Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Asus släpper specifikationer för Zenbook 3

Asus har publicerat prestanda och specifikationer för sin Macbook-utmanare Zenbook 3, och det verkar bli en konkurrent att räkna med åtminstone vad gäller prestanda och pris.

Under IFA-mässan i september kikade 99mac#Asus bärbara dator Zenbook 3, en produkt som är en direkt konkurrent till Apples tunna bärbara dator Macbook. Vikt och storlek är i princip jämförbar mellan de två datorerna, med en liten seger för Zenbook vad gäller vikt. Nu har Asus publicerat mer detaljerade specifikationer för sin nya dator, och Zenbook 3 verkar åtminstone på papperet vara betydligt kraftfullare än sin konkurrent vad gäller prestandan.

Instegsversionen av Zenbook 3 har en Core i5-processor, men maskinen går också att bestälka med en starkare Core I7-processor. Båda dessa presterar betydligt högre än den Core M5-processor som driver Apples Macbook. Därutöver går Zenbook 3 att konfigurera med upp till 16 gigabyte primärminne och SSD-lagring på upp till 1 terabyte.

Precis som Macbook har Zenbook 3 också bara en anslutningsport av typen USB Type-C samt en hörlursport. Asus erbjuder också en separat docka som ger fler anslutningar så som en normalstor USB-port, HDMI- och VGA-anslutning samt Ethernet.

En gren där Macbook dock vinner över sin nye konkurrent är bildskärmen. Båda använder LED-bakbelysta skärmar med IPS-teknik, men Macbook har en högre upplösning på 2304 x 1440 pixlar medan Zenbook 3 har endast 1920 x 1080 pixlar. Därtill är själva bildskärmen hos Zenbook 3 något större (12,5 tum jämfört med Macbooks 12 tum) vilket gör att Macbook har en ännu högre pixeltätet.

Prismässigt placerar sig Zenbook 3 en bit under Macbook i USA. Grundmodellen kostar 999 dollar vilket kan jämföras med 1 299 dollar för grundmodellen av Macbook. I Sverige är dock inte skillnaden stor, då Macbook kostar 14 495 kronor hos Apple inklusive moms och går att få ännu billigare hos återförsäljare. Priserna för Zenbook 3 enligt återförsäljare börjar på 14 990 kronor.

Jämförelse: Asus Zenbook 3 och Macbook

Zenbook 3 (grundmodell)

Macbook (grundmodell)

Processor

Intel Core i5-7200U
(2 x 2,5–3,1 GHz)

Intel Core m3
(2 x 1,1–2,2 GHz)

Primärminne

8 GB LPDDR3
2 133 MHz

8 GB LPDDR3
1 866 MHz

Bildskärm

12,5 tum, 1920 x 1080 pixlar

12 tum, 2304 x 1440 pixlar

Lagring

512 GB SSD

256 GB SSD

Pris

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.