Guide

Allt du behöver veta om USB‑C

USB-C börjar nu dyka upp lite varstans, både på datorer, tillbehör och även plattor. Vi går igenom och berättar allt du behöver veta om den nya tekniken. Nu uppdaterad med den senaste informationen!

Sammanfattning

Här nedanför sammanfattar vi det viktigaste som är bra att känna till om USB-C.

 • Namnet på kontakten är USB Type-C eller USB-C.

 • USB-C är endast en typ av port, den definierar inte vilken typ av funktioner eller vilken prestanda porten får.

 • USB 3.1 är bara ett av många kommunikationsprotokoll som kan användas med en USB-C-port. HDMI och Displayport är två exempel på andra protokoll som kan användas över en USB-C-anslutning.

 • Den välkända klassiska USB-porten heter egentligen USB Type-A, och det är oftast denna som avses när USB nämns. En dator kan vara utrustad med USB 3.1-portar som är både av typ A och C.

 • Thunderbolt 3 är ett hårdvarugränssnitt som sitter på datorns kretskort. Thunderbolt 3 använder USB-C som standardport. Med detta gränssnitt kan USB-C-porten använda protokoll som dataöverföring med PCI Express och bildöverföring med Displayport.

 • Thunderbolt 3 stöder kedjekoppling av flera enheter till en enda USB-C-port, vilket alltså kan användas för att koppla ihop en serie skärmar, lagringsenheter och annat till en enda port på datorn.

 • USB-C kan matas med strömstyrkor på upp till 100 watt om det finns stöd för USB-DP. Det är tillräckligt för att prylar som bärbara datorer ska kunna laddas, och mindre enheter som telefoner kan snabbladdas.

 • Eftersom USB-C är utformad annorlunda än de tidigare separata port-typerna behöver du adaptrar för att ansluta tillbehör för de äldre portarna.

 • Anslutning av analoga tekniker som VGA kräver aktiva adaptrar.

 • Vilka funktioner som stöds i en kabel av typen USB-C kan variera, och dåliga USB-C-kablar kan faktiskt skada din hårdvara. Köp därför inte misstänkt billiga kablar.

 • Kontrollera så att kabeln du köper stöder de funktioner du behöver.

Tack till forummedlemmen Reboot81 som efterfrågade artikeln!

Kommentarer
41 svar
Andreas Eklöv
En före detta Android-puritan som numera lever livet som prylnomad, där "bäst produkt för uppgiften" är ledstjärnan i teknikvardagen.
Jakob Nilsson
Chefredaktör på 99 som utgår från Apples ekosystem, men vänstrar med en hel del Google-produkter. Intressen förutom teknik är spel, musik och bakverk. Lyssnar gärna på vinylskivor eller kassettband för den rätta känslan.

Apples uppdaterade version av Airpods kommer att finnas i svart, och massproduceras redan för lansering inom kort enligt källor i Asien.

Samsungs mobildivision hotas från två fronter, och onsdagens Unpacked måste leverera både en attraktiv premiumtelefon och en riktigt bra och prisvärd lur i mellanklassen.

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.