99mac testar Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Snabbare processor, bättre batteritid, vackrare skärm, men ingen hörlurskontakt. 99mac har testat Apples nya flaggskepp.

Kamera

Något som Apple har lagt krut på är mobilens kamerasystem. De största nyheterna är att optisk bildstabilisering nu finns i både 7 och 7 Plus. De har också en större bländare, objektiv med sex element som ska ge ljusare, klarare bilder med större detaljrikedom och färgomfång. Iphone 7 Plus har inte bara en kamera utan två, en den vanliga vidvinkelkameran och en telefotokamera, båda på 12 megapixel. 99mac är så klart jättenyfikna på vad det nya kamerasystemet verkligen går för och gav sig ut på en fotoutflykt.

Kamerans zoom

Kanske den största nyheten står att finna i Iphone 7 Plus i egenskap av den extra kameralinsen på mobilens baksida. Mobilen är utrustad med en vidvinkel- och telefotokamera. Telefotolinsen möjliggör optiskt zoom, vilket gör att samma bildkvalitet som finns i standardläget ska kunna gå att bibehålla även när du förstorar upp till två gånger. Därefter tar den digitala zoomen över och det går nu att zooma upp till tio gånger med 7 plus och upp till 5 gånger i Iphone 7.

Den optiska zoomen är verkligen imponerande. Skärpan och detaljrikedomen i bilderna kompromissas inte i den optiska zoomen vilket är väldigt roligt att se. Apple ska även ha förbättrat kvaliteten på den digitala förstoringen, men detta är fortfarande inte att rekommendera. Detaljerna blir väldigt bullriga och utsmetade.

För att verkligen kunna se förbättringen i zoomen jämförde vi foton tagna med en Iphone 6S och Iphone 7. Vi använde 5 gånger digital zoom i båda fallen. Det är verkligen en enorm kvalitetsskillnad. Den digitala förstoringen i Iphone 7 lyckas bevara detaljerna i mycket högre utsträckning än sin föregångare. Dessutom blir färgerna inte lika ihopsmetade och matta.

Den optiska förstoringen är inte bara bra när du vill komma närmare ditt objekt utan att fysiskt minska avståndet. Det öppnar även dörrar för porträttfotografering, och du kan med fördel backa från ditt objekt för att just kunna använda den nya telefotolinsen. Vidvinkel har en förmåga att förvränga ansikten en aning (alla objekt egentligen, men det brukar bli mest iögonfallande vid porträtt). Inte alltid på ett helt önskvärt sett. Oftast förstoras just mittenpartiet av ansiktet med vidvinkel och teleobjektiv brukar ha en motsatt effekt, vilket av många brukar uppfattas som mer smickrande. Här nedan får Jakob agera spontanmodell för att illustrera skillnaden.

Att fotografera i svagt ljus

En annan förbättring som Apple tryckte på när de lanserade Iphone 7 och 7 Plus var hur mycket bättre det skulle gå att ta bilder i dåliga ljusförhållanden. Vi tog oss ned till Slussens bussterminal i Stockholm som är mer eller mindre ökänt för sin allt annat än ljusa omgivning.

Vi började med att testa den förbättrade Facetime-kameran på telefonens framsida, även kallad selfie-kameran. Vi testade att ta en gruppselfie med både Iphone 6S och 7, och även här var det en jättestor skillnad mellan de olika kamerorna. Fotot taget med 6S var betydligt mer bullrigt och det gick knappt att urskilja hårstrån på min lugg, istället blev luggen snarare en smet av färg i lite olika nyanser. Även detaljer som syntes extra tydligt vid ögonen blev lidande av mycket rörelseoskärpa.

Iphone 7 klarade det svaga ljuset betydligt bättre. Även om fotot blev lite mindre skarpt och viss detaljförlust syntes såg bilden riktigt bra ut lite förminskad. Även om du tittar på fotot i 100 procent storlek finns många av detaljerna kvar och rörelseskärpan är inte alls lika närvarande i fotot.

