Guide

Allt du behöver veta om USB‑C

USB-C börjar nu dyka upp lite varstans, både på datorer, tillbehör och även plattor. Vi går igenom och berättar allt du behöver veta om den nya tekniken. Nu uppdaterad med den senaste informationen!

Sammanfattning

Här nedanför sammanfattar vi det viktigaste som är bra att känna till om USB-C.

 • Namnet på kontakten är USB Type-C eller USB-C.

 • USB-C är endast en typ av port, den definierar inte vilken typ av funktioner eller vilken prestanda porten får.

 • USB 3.1 är bara ett av många kommunikationsprotokoll som kan användas med en USB-C-port. HDMI och Displayport är två exempel på andra protokoll som kan användas över en USB-C-anslutning.

 • Den välkända klassiska USB-porten heter egentligen USB Type-A, och det är oftast denna som avses när USB nämns. En dator kan vara utrustad med USB 3.1-portar som är både av typ A och C.

 • Thunderbolt 3 är ett hårdvarugränssnitt som sitter på datorns kretskort. Thunderbolt 3 använder USB-C som standardport. Med detta gränssnitt kan USB-C-porten använda protokoll som dataöverföring med PCI Express och bildöverföring med Displayport.

 • Thunderbolt 3 stöder kedjekoppling av flera enheter till en enda USB-C-port, vilket alltså kan användas för att koppla ihop en serie skärmar, lagringsenheter och annat till en enda port på datorn.

 • USB-C kan matas med strömstyrkor på upp till 100 watt om det finns stöd för USB-DP. Det är tillräckligt för att prylar som bärbara datorer ska kunna laddas, och mindre enheter som telefoner kan snabbladdas.

 • Eftersom USB-C är utformad annorlunda än de tidigare separata port-typerna behöver du adaptrar för att ansluta tillbehör för de äldre portarna.

 • Anslutning av analoga tekniker som VGA kräver aktiva adaptrar.

 • Vilka funktioner som stöds i en kabel av typen USB-C kan variera, och dåliga USB-C-kablar kan faktiskt skada din hårdvara. Köp därför inte misstänkt billiga kablar.

 • Kontrollera så att kabeln du köper stöder de funktioner du behöver.

Tack till forummedlemmen Reboot81 som efterfrågade artikeln!

Kommentarer
41 svar

Amazon släpper molntjänst i Sverige, näthandeln får vi vänta på lite till. Idas dator har dataproblem och Oneplus släpper specialversion av 6T med Mclaren.

Det är viktigt att välja ett svårt wifi-lösenord om du vill skydda det mot obehöriga, men det går också att välja ett som är svårt att kommunicera.

Storlekarna sägs börja med en 5,8-tums enklare instegsmodell, och prislappen ser ut att fortsätta 2018 års trend med att vara av det saftigare slaget.

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.