Harman lurar på Lightning och trådlöst

Ljudjätten Harman satsar brett på både hörlurar och högtalare både under eget namn och märkena JBL och AKG.

#Harman är en av de riktiga storspelarna i ljudbranschen, och tar med säsongens nyheter sikte både på hemmafesten, utflykten, finlyssning i fåtöljen och joggingspåret. Harman med märkena JBL och AKG verkar helt enkelt vilja finnas överallt där ljud spelas upp, och under #IFA i Berlin passade 99mac på att kika igenom utbudet. Här är ett urval.

En favorit hos många är den rejäla Harman Kardon Go Play, som hängt med i flera år. Sedan i somras är uppföljaren här, och bland förbättringar märks bland annat uppladdningsbart batteri och inbyggd mikrofon för konferensamtal. Den övergripande designen behålls dock. I övrigt kan sägas att Harman verkar ha förstått att de flesta kunder vill ha inbyggt stöd för Spotify Connect och Google Cast. Flera av de nya högtalarna har detta - liksom Bluetooth-anslutning för att kunna spela upp mer obskyra ljud.

Harman äger också #JBL, som primärt fokuserar på ett lite mer aktivt lyssnande. Här hittar vi trådlösa och stryktåliga högtalare som JBL Clip 2 och JBL Charge 3, som 99mac tidigare testat. Högtalarna finns i en rad olika mönster, och ett antal nya kommer nu i begränsad upplaga. En annan tydlig trend är att även lite större högtalare avsedda för hemmet börjar utrustas med uppladdningsbart batteri.

Under JBL:s fana hittas också en uppsättning sporthörlurar i alla prisklasser. Bland annat kommer i oktober Under Armour som är trådlösa och har inbyggd pulsmätare, liksom JBL:s första Lightning-anslutna hörlurar. Lite kraftigare hörlurar för kollektivtrafiken och promenaden hör hemma i JBL:s E-serie, och här finns alternativ från 400 kronor för grundmodellen E15 upp till 1 300 kronor för E55BT. Den senare är av typen On-Ear, och trådlösa med en speltid på upp till 20 timmar. Även dessa kommer i oktober.

Finsmakare vad gäller både design och ljud kanske hellre söker sig till märket #AKG, där det nya flaggskeppet heter N40. Detta är Hi Res Audio-certifierade In-Ear-lurar med dubbla ljudelement, gjutning i rostfritt stål och utbytbara ljudfilter av samma stuk som vi även hittar hos konkurrenten RHA. Även själva ljudkablarna är löstagbara, och två olika medföljer - en rak kabel och en universalkabel med fjärrkontoll och mikrofon. Ett par riktigt lyxiga lurar som kommer att kosta cirka 4 000 kronor.