Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Snabbare processor, bättre batteritid, vackrare skärm, men ingen hörlurskontakt. 99mac har testat Apples nya flaggskepp.

Bildskärm

Skärmen hos Iphone 7 lever upp till kraven på rätt sorts färgåtergivning. Apple utlovar det som blivit den nya ”standarden” hos många TV-apparater och även Apples skärmar på Ipad Pro och Imac. Detta nya är att skärmen ifråga om räckvidd i nyanser, färgrymd (gamut) svarar mot digital biografstandard, DCI och den färgrymd som kallas P3. Det ger påtagligt större räckvidd hos rött och grönt jämfört med rådande HDTV/Rec.709-standard.

Vitbalansen går mot blåturkos men annars är felnivåerna tillräckligt små. Spiken i slutet på gammamätningen beror på att skärmen inte återger de allra ljusaste nyanserna när vitt med fullt så hög luminans som väntat. Istället sker ett hopp om cirka 1 procent absolut ljusnivå. Detta går att mäta men är i alla praktiska hänseenden inte synbart. Gråskalan är uppmätt i 256 steg och avslöjar lite av den ytterst milda posterisering vi kan se.

Du märker ingenting av den större färgrymden när du surfar eller leker runt med appar. Färgerna ser ut som de ska och färgerna i dina bilder överdrivs inte. Ja, vitbalansen vi kan mäta är aningen för mycket blåturkos och ett tränat öga kan se detta. Men det är också det värsta vi kan se hos iPhone 7. Här är det samma nivå av ”tillräckligt rätt färger” som Apple länge har visat upp. Det är så felfritt det kan bli med masstillverkning. I alla hänseenden en alldeles utmärkt skärm hos Iphone 7!

Högsta ljusstyrkan vi mäter från iphone 7 plus är 510 nits och med reglaget i botten är det imponerande låga 2 nits. För smygläsning under täcket fungerar det utmärkt. Kontrastförhållandet är cirka 1 200:1 vilket är väntat för den här typen av skärm.

Hopkok av färgstandarder?

Så långt är allting väl. Det kan förstås bli lite knivigare för dig som skapar innehåll och vill ta till vara på möjligheterna med den större färgrymden. Kanske vill du matcha Imac-skärmen med Iphone 7?

Det som skiljer sig från DCI-standarden med den nya skärmarna är att tillverkarna istället fortsätter med D65-vitpunkt och med en traditionell potensfunktion för tonkurvan, vanligtvis en 2,2-gamma. DCI-standarden har däremot en annan vitpunkt som ligger närmare grönt och specificerar en mörkare/djupare 2,6-gamma.

Problemet är att det egentligen inte finns någon officiell P3-D65-standard. Istället har det vuxit fram ett blandning baserat på vad som är tekniskt möjligt att masstillverka. Fler färger fast med gamla goda D65 för vitbalansen. Så att allt gammalt material ska se ut som det är tänkt.

Apple parerar detta ganska väl. När vi testar skärmens egenskaper är det tydligt att Apple håller sig inom Rec.709-standard för all färgåtergivnig. Matar vi ren RGB-data på en webbsida kommer dessa RGB-värden att disponeras över Rec.709-färgerna och inte med de fylligare P3-färgerna. Och färgerna återges är med god marginal inom vad som räknas som målet för en konsumentprodukt med största felavvikelse precis på gränsen till 3 dE.

Så når du de utökade färgerna

Precis som vid tidigare tester är då frågetecknet hur man når den större räckvidden med sina bilder och foton? Svaret är att baka in en färgprofil som talar om hur bildens RGB-data ska avkodas. Appar som Bilder tar hänsyn till profilen. Du skulle även kunna lägga till profilen för den nyaste Imac 5K eller en annan skärm som följer samma P3-färgrymd och D65-vitpunkt.

Det du ska se upp med är att baka in DCI-profilen från exempelvis Photoshop eftersom den sätter en grönare vitpunkt och mörkare tonkurva som inte används annat än på just digitala biografer. Dina bilder kommer då inte se ut som väntat.

Ett alternativ är då att skapa en egen färgprofil i Photoshops färginställningar och arbetsrymd där du sätter 2,2-gamma, D65-vitpunkt och xy-koordinaterna för P3-färgrymden. Sedan konverterar du bilden till denna egna färgrymd. Vi gör detta med testbilder och kan konstatera att Iphone då också plockar fram rätt färger baserat på den inbakade profilen.

Kommentarer
35 svar
Amanda Reventlid
har en hemlig dröm om att alla en dag ska vara cyborgs. Fascineras mycket av digital livsstil och gillar tv-spel. Pillar gärna itu saker för att se hur de funkar med varierat resultat.
Jakob Nilsson
Utgår från Apples ekosystem, men vänstrar med en del Google-produkter. Intressen förutom teknik är spel, musik och bakverk. Lyssnar helst på vinylskivor eller kassettband för den rätta känslan
Thomas Ytterberg
är skärm- och tv-nörd som kan allt från HDR till HDMI. Långt utvecklat beroende av Buffy the Vampire Slayer, och en förkärlek för enhörningar.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.