apples vd Tim Cook skriver i ett öppet brev att Apple är noga med att alltid betala den skatt de är skyldiga länderna de verkar inom, och Irland är inget undantag.

- EU-kommissionen har dragit igång ett försök att skriva om Apples historia i EU, ignorera Irlands skattelagar och samtidigt riva upp det internationella skattesystemet. De påstår att Irland har gett Apple skattelättnader. Detta påstående saknar både laglig grund och stöd. Vi har aldrig erbjudits eller mottagit några skattelättnader. Vi finner oss nu i den ovanliga situationen att vi retroaktivt förväntas betala tillbaka skatt till en regering som menar att vi inte är skyldiga mer än vad vi redan betalat, skriver Tim Cook.

EU-kommissionen skriver i sitt pressbrev att beloppet kan komma att förändras om andra länder "kräver Apple att betala mer i skatt på sina vinster" de gjort i andra länder.

Apple är inte ensamma

Apple är inte den första internationella jätten som misstänkts för #skattefusk i Europa. Starbucks och Fiat har redan krävts på obetalda skattepengar till Nederländerna och Luxemburg. Likande utredningar pågår just nu även för Amazon och Mcdonalds rapporterar SVT.

Det är inte första gången Apple råkar på en saftig skattesmäll. Så sent som i början av året rapporterade 99mac om italienska staten som krävde Apple på 318 miljoner euro i obetalade skattepengar. Företagets upplägg att skicka sina vinster från dotterbolaget i Italien till Irland, där de betalar lägre skatt, bedömdes inte följa regelverket.

EU-kommissionens beslut syntes redan igår på resultaten från Wall Street. Svd rapporterar att Apple vid gårdagens börsstängning hade fallit med 0,9 procent.

Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.