Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Förtroendet för internetsäkerhet rekordlåg

Folks förtroende för säkerhet på internet har sjunkit, enligt en rapport från Internet Society. Den främsta orsaken är risken för dataintrång.

Internet Society har släppt en rapport om i vilken grad människor har förtroende för internet, där 24 000 människor tillfrågats i 54 olika länder. Slutsatsen är att förtroendet för internet är rekordlågt, och hela 59 procent uppger att de troligtvis inte skulle göra affärer med ett företag som drabbats av datorintrång.

Enligt ekonomen Michael Kende som varit med och sammanställt rapporten upplever många att företag inte gör tillräckligt för att skydda sina kunders data. Han säger:

– Alla vet att datasäkerhet är en viktig fråga för både konsumenter och företag, ändå gör företagen inte allt de kan för att förhindra intrång.

Den genomsnittliga kostnaden för ett dataintrång är nu enligt Internet Society motsvarande 37 miljoner kronor vilket är en ökning med 29 procent sedan 2013. Under 2015 rapporterades 1 673 fall av dataintrång, så det handlar om stora summor pengar. Internet Society uppmanar nu organisationer att aktivt arbeta på att förbättra sin säkerhet, enligt fem rekommendationer:

  1. Att sätta användarna i centrum, som är de största offren vid dataintrång.

  2. Att vara mer öppen med riskerna och konsekvenserna av dataintrång. Att dela information ansvarsfullt kan bidra till att öka datasäkerheten och skapa bättre tekniska lösningar.

  3. Att datasäkerhet måste få högsta prioritet.

  4. Att organisationer måste hållas ansvariga när dataintrång sker hos dem.

  5. Att öka motivationen att investera i datasäkerhet genom att skapa en marknad för pålitliga och oberoende sätt att mäta nivån av säkerheten. På så vis kan företag jämföra sig med varandra, och en hög nivå av säkerhet blir en konkurrensfördel.

Sakernas internet "extrem risk"

Rapporten riktar också kritik mot fenomenet sakernas internet (IoT, Internet of Things) där allt fler vardagsprylar blir internetuppkopplade. Enligt prognoser kommer tiotals miljarder enheter vara uppkopplade år 2020, och många av dem har sensorer som kan spåra geografisk plats, spara hälsodata och annan känslig information om användaren. Säkerheten i många av dessa uppkopplade prylar är låg, menar Olaf Kolkman, teknikchef på Internet Society. Han säger:

– När allt fler av de enheter vi har i fickorna är uppkopplade mot internet blir risken att förlora personlig data extremt hög.

Kolkman säger också i rapporten att så mycket som 93 procent av alla intrång hade kunnat förhindras om de rätta säkerhetsmekanismerna hade varit på plats. Rapporten i sin helhet kan läsas på Internet Societys webbplats.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.