Kinas Echo-utmanare heter Linglong Dingdong

Kina har ännu inte fått tillgång till smarta hemmet-assistenter som Amazon Echo, men nu har ett inhemskt företag lanserat en konkurrerande produkt som talar kinesiska.

Trenden med röststyrda digitala assistenter i hemmet fortsätter, och även om branschen just nu domineras av Amazon Echo med assistenten Alexa kommer snart Google Home att utmana. Den globala lanseringen av dessa produkter har dock varit begränsad, och varken Amazons eller Googles lösningar talar i dagsläget kinesiska. Det gör däremot produkten Dingdong från det Beijing-baserade företaget Linglong.

Kina är en snabbt växande marknad för all möjlig hemelektronik, och smarta hemassistenter är inget undantag. Enligt Wired kan det smarta hemmet omsätta närmare 23 miljarder dollar i Kina redan 2018, motsvarande 210 miljarder kronor. Linglong vill nu etablera sig som en storspelare på den marknaden.

Dingdong kostar motsvarande 118 dollar (ungefär 1 000 kronor) och erbjuder funktionalitet motsvarande Amazon Echo. Det innebär ständig internetuppkoppling, förmågan att svara på röstkommandon och söka svaret på frågor, hantera kalendrar och spela upp musik. Enheten är cirka 24 centimeter hög och finns i färgerna vit, svart, röd och lila. Dindong säljs i två versioner för språken mandarin respektive kantonesiska.