Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Google Fotoskanner bevarar dina gamla fotografier

En ny app från Google låter dig använda telefonens kamera för läsa in och bevara gamla fotografier på ett verklighetstroget vis.

Det finns säkert många av oss som har gamla fotoalbum i släkten som daterar många årtionden tillbaks, kanske till och med århundraden. En bra metod för att bevara dessa på bästa möjliga sätt är att digitalisera dem så att det finns kopior om något oönskat skulle inträffa med de fysiska kopiorna.

En traditionell lösning på problemet har varit att använda en scanner för att läsa in alla bilderna, något som är besvärligt nog för att många av oss inte ska ta steget till att faktiskt göra detta, och att skicka bilderna till en firma som scannar in dem kostar pengar. Nu släpper #Google en app som kan göra detta steg lite mindre besvärligt. Appen Fotoskanner från Google Foto använder kameran på din telefon för att scanna in bilderna till digitalt format.

Appen ska göra ett bättre jobb än vad som åstadkoms genom att ta vanliga bilder med telefonkameran genom att användaren får låta kameran läsa av olika nyckelpunkter i bilden. På så sätt undanröjs många av de problem som kan uppstå om man bara fotograferar bilden, exempelvis reflektioner från ljuskällor som kan uppstå på blanka fotopapper. Appen uppnår detta genom att ta bilder från olika vinklar så att bildens olika delar kan fångas utan reflektioner.

Om du lyckas få med delar av bakgrunden utanför fotot låter Fotoskanner-appen dig skära bort dessa. När du är klar med bilderna kan du ladda upp dem till bildlagringstjänsten Google Foto som appen är tätt integrerad med. Utöver detta har Google även uppdaterat appen Google Photos med nya redigeringsverktyg och filter. Existerande funktioner har också uppdaterats, bland annat har autojusterings-funktionen förbättrats med hjälp av den maskininlärning som Google har börjat applicera på allt fler tjänster i produktkatalogen.

Ytterligare förbättringar inkluderar mer detaljerade inställningar för redigering av ljussättning och färghantering. Där det tidigare endast fanns knappar som automatiskt justerade ljussättning och färg finns det nu en liten triangel vid dessa knappar som låter dig finjustera egenskaper som kontrast, exponering, färgmättnad och mycket mer.

En av dessa anpassningar är Google extra stolta över - deep blue. Som namnet antyder kan du via detta reglage höja eller sänka färgmättnaden i blå färger, vilket kan användas för att exempelvis få havet i en bild att imponera extra mycket. Ett annat filter låter dig anpassa färgmättnaden för hudtoner utan att påverka resten av bilden.

Google menar att dessa förbättringar inte skulle vara möjliga utan de massiva mängder kunskap som byggs upp av maskininlärning av bilder som lagras i Google Foto. Utöver detta har Google även lagt till tolv nya filter som också ska använda sig av maskininlärning för att ge bättre resultat än traditionella redigeringsfilter.

Google Foto och Fotoskanner-appen finns att ladda ner kostnadsfritt till Android och IOS.

Namn
Fotoscanner
Plattform
Android, IOS
Utvecklare
Google, Inc.
Version
1.0
Pris
Gratis
Krav
IOS 8.1 eller senare, Android 5.0 eller senare.
Språk
Engelska, Arabiska, Catalan, Kinesiska (Hong Kong), Kroatiska, Tjeckiska, Danska, Nederländska, Finska, Franska, Tyska, Grekiska, Hebreiska, Hindu, Ungerska, Indonesiska, Italienska, Japanska, Koreanska, Lingala, Malaysiska, Norska, Norsk Bokmål, Polska, Portugisiska, Romanska, Ryska, Förenklad Kinesiska, Slovakiska, Spanska, Svenska, Schweizisk Tyska, Thailändska, Traditionell Kinesiska, Turkiska, Ukrainska, Vietnamesiska
Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.