Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Spotify genererar skräpdata som kan skada datorns lagring

Under flera månader har Spotifys klienter skrivit skräpdata till enhetslagringen, något som potentiellt kan korta ner lagringens livslängd.

Den amerikanska teknikpublikationen Ars Technica rapporterar nu om att Spotifys mjukvaruklienter för datorer lider av en bugg som genererar stora mängder skräpdata. Detta leder till att åtskilliga gigabyte skrivs till enhetens lagring, även när klienten är inaktiv, vilket över tid kan reducera lagringens livslängd.

Detta är inte ett nytt fenomen, användare har påpekat problemet i Spotifys officiella forum sedan flera månader tillbaks och problemet har även uppmärksammats på den sociala nyhetssidan Reddit.

Ars Technica-redaktörerna kunde själva återskapa problemet på datorer med Mac OS och Windows som operativsystem. Spotify-klienten skrev här 5-10 gigabyte data till den interna lagringen under en timmes tid, även när klienten inte spelade upp musik. När datorerna lämnades inaktiva en hel dag skrevs över 700 GB skräpdata till lagringen.

Buggen ska dock vara åtgärdad i version 1.0.42 av Spotify-klienten som ska rullas ut nu. Även om problemet helt försvinner i och med denna uppdatering har det slitit på datorernas lagringsenheter under flera månaders tid. Moderna datorer är i regel utrustade med flashbaserad SSD-lagring vars minnesceller slits ut i takt med antalet skrivningar.

Dessa SSD-enheter och tillhörande firmware-mjukvara är utrustade med funktioner som "städar" minnescellerna för att minska slitage, men om potentiellt flera hundra gigabyte skräpdata skrivs till dessa enheter dagligen sliter det tveklöst på enhetens livslängd. Du bör med andra ord uppdatera din Spotify-klient på datorn omgående.

Kommentarer
16 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.