Nej det är inte bara du - gagat är ett konstigt ord

Apples nya Iphone-färg gagatsvart väcker frågetecken hos många, vilket inte minst Google-sökningar på ordet visar.

Under förra veckans Apple-event avtäcktes Iphone 7 och Iphone 7 Plus. Förutom bättre prestanda, batteritid och kamera fanns också en ny spännande färg som dominerat Apples marknadsföring av den nya Iphone-modellen. På engelska heter färgen Jet Black, men på svenska har den översatts till gagatsvart. Detta ord har föranlett höjda ögonbryn hos många kunder, och inte minst fått många att ta Google till hjälp.

Genom att studera hur ofta söktermen gagat har använts i Sverige de senaste fem åren via verktyget Google Trends syns en tydlig ökning den 9 september i år, dagen då Apple presenterade sina nya telefoner. Sökintresset ökade med över hundra procent, är högt i hela Sverige, men toppas av Hallands län följt av Västernorrlands län. Söktermen används ofta tillsammans med just #Iphone 7 vilket knappast förvånar, men hör också ofta ihop med ordet korsord.

Enligt Wikipedia är gagat ett annat ord för beckkol, alltså en glänsande variant av stenkol eller brunkol. Beckkolet används bland annat för tillverkning av smycken, och har använts så långt tillbaks som vikingatiden. Kanske tyckte Apples marknadsföringsgrupp att beckkolssvart inte hade samma lockande klang som gagatsvart.