Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple Music och Spotify får stöd för remixer

Remixer av låtar är problematiskt av upphovsrättsliga skäl, men nu får både Apple Music och Spotify möjligheten att lägga upp sådana.

En mycket populär form av musiklyssnande är att spisa så kallade remixer, alltså en modifierad variant av orginallåten som kan gå i en annan stil och inte sällan blanda in ljud från andra låtar. Av förklarliga skäl har denna typ av konstnärskap varit problematiskt av upphovsrättsliga skäl, och det begränsar remixer från att dyka upp på strömmande musiktjänster. Företaget Dubset erbjuder dock en lösning, och nu har både Apple Music och Spotify börjat publicera remixlåtar på sina tjänster.

Dubset skannar och jämför remixlåtarna mot sin ljudbank, och identifierar vilka låtar remixen bygger på. Därefter distribueras royalty-ersättning till de berörda parterna. Apple slöt avtal med Dubset redan i mars enligt Techcrunch, men nu har den första remixen dykt upp på Apple Music och även på Spotify. Låten ifråga är DJ Jazzy Jeff´s remix av Anderson. Paaks låt Room in Here (featuring The Game & Sonya Elise).

Tjänsten Soundcloud har länge erbjudit remixer skapade av användare och andra artister, vilket bland annat var en anledning till att Spotify sades vara intresserade av att köpa tjänsten nyligen. När samarbetet med Dubset nu är igång verkar ett uppköp mindre troligt, även om Soundcloud fortfarande har en stark och aktiv användarbas som kan vara intressant för Spotify.

I dagsläget stöder både Apple Music och Spotify endast remixer i form av singelspår, men enligt Dubset kommer snart stöd för längre sessioner som består av flera olika låtar.

Visste du...?

På 99mac-redaktionen finns en tradition där den en timme långa så kallade Fredagsmixen slås på varje fredag klockan 14.00. Mixen heter egentligen Nightshift och är skapad av DJ Tanner, som publicerat en lång rad mixar på Soundcloud.

Just Fredagsmixen finns tyvärr inte kvar där, men förhoppningsvis kommer den och liknande skapelser i framtiden kunna finnas på Apple Music och Spotify så att upphovspersonerna kan få royalty. Tills vidare kan vi bistå med en Spotify-spellista som innehåller Fredagsmixens olika låtar.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.