När vi testade mobilernas bakre kamera i svagt ljus var de vassare jämfört med den främre kameran men väldigt lika kvalitetsmässigt med varandra. Kameran har fortfarande svårt att hantera snabba rörelser i svagt ljus, men det är inte heller förvånande. De flesta systemkameror har också problem att hantera den typen av fotoförhållanden.

Skakiga förhållanden och snabba rörelser

Under sitt september-event visade Apple upp olika bilder som var tagna med en Iphone 7, däribland bilden till höger. Vi på 99mac-redaktionen vill inte vara sämre och i ett försök att efterlikna den hoppande mannen undersökte vi hur bra den nya kameran är på att frysa rörelser så knivskarpt som Apple själva lyckats göra i sitt exempel.

Våra bilder blev inte alls lika knivskarpa. Fötter eller händer blev oftast lite suddiga men ansiktet lyckades blir skarpt varenda gång. Nu kanske inte vi blev lika coola som mannen på Apples pressfoton men jag uppskattade i alla fall att vissa detaljer i fotot blev lite suddiga, även om det så klart hade varit allra bäst om jag själv kunde välja när fotot ska vara knivskarpt och inte.

Med gamla släktingar i åtanke testade jag också hur kameran klarade av att ta HDR-foton på skakig hand. Kameran klarade av det till viss grad men partier med lövverk mot himmel hade kameran riktigt svårt att hantera. Det gick dock att ta bilder med skakig hand som inte skapade samma effekter utan HDR men då frättes å andra sidan himlen ut helt.

Klarare, skarpare mer livfulla färger

Det går att ta fantastiskt fina bilder med Iphone 7 och det är få gånger färgerna verkligen går sönder. Jag lyckades nå telefonens smärtgräns när jag lade fokus på en väldigt mörklila blomma som gjorde att de omkringliggande blommorna blev helt utslagna färgmässigt.

Överlag är kameran väldigt bra på att ta välbalanserade bilder med hög detaljrikedom och klara, vackra färger. Himlar som är utfrätta fixas lätt av att fotografera i HDR-läge även om detta också i vissa fall betyder att bilden som helhet blir mattare och mer platt. Men för den som gillar att pilla med bilder går detta dock lätt att fixa till i efterhand.

Kommentarer
35 svar
Amanda Reventlid
har en hemlig dröm om att alla en dag ska vara cyborgs. Fascineras mycket av digital livsstil och gillar tv-spel. Pillar gärna itu saker för att se hur de funkar med varierat resultat.
Jakob Nilsson
Chefredaktör på 99 som utgår från Apples ekosystem, men vänstrar med en hel del Google-produkter. Intressen förutom teknik är spel, musik och bakverk. Lyssnar gärna på vinylskivor eller kassettband för den rätta känslan.
Thomas Ytterberg
är skärm- och tv-nörd som kan allt från HDR till HDMI. Långt utvecklat beroende av Buffy the Vampire Slayer, och en förkärlek för enhörningar.

Samsung har presenterat officiella specifikationer för Galaxy Fold, den vikbara telefonen som inte heller är en välbevarad hemlighet.

Galaxy S10-familjen består av hela tre modeller, och i vanlig ordning har Samsung tagit i från tårna med specifikationerna. Men det visar sig också i prislapparna.

Kvällen är äntligen kommen. Vi är redo för Samsungs första Unpacked-event för 2019 och drar igång försnack och livesändning strax efter klockan 19.

Bilder på vad som påstås är Samsungs nya telefon med vikbar bildskärm har dykt upp på nätet, bara några timmar innan lanseringseventet Unpacked drar igång.

Internet- och kabel-tv-leverantören Com Hem börjar nu erbjuda mobiltelefoni till sina kunder, efter att ha gått samman med Tele2 förra året.

Google har registrerat en ny produkt hos den amerikanska myndigheten FCC, och det verkar vara en ny version av basstationen Google Wifi som står för dörren.