Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide

Allt du behöver veta om USB‑C

USB-C börjar nu dyka upp lite varstans, både på datorer, tillbehör och även plattor. Vi går igenom och berättar allt du behöver veta om den nya tekniken. Nu uppdaterad med den senaste informationen!

Sammanfattning

Här nedanför sammanfattar vi det viktigaste som är bra att känna till om USB-C.

  • Namnet på kontakten är USB Type-C eller USB-C.

  • USB-C är endast en typ av port, den definierar inte vilken typ av funktioner eller vilken prestanda porten får.

  • USB 3.1 är bara ett av många kommunikationsprotokoll som kan användas med en USB-C-port. HDMI och Displayport är två exempel på andra protokoll som kan användas över en USB-C-anslutning.

  • Den välkända klassiska USB-porten heter egentligen USB Type-A, och det är oftast denna som avses när USB nämns. En dator kan vara utrustad med USB 3.1-portar som är både av typ A och C.

  • Thunderbolt 3 är ett hårdvarugränssnitt som sitter på datorns kretskort. Thunderbolt 3 använder USB-C som standardport. Med detta gränssnitt kan USB-C-porten använda protokoll som dataöverföring med PCI Express och bildöverföring med Displayport.

  • Thunderbolt 3 stöder kedjekoppling av flera enheter till en enda USB-C-port, vilket alltså kan användas för att koppla ihop en serie skärmar, lagringsenheter och annat till en enda port på datorn.

  • USB-C kan matas med strömstyrkor på upp till 100 watt om det finns stöd för USB-DP. Det är tillräckligt för att prylar som bärbara datorer ska kunna laddas, och mindre enheter som telefoner kan snabbladdas.

  • Eftersom USB-C är utformad annorlunda än de tidigare separata port-typerna behöver du adaptrar för att ansluta tillbehör för de äldre portarna.

  • Anslutning av analoga tekniker som VGA kräver aktiva adaptrar.

  • Vilka funktioner som stöds i en kabel av typen USB-C kan variera, och dåliga USB-C-kablar kan faktiskt skada din hårdvara. Köp därför inte misstänkt billiga kablar.

  • Kontrollera så att kabeln du köper stöder de funktioner du behöver.

Tack till forummedlemmen Reboot81 som efterfrågade artikeln!

Kommentarer
41 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.