Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Så spelar du dina gamla favoritspel

Det var bättre för sägs det, och även om det inte stämmer finns det en stor mängd riktigt bra dator- och tv-spel från det förgångna som kanske inte alltid är lätta att få igång på moderna datorer. 99mac visar olika sätt att rädda dem.

Låt inte klassikerna falla i glömska

Så länge det funnits datorer har påhittiga utvecklare gjort spel för dem. De första kända datorspelen använde sig av katodstrålerör istället för vanliga bildskärmar, och skapades så tidigt som 1947. Sent 1958 kom Tennis for Two som spelades på ett Oscilloskop, och under 1960-talet kom Spacewar! till den tidiga datorn PDP-1. Under 1970-talet uppstod arkadmaskinerna, och spelen flyttade ut från universiteten. Samma årtionde kom också de första spelen avsedda för hemmabruk.

Under 1980- och 1990-talen var både spelkonsoler från Nintendo och Sega samt hemdatorer så som Commodore 64, Amiga 500 och Atari ST vanliga syner i svenska hobbyrum och källare. 2007 gick spelindustrin om filmindustrin i omsättning, och intresset för spel har sedan dess bara ökat.

Trots alla nya och coola spel som släpps är också intresset för gamla spel större än någonsin. Entusiaster i både Sverige och andra länder samlas via internet och håller liv i sina åldrande maskiner. Men vurmen för retrospel märks inte bara hos intressegrupper på nätet. Även utgivare själva har blivit allt bättre på att hålla liv i sina gamla spelbibliotek, och genom nätbutiker och nyutgåvor har det blivit allt enklare att få tag på klassiska och tidigare bortglömda guldkorn.

Oavsett om du vill buda hem en C64-dator från Tradera, bygga en egen spelkonsoll av en Raspberry Pi eller bara dra igång några spel i en emulator finns det stora möjligheter till nostalgikickar. I den här guiden går vi igenom några bra och enkla alternativ för dig som vill spela gamla spel på din moderna dator.

Innan vi börjar:

Tänk på att många gamla spel fortfarande är skyddade enligt upphovsrättslagen. Bara för att gamla spel lätt och smidigt kan hittas på internet är det alltså inte säkert att det är lagligt att hämta hem dem. Vi rekommenderar att bara spela spel som du själv äger och har köpt lagligt. Som vi ska se finns det också nuförtiden gott om möjligheter att införskaffa många gamla lir helt lagligt.

Kommentarer
53 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.