Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Snabbare processor, bättre batteritid, vackrare skärm, men ingen hörlurskontakt. 99mac har testat Apples nya flaggskepp.

Hemknapp och hörlurar

Vi kommer till den kontroversiella frånvaron av hörlurskontakten strax, men ett annat offer i år är den fysiska hemknappen som med Iphone 7 är ett minne blott. Den nya hemknappen ser likadan ut, men använder samma teknik som Force Touch-styrplattan på Mac för att med vibrationer simulera rörelse. Känslan av att trycka på den kan liknas mer vid ett musklick än tidigare. Det känns annorlunda, men går förvånansvärt snabbt att vänja sig vid. Via inställningarna går det att reglera hemknappens klickstyrka, och de allra flesta lär kunna hitta en inställning som passar och blir helt tillfreds på några dagar. Själv återgick jag efter en timme med Iphone 7 till min gamla Iphone 6S, och tyckte att hemknappen där kändes lös och som att trycka ned fingret i deg. Jag kommer inte sakna den gamla fysiska hemknappen.

Med själva Touch ID-sensorn har inget direkt hänt, den är fortfarande så snabb att det räcker att lägga fingret mot knappen och du är inne i din telefon omedelbart. En process jag däremot upplever har blivit snabbare är att lägga till nya fingeravtryck.

Ingen hörlurskontakt

Låt oss stanna upp ett ögonblick och beundra hur Apples PR-avdelning hanterat det kontroversiella beslutet att ta bort hörlurskontakten från Iphone 7 och Iphone 7 Plus. Det var över ett år sedan det började surra av rykten, och i våras kom så många rapporter från större media att det förmodligen handlade om kontrollerade läckor från Apple. Alla som följer rykteskarusellen kring Iphone har därmed fått gott om tid att leka med tanken på en Iphone utan direkt möjlighet att koppla in ett par traditionella hörlurar. När tiden för lanseringen kom var det näst intill en etablerad sanning att kontakten skulle saknas.

Det gjorde den också, och med Apples karaktäristiska attityd presenterades frånvaron inte som ett problem utan som en fördel. Nästan som i förbigående presenterades en praktisk lösning för de som har gamla hörlurar, nämligen att en adapter medföljer i kartongen (tack för det). Därefter beskrevs de stora fördelarna med Lightning-anslutningen, och slutligen de nya Airpods-lurarna som "det nya rätta sättet". Det har redan gnällts på Twitter, och kommer säkerligen fortsätta att gnällas. Men jag har svårt att tro att någon i övrigt köpsugen konsument kommer att avböja Iphone 7 på grund av att den saknar hörlurskontakt.

Airpods släpps i slutet av oktober, så vi återkommer med ett slutgiltigt omdöme framöver. Tills vidare kan jag säga att jag personligen är kluven inför de här förändringarna. Jag använder min Iphone varje dag för att lyssna på musik och poddcasts, och jag föredrar hörlurar med sladd. De Bluetooth-hörlurar jag testat har alltid presterat sämre ljudmässigt än ett par bra sladdbundna lurar. Inte minst hjälper sladden mig att hålla ordning på hörlurarna – jag kan ta ut dem ur örat någon minut för att artighetsprata i kassan utan att tappa bort dem. Jag inser också att framtiden är trådlös, men kan gärna vänta ytterligare några år i väntan på bättre ljudprotokoll och högre bandbredd. Jag är nyfiken på Airpods men tror inte att de kommer att kunna ersätta mina älskade RHA T20i.

Den medföljande adaptern

För mig är alltså lösningen adaptern. Jag är glad att den medföljer i kartongen, och jag är glad att en ny bara kommer kosta 99 kronor när jag tappar bort den första. Det sistnämnda kanske inte ens kommer att hända, eftersom den fästs på mina lurar och det sällan eller aldrig finns någon anledning att ta loss den därifrån. Ljudmässigt hör jag ingen skillnad alls mellan att använda adaptern med Iphone 7 eller hörlurarna utan adapter med Iphone 6S. Fysiskt sett är adaptern så liten den rimligtvis kan vara med en kort sladdstump mellan två kontakter och ändå innehålla en minimal liten DAC (digital-analog-omvandlare).

När jag har telefonen i fickan finns inledningsvis en lätt oro att Lightningkontakten ska vara känsligare för tryckskador än den gamla 3,5 millimeters hörlurskontakten. Jämförande tester lindrar dock oron – båda kontakterna verkar lika tåliga, och det går rentav av lyfta enheten i kontakten.

Sammanfattningsvis har Apple blidkat mig genom att skicka med en adapter så att jag kan fortsätta att lyssna på musik "på gammalt vis". Det som inte går längre är att ladda telefonen samtidigt som jag har hörlurar anslutna. Det är lite tråkigt, men inget som jag själv gjort tidigare. Telefonens extra batteritid får anses kompensera för denna brist, och adapterlösningen är adekvat. Som ett extra plåster har Iphone 7 och 7 Plus fått inbyggda stereohögtalare, som är en ordentlig förbättring vad gäller volym och ljudkvalitet för de som lyssnar utan hörlurar. Det är dock fortfarande ingenting som ersätter ens de billigaste högtalarna av modell större.

Kommentarer
35 svar
Amanda Reventlid
har en hemlig dröm om att alla en dag ska vara cyborgs. Fascineras mycket av digital livsstil och gillar tv-spel. Pillar gärna itu saker för att se hur de funkar med varierat resultat.
Jakob Nilsson
Utgår från Apples ekosystem, men vänstrar med en del Google-produkter. Intressen förutom teknik är spel, musik och bakverk. Lyssnar helst på vinylskivor eller kassettband för den rätta känslan
Thomas Ytterberg
är skärm- och tv-nörd som kan allt från HDR till HDMI. Långt utvecklat beroende av Buffy the Vampire Slayer, och en förkärlek för enhörningar.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.