Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Quick Charge 4.0 kan skrotas av Google

En uppgradering av Qualcomms teknik för snabbladdning av telefoner är på väg, men Googles satsning på USB Type-C-standarden kan lägga krokben för detta.

Utvecklingen av batteriteknik har varit avsomnad under det senaste årtiondet, men ett område som har utvecklats är hur snabbt dagens batterier kan laddas från noll till hundra. Den mest använda av dessa tekniker är onekligen Qualcomms Quick Charge-teknik som används i företagets Snapdragon-kretsar.

Nästa generation av tekniken, Quick Charge 4.0, ska enligt rapporter vara på gång. Dagens Quick Charge 3.0-teknik kan nå en maximal strömmatning på 18 watt, medan konkurrerande lösningar som Huawei Super Charge når hela 22,5 watt. Det ryktas om att Qualcomm Quick Charge 4.0 tillsammans med kretsen Snapdragon 830 ska kunna laddas med en total strömstyrka på 28 watt. Som referens stöder USB Type-C som standard strömstyrkor om 15 watt. Detta bör leda till snabba laddningstider förutsatt att det sker under kontrollerade former.

Quick Charge 4.0 ska vara utrustad med en funktion som sannolikt låter väldigt tilltalande med Samsungs Note 7-problematik i backspegeln. Intelligent Negotiation for Optimum Voltage (INOV [PDF]) anpassar laddningen efter mottagande enhets behov och tillstånd. Om batteriet i mottagande enhet börjar bli varmt minskar INOV strömstyrkan som matas.

Detta låter som en vettig teknik, men det är inte säkert att vi någonsin kommer få sätta tänderna i den. Google verkar nämligen vara helt inställda på att USB Power Delivery, eller USB-PD, ska bli den rådande standarden för batteriladdning på Android-marknaden. USB-PD är en del av USB Type-C-standarden som bland annat tillåter betydligt högre strömtillförsel, upp till 100 watt, och anpassning av strömmatningen till målenheten.

Problemet uppstår när en mobiltelefon som använder Quick Charge 4.0 över USB Type-C inte kan snabbladdas via en dator som använder USB-PD över USB Type-C. Google verkar mena allvar och har redan uppdaterat riktlinjerna för kompatibilitet med Android-plattformen till att specificera just snabbladdning via USB-PD. I dokumentationen för Android 7.0 står följande definierat:

Vi rekommenderar STARKT att USB Type-C-enheter inte stöder slutna laddningstekniker som modifierar vbus-voltnivåerna bortom standardgränserna, eller på annat sätt modifierar laddningstekniken på ett sätt som gör den inkompatibel med USB-standardens laddningsmetoder. För närvarande beskrivs detta som en rekommendation, men i framtida versioner av Android kan vi kräva att alla USB Type-C-enheter måste stöda USB-standardens laddningsmetoder.

Google rekommenderar alltså endast att företag satsar på laddning via USB-PD just nu, men formuleringen i kompatibilitetsdokumentet är en klar fingervisning om att företag inte bör satsa på slutna laddningstekniker om de vill fortsätta utveckla produkter baserade på Android-plattformen i framtiden.

Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.