Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Fitbit Flex 2

Flex 2 är en av Fitbits budgetmodeller och den första som är så vattentålig at det går att simma med den. 99mac beger sig till badhuset för att testa!

Med hjälp av #Fitbit Flex 2 går det att mäta olika typer av aktivitet och sömn. Armbandet påminner dig om att röra på dig regelbundet och har en batteritid på upp till fem dagar. Flex 2 ska enligt Fitbit mäta dina tagna steg, sträcka, kaloriförbränning, aktiva timmar under dygnet och sömn. Fitbit använder sig av funktionen Smart Track som gör att armbandet automatiskt sätter igång registrering av träningspass utan att du behöver sätta igång programmet innan du börjar träna.

Det som skiljer Flex 2 från Fitbits övriga produkter är att armbandet är vattentåligt. De andra produkterna klarar regn och svett men du ska helst inte bada eller duscha med dem. Flex 2 däremot ska klara vatten utmärkt och det ska även gå att registrera sin simning med armbandet.

Armbandet är litet och smalt. I boxen medföljer armband i olika storlekar. Det kommer i fyra olika grundfärger; svart, marinblå, rosa och gredelin. Det finns också ett sportpack i färgerna ljusblå, marinblå och gul. Alla de här armbanden är gjorda i silikon men det går även att köpa till ett metallarmband i guld eller silver, eller ett halsband i guld, silver eller rosa guld. Testexemplaret 99mac fått är svart silikon. Jag har trivts bra med armbandet och det har inte känts av speciellt mycket.

En dag på badhuset

Flex 2 är den första modellen som Fitbit har som är så vattenresistent att den ska kunna gå att simma med. Jag var såklart tvungen att testa hur armbandet klarade vatten. Under hela testperioden har armbandet fått följa med i duschen och det har den klarat med bravur. Jag har även testat att registrera min simning med den. I appen tillkommer ett simläge som automatiskt kan registrera när du simmar. Detta funkar även om du lämnar kvar mobilen i omklädningsrummet.

Dock är inte simläget aktivt från början utan du måste gå in och manuellt slå på funktionen för att den ska börja registrera aktiviteter som exempelvis simning. Mitt morgontrötta jag som tog mig iväg till simhallen glömde såklart bort att dubbelkolla just detta. Trots detta regisserade armbandet min träning, men dock som elliptisk träning. Jag har inte haft möjlighet att ta mig tillbaka till simhallen efter att jag upptäckte det här. Jag har däremot kunnat jämföra ungefär hur träningen ser ut om man har glömt sätta på simläget eller inte.

Appen

Appen som Flex 2 är kopplad till är Fitbits app som gäller för samtliga produkter, och om du vill läsa mer ingående om appen finns det i en tidigare recension av Fitbit Charge 2. Den här gången har jag bara testat armbandet med en IOS-enhet. Gränssnittet för IOS och Android skiljer sig något åt och personligen gillar jag bättre den mer grafiska stilen i IOS-versionen.

Det går lätt att hitta info om det mesta i appen och den slussar dig vidare till Fitbits hemsida om det är saker du vill veta om kost, hälsa eller sömn, bland annat. Något jag uppskattar med appen är att man kan välja bort element man inte vill se, till exempel har jag tagit bort allt som har med vikt att göra, och jag hade nog blivit lite irriterad om jag inte hade kunnat ta bort detta.

Mätning utan pulsmätning

Klockan har ingen pulssensor som många av Fitbits andra produkter har, exempelvis Charge 2 eller Blaze. Genom en accelerator som kallas MEMS, som kan läsa av tre olika axlars accelerering, mäter armbandet accelerationsdata och analyserar den. Baserat på frekvens, varaktighet, intensitet och rörelsemönster bedömer armbandet tagna steg, sträcka, kaloriförbränning och aktiva minuter under dagen. Detta blir såklart inte lika adekvat registrering som om du använder ett aktivitetsarmband eller smart klocka med sensor som mäter din puls.

Sammanfattning

Det är ett trevligt armband som mäter mina basala rörelser, men om det är väldigt viktigt för en att armbandet mäter noggrant och adekvat skulle jag rekommendera att man väljer ett annat aktivitetsarmband med sensor som även mäter puls. Det hör till ovanligheten att sportklockor idag är så vattentåliga att det går att simma med den och detta är på många sätt armbandets viktigaste attribut. Men på grund av att bristen på en skärm glömmer jag väldigt ofta bort armbandet. Jag glömde både bort att jag hade det på mig (vilket inte behöver vara något dåligt) men också att kolla resultaten i appen. När jag fick den veckovis skickade rapporten från Fitbit kom jag på att jag hade glömt att kolla i appen på hela veckan.

Fördelar

+ Nätt och liten, många valmöjligheter när det gäller design.
+ Vattenresistent med simprogram.
+ Registrerar automatiskt aktivitet och träningsprogram.
+ Batteriet räcker länge.

Nackdelar:

– Ger bristfällig information om tagna steg med mera.
– Så diskret att man lätt glömmer bort den eller att gå in i appen.
– Att simläget måste aktiveras manuellt.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.