Guide

Allt du behöver veta om USB‑C

USB-C börjar nu dyka upp lite varstans, både på datorer, tillbehör och även plattor. Vi går igenom och berättar allt du behöver veta om den nya tekniken. Nu uppdaterad med den senaste informationen!

Är USB-C farligt?

Den som har följt utbredningen av USB-C-standarden är säkerligen medveten om problematiken runt USB-C-kablar som inte fungerar med alla olika typer av enheter. Det finns till och med fall där dessa kablar har orsakat direkt skada när datorer förstörts av felaktiga kablar.

Kärnan i problematiken

Som vi snuddat vid redan är ett av problemen med USB-C att standarden endast definierar den fysiska porten, men de kablar som ansluts till denna port och de funktioner dessa har kan skilja sig åt rejält mellan olika typer av produkter och tillverkare. Längst ner på skalan finns hantering av överföringar via USB 2.0 och USB 3.0. Detta har i princip alla USB-C-kablar stöd för. Steget ovanför detta är USB 3.1 Gen 2 som både kan hantera snabba dataöverföringar, matning av ström och så kallad alternate mode-kommunikation.

Ytterligare ett steg upp på skalan är Thunderbolt 3 som möjliggör betydligt fler funktioner och högre överföringshastigheter. Med tidigare generationers USB-kablar har du kunnat köpa en USB Type-A 3.0-kabel med vetskapen om att den fungerar tillsammans med alla USB-tillbehör, även de som använder tidigare versioner av standarden.

Eftersom USB-C stöder ett så stort utbud av funktioner kan olika kablar stöda olika delar av detta funktionsutbud, och det är inte alltid dessa skillnader marknadsförs helt tydligt. Vissa företag lyfter fram vilka funktioner som stöds och inte stöds, men långt ifrån alla gör detta. Det är alltså lätt att råka köpa grisen i säcken.

Skadliga kablar

Problemen med USB-C-kablar gick så långt att ingenjören Benson Leung på Google tog sig an uppgiften att på sin egen fritid testa USB-C-kablar som säljs på Amazon för att kontrollera vilka som fungerar bra och dåligt, och vilka som rentav är direkt farliga för hårdvaran. Resultatet visade att ett flertal kablar inte fungerade som de skulle, och ett extremfall förstörde moderkortet på den bärbara dator som Benson Leung använde för att testa kablarna.

Även redaktören Dieter Bohn på The Verge förstörde USB-portarna på en Macbook Air-dator när han laddade datorn från en Nexus 6P-telefon. Anledningen till att det kan bli så här, och att problemet inte uppstod med de äldre USB-standarderna, är att USB-C är designat för att kunna mata större mängder ström för att exempelvis kunna ladda bärbara datorer. En dåligt designad USB-C-kabel kan helt enkelt mata för mycket ström till en enhet som inte är utformad för att ta emot detta, och målenheten kan därmed förstöras. Dessa problem har lett till att driftiga individer skapat listor över vilka USB-C-kablar som fungerar bra och vilka som fungerar dåligt.

USB-IF och sinnesfriden

Hur ska du då försäkra dig om att kablarna du köper inte kommer att skada din hårdvara och ger de funktioner du eftertraktar? Att råka ut för kablar som skadar dina produkter är relativt ovanligt, och det är främst billiga kablar från okända leverantörer som innebär en risk.

Generellt sett är kablar du köper hos svenska återförsäljare riskfria, men om du verkligen vill ha ditt sinne stillat kan du leta efter en certifiering från USB-IF; en ideell organisation som arbetar för spridning av USB-standarder och kontroll av hur dessa följs.

När det gäller vilka funktioner som den aktuella USB-C-kabel stöder får du helt enkelt ta till gammal hederlig efterforskning om denna information inte står beskriven på produktsidan. Fråga i butiken, och be att få testa kabeln innan köp, eller returnera om den inte skulle fungera.

Detta gäller för övrigt även adaptrar där funktioner som stöds i adaptrarna inte alltid är tydligt presenterat. Thunderbolt 3 över USB-C stöder som tidigare nämnt 4K-upplösningar i 60 Hz, men det finns gott om adaptrar som är begränsade till 30 Hz utan att det marknadsförs på produktsidor.

Kommentarer
41 svar
Andreas Eklöv
En före detta Android-puritan som numera lever livet som prylnomad, där "bäst produkt för uppgiften" är ledstjärnan i teknikvardagen.
Jakob Nilsson
Chefredaktör på 99 som utgår från Apples ekosystem, men vänstrar med en hel del Google-produkter. Intressen förutom teknik är spel, musik och bakverk. Lyssnar gärna på vinylskivor eller kassettband för den rätta känslan.

Apples uppdaterade version av Airpods kommer att finnas i svart, och massproduceras redan för lansering inom kort enligt källor i Asien.

Samsungs mobildivision hotas från två fronter, och onsdagens Unpacked måste leverera både en attraktiv premiumtelefon och en riktigt bra och prisvärd lur i mellanklassen.

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.