Airpods – attraktiva men begränsade

Apples trådlösa hörlurar är här, och från första sekunden finns det mycket att tycka om med Airpods. Men också begränsningar, irritationsmoment och ett högt pris.

Trådlösa hörlurar håller snabbt på att bli standard, på gott och ont. Även #Apple har nu bestämt sig för att hörlurar med sladd hör till det förgångna, och för en aggressiv politik för att flytta över sina mobilanvändare till Bluetooth-lurar. Iphone 7 har ingen traditionell hörlursport, och även om en adapter medföljer innebär det att det blivit lite mer omständigt att lyssna med sladdlurar. Å andra sidan vill Apple göra det mer smidigt att lyssna trådlöst, och deras förslag heter #Airpods. De är små, vita och dyra, och lovar att ta bort krånglet. En typisk Apple-produkt.

I grund och botten är Airpods en trådlös variant av Apples standard-hörlurar Earpods. De ser ut precis som de vanliga lurarna fast med sladden avklippt, och istället finns en liten mikrofon i slutet av pinnen. Airpods använder Bluetooth för att kommunicera, men Apple själva använder inte ordet annat än undangömt i de tekniska specifikationerna. Istället ligger fokus på W1-chippet som sitter i lurarna och hanterar all Bluetooth-kommunikation. Enligt Apple ger W1-chippet också både längre batteritid och bättre ljud. Utan att veta mer tekniska detaljer om W1 är det svårt att uttala sig om det, men faktum är iallafall att hörluarna är oerhört smidiga att använda i praktiken.

Med Airpods löser Apple ett av de stora problemen när det gäller Bluetooth-lurar, nämligen det bökiga med att parkoppla och använda lurarna till mer än en enhet. Med Airpods är detta löjligt enkelt och friktionsfritt ur användarsynpunkt, med all komplexitet dold under ytan. Den första parkopplingen kräver inget rotande bland telefonens inställningar – det är bara att öppna Airpods förvaringslåda och de dyker upp direkt. Tryck på anslut så är parkopplingen klar, och inställningarna synkroniseras via Icloud till andra enheter. Så länge lurarna används inom Apples ekosystem sker allting automatiskt, och att flytta ljuduppspelningen från en Iphone till en Mac kräver bara ett enda klick.

Tyvärr kvarstår andra problem som trådlösa lurar har, och därtill tillkommer några problem från den sladdförsedda föregångaren Earpods. Främst gäller detta batteritiden, ljudkvalitén och hur lurarna sitter i öronen.

Batteri

Fördelen med Bluetooth-lurar är att användaren slipper en sladd som tjorvar ihop sig i fickan, fastnar i saker och som allmänt är i vägen. Nackdelen är, förutom krånglet med att parkoppla, att hörlurarna kräver batteri för att fungera.

Större hörlurar kan kosta på sig att ha en anslutning för laddning direkt på lurarna, med USB eller Lightning. Tyvärr är USB Type-C fortfarande inte så vanligt, och många hörlurar använder den utrymmesmässigt effektiva men i alla andra avseenden omständiga porten Micro-USB. Detta gäller även många av Beats-hörlurarna, som Apple vid det här laget borde ha ersatt med Lightning.

Men hörlurar som Airpods, Samsungs Icon X och The Dash är för små för att ha en traditionell laddningsport. Istället laddas de genom en särskilt dockningsstation som också agerar förvaringsetui. Apples förvaringslåda är självklart vit, och ser ut som en liten tvål eller tandtrådsfodral. Asken har en Lightning-anslutning och innehåller också ett eget batteri så att den kan ladda upp lurarna även när den inte själv är ansluten till sladd.

Enligt Apples specifikationern ska hörlurarna klara fem timmars uppspelning. Med fodralets batteri ska den sammanlagda speltiden bli 24 timmar, vilket innebär att fodralet kan ladda upp lurarna ungefär fyra gånger. Femton minuters snabbladdning ska räcka till tre timmars uppspelning. De siffrorna är betydligt bättre än Samsung Gear Icon X, men något under The Dash.

