Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Enligt Google säkras nu hälften av nättrafiken via HTTPS

Användare av Googles webbläsare Chrome spenderar två tredjedelar av tiden på nätet med kommunikation som säkrats via protokollet HTTPS.

I en undersökning av användare som surfar med Googles webbläsare Chrome har företaget nu presenterat siffror som visar att en allt större del av kommunikationen säkras via protokollet HTTPS. Enligt uppgifterna ska detta motsvara två tredjedelar av den tid som användarna spenderar på nätet.

Google har övervakat HTTP-uppkopplingar i den egna webbläsaren sedan 2015 för de användare som har valt att låta sin kommunikation delas med Google. Denna information har delats i företagets transparensrapport. Resultaten från denna rapport avser användare av Chrome-webbläsaren på Mac, Windows och Linux-plattformarna.

Resultaten reflekterar dock enbart användare av Chrome för datorer. Bland mobila användare har det säkrare protokollet inte anammats i samma utsträckning, även om det bland Android-utrustade telefoner har ökat från 30 procent i april 2015 till cirka 40 procent idag. Liknande statistik från Mozilla har angett att 45 procent av trafiken i webbläsaren Firefox sker över HTTPS.

HTTP, kort för Hypertext Transfer Protocol, är det grundläggande protokoll som hanterar anslutningar mellan olika noder på internet. Suffixet S i HTTPS står helt enkelt för säkerhet. En server som har utrustats med HTTPS-stöd är utrustad med ett extra lager säkerhet för den privata data som utväxlas mellan besökaren och servern.

Från att inledningsvis främst använts av stora företag som bankinstitutioner har det säkrare protokollet på senare år anammats i allt större grad av olika typer av organisationer. Sociala nätverkstjänsten Twitter aktiverade HTTPS som standard för alla användare 2012, och både Wikipedia och söktjänsten Bing gjorde detsamma under 2015.

I en officiell bloggpost beskriver Google andra fördelar med att satsa helt och hållet på HTTPS utöver ren säkerhet.

HTTPS currently enables the best performance the web offers and powerful features that benefit site conversions, including both new features such as service workers for offline support and web push notifications, and existing features such as credit card autofill and the HTML5 geolocation API that are too powerful to be used over non-secure HTTP.

För ett år sedan meddelade Google att företaget indexerar HTTPS-säkrade versioner av webbsidor som inte länkar till sin säkrade motsvarighet. Detta för att lyfta fram säkrade sidor än mer. För några månader sedan meddelade företaget att de även dirigerar om anrop som görs via Google.com till en HTTPS-säkrad anslutning om användarens webbläsare inte gör detta automatiskt.

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.