Under mina dagar med Airpods har jag dock i praktiken haft svårt att nå upp till fem timmar på en laddning. Jag skulle säga att den effektiva lyssningstiden snarare legat på drygt fyra timmar. Det ska sägas att Apples tester bara använt ljudspår från Apple Music (kodad i 256kbps AAC) och med volymen på 50 procent. Jag har lyssnat på en del sådan musik, men framförallt på podcasts och Youtube-klipp. Denna typ av ljudkälla är oftast kodad i lägre bithastighet, men spåren är å andra sidan längre totalt sett – vissa poddavsnitt har varit upp till tre timmar. Den totala mängden data att skyffla till lurarna per sekund borde dock generellt vara lägre för en podd än en musikfil. Samtidigt har Apple troligtvis optimerat lurarna för just Apple Music-låtar. Slutligen har jag alltid haft högre volym än 50 procent, och det kommer nog de flesta att ha.

Med tanke på hur små och lätta Airpods är får jag ändå säga att jag är imponerad över batteritiden. Det är dock inte tillräckligt, och i slutändan spelar det inte så stor roll om jag får ut fyra eller fem timmar på en laddning. Bara vetskapen om batteriets begränsning leder till stress, och att jag ständigt måste komma ihåg att ladda lurarna innan jag går hemifrån. Alternativt måste jag komma ihåg att hela tiden ha med mig laddningsfodralet i fickan, eller ha för vana att ha ett par reservlurar med sladd med mig för den händelse att batteriet tar slut när jag är ute och far.

Apple har gjort vad de kan för att underlätta den här stressen. Dels är det väldigt enkelt att kontrollera batteritiden. Både fodralets och hörlurarnas batteriprocent visas smidigt i menyn i Mac OS eller i IOS 10 (precis som andra Bluetooth-tillbehör). Siri kan också svara på hur mycket batteri som är kvar vid en direkt fråga. Dessutom är verkligen lurarna snabba på att ladda upp sig igen - en halvtimme på morgonen räcker för att nå hundra procent. Under en normal dag med kollektivtrafik till och från jobbet och kanske en sväng med ärenden däremellan klarar hörluarna sig dagen igenom, men inte mer än så. Hade Apple kunnat pressa ut några timmar till, eller förstora batteriet en liten aning, hade mycket batteristress undvikits. Det är stor skillnad på batteriet räcker en hel dag med marginal (som Iphone 7 och Apple Watch gör) och att det räcker en hel dag om inget oförutsett inträffar (som Airpods gör). Ett växelfel på pendeltåget eller ett plötsligt affärsmöte i en närliggande stad kan förlänga dagens resor, och det finns inte mycket batterimarginal att ta av. Se alltså till att ha laddningsfodralet med dig.

Ljudkvalitet och formfaktor

Det finns två typer av Iphone-användare; de som använder de vita medföljande Earpods-lurarna och de som skaffar sig något annat att lyssna med. Några använder de bara för att de medföljer, men andra gillar verkligen de vita små lurarna. Några tycker de är bekväma och "de enda lurarna jag kan ha", andra får de inte att sitta kvar i öronen. Somliga tycker de låter bra, andra dåligt.

Vad gäller ljud och formfaktor är Airpods i princip identiska med Earpods. Så gillar du Earpods kommer du troligtvis att gilla Airpods, med vissa undantag. Min sambo fick prova på de trådlösa lurarna en stund, och tyckte inte om dem. Det kändes obehagligt att ha de sittande löst i öronen och då använder hon ändå Apples Earpods till vardags. Skillnaden menade hon är att sladden ger viss tyngd, som ger en känsla av stabilitet. Personligen tycker jag tvärtom att Airpods sitter något bättre i mina öron än sladdförsedda Earpods. Det finns ingen sladd som kan belastas, som lätt drar lurarna ur öronen.

Earpods har jag aldrig lyckats få att sitta fast i öronen någon längre stund, men Airpods sitter ändå hyfsat stabilt i öronen. Jag tror att nyckeln är vikten – här är förmodligen förklaringen till att batteriet inte är större än vad det är. Ett halvt gram till och viktbalansen hade ändrats. Som det är nu sitter lurarna i, men det känns konstigt och löst i början. De ramlar inte ut om jag inte springer eller hoppar, men jag föredrar verkligen hörlurar med mer grepp i öronen. Det är inte så mycket själva formen på lurarna, utan att de är belagda med Apples vanliga glashala vita plast som nästan helt saknar friktion. Det ser fint ut på foto, men jag längtar efter något som fäster bättre mot hud. Varför till exempel inte en variant greppvänlig gagatsvart, Apple?

Så var det ljudet. Som sagt, vissa tycker om Earpods och jag måste erkänna att med tanke på lurarnas storlek så låter de helt okej. Inte jättebra, men bättre än andra hörlurar i prisklassen 299 kronor. När samma lurar plötsligt blir trådlösa och priset går upp till 1 800 kronor, då blir läget annorlunda. För det här är ljud i 300- till 500-kronorsklassen inbakad i trådlös teknik för nästan tvåtusen kronor. Normalt sett blir ljudet bättre ju dyrare lurarna är. I Airpods fall betalar du för smidigheten och tekniken.

Det betyder fortfarande inte att ljudet är dåligt. Det är bara inte särskilt spännande. Basen är tunn, och kan knappast vara något annat med så små högtalarelement. Diskanten är godkänd vid lägre volym, men skär sig lätt så fort jag krämar på lite. Mellanregistret är hörlurarnas starka kort, och det gör att de passar bättre för radio och prat än för studsig musik.

Ljudet påverkas också av hur lurarna sitter i öronen. När jag trycker in dem lite kan ljudbilden blir betydligt bättre då hörselgången ger resonans. Men Airpods lossnar lätt, och en stor del av ljudet läcker ut och försvinner. Det här betyder också att omgivningen lätt och ofta får ta del av den musik som spelas. Det går åt andra hållet också - omgivningens samtal och oväsen letar sig lätt in till mig när jag försöker koppla bort världen för att lyssna på favoritlåtarna. Vissa tycker säkert det här är bra, för du blir mer medveten om exempelvis trafiken och förfrågningar från familjen. Andra använder lurar för att koppla bort sig så mycket som möjligt, och då är Airpods inget bra val.

Under bra omständigheter låter Airpods bättre än sina förutsättningar. Apple har gjort det bästa med så små lurar, och i många situationer är ljudet njutbart om än lite platt. Ljudet blir däremot snabbt sämre så fort vi drar upp volymen, och hörlurarna är väldigt sårbara för störande ljud utifrån. Men har du någonsin provat de Earpods som medföljer din Iphone så vet du redan precis hur de här lurarna låter.

Musik och poddar är inte allt, utan en Iphone kan ju faktiskt användas för röst och videosamtal också. Under några testsamtal i olika miljöer får Airpods kort och gott godkänt. Rösten i andra änden av samtalet bärs fram bra, även om ljudet blir lite burkigt – men det blir det ju vid "vanliga" telefonsamtal. Min egen röst hörs enligt uppgift från de jag ringer också bra, och hörlurarnas mikrofon fångar upp ljudet bra trots att det sitter långt borta vid örat. Jag skulle säga att Airpods fungerar ungefär lika väl för samtal som de medföljande Earpods, trots att mikrofonen där sitter närmare munnen.

Dock finns också här problemet med att hörlurarna släpper in mycket ljud. Att gå omkring på en gata i Stockholm gör det betydligt svårare att föra en givande konversation, och jag kommer på mig själv med att längta efter mer ljudisolerande hörlurar. I en någorlunda välbefolkad kontorsmiljö går det dock bra.

Siri

Det finns också några andra mindre detaljer med Airpods som stör mig. En sådan är att när sladden togs bort försvann också den lilla kontrollpanelen med mikrofon, volymreglage och pausknapp. Mikrofonen fungerar som sagt fortfarande bra som det är nu, men volymreglagen är borta. Det som finns är möjligheten att trycka snabbt två gånger på en av hörlurarna för att aktivera Siri, eller för att pausa om du inte vill använda Siri. Ska du ändra volymen krävs att du fiskar fram din Iphone, lär dig att trycka på volymknapparna när telefonen ligger i fickan eller förlitar dig på Siri för att höja volymen när det behövs.

Siri är duktig på många sätt, men att sköta volymkontrollen är inte hennes främsta egenskap. Visst, det går att säga "höj volymen" och i bästa fall uppfattar Siri det. Då höjer hon med motsvarande en snabb knapptryckning och om du vill ha mer höjt får du säga till igen. Att höja volymen med några steg tar minst 30 sekunder, förutsatt att du lyckas aktivera Siri med dubbeltryckningen.

Det går som sagt att stänga av Siri-funktionen på lurarna och istället använda kommandot för att pausa musiken. Denna pausas dock också automatiskt när en eller båda av lurarna tas ur öronen, vilket är supersmidigt. Jag hade hellre sett någon möjlighet att reglera volymen direkt på lurarna. Allra helst att jag haft någon form av fysisk återkoppling när jag trycker, en liten knapp eller åtminstone upphöjning som gör det tydligt när jag trycker och inte. Som det är nu lyckas jag med kommandot 9 gånger av 10, men det är ändå var tionde gång som jag misslyckas med denna ganska enkla gest. Alternativt att jag av misstag råkar dubbeltrycka när jag bara ska rätta till hörlurarna i örat. Jag inser att utrymmet på Airpods är begränsat, men om du rör dig genom många olika miljöer med olika ljudnivå kommer du vilja reglera volymen ofta och då är detta en nackdel.

Slutomdöme

Det finns så mycket som är bra med Airpods att jag verkligen vill tycka om dem. Under mina tre dagar med lurarna har det heller inte varit svårt att se fördelarna. Det är fantastiskt att aldrig behöva krångla med parkoppling, att i princip bara plocka upp lurarna och köra igång. De är suveräna att ha på sig medan jag plockar i köket eller hänger tvätt, det är extremt smidigt att bara behöva plocka ut ena luren ur örat för att ljudet ska pausas om någon vill prata med mig. Apple gör många rätt med Airpods.

Hur Apple har löst krånglet med Bluetooth är imponerande, och ytterligare ett bevis på vad som är möjligt när hårdvara och mjukvara kan samverka. Det är oerhört skönt att inte gång på gång behöva gå in i inställningarna på ens Iphone eller Ipad när ens Bluetooth-lurar glömt parkopplingen, eller när jag vill byta till att lyssna från en annan enhet. Allt synkas och Airpods bara finns där, redo att väljas med ett ögonblicks varsel. Undantaget är Apple TV, som av någon anledning inte fått fullt stöd för Airpods ännu. Det fungerar att koppla mot en Apple TV, men då måste du parkoppla lurarna på vanligt vis, och detsamma gäller enheter som inte kommer från Apple, exempelvis Android-telefoner.

Men Airpods lider också av uppenbara begränsningar och nackdelar. Priset är premium-högt, och detta är inte premiumlurar vad gäller ljudkvalitet utan bara vad gäller parkoppling och annan hantering. Ljudet är inte mer än godkänt, och att det läcker ljud både in och ut gör Airpods mindre lämpliga i bullriga miljöer eller där andra försöker koncentrera sig. Återigen – köket och tvättstugan är där dessa lurar verkligen kommer till sin rätt. Att inte kunna kontrollera volymen direkt från lurarna annat än via en omständig konversation med Siri är ett klart minus.

Batteritiden är ok men hade gärna fått vara bättre. Laddningen är och förblir en källa till stress och något användaren måste hålla koll på om de inte vill riskera att bli strandsatta utan ljud. Skyddsfodralet är bra, och kan ladda lurarna men då måste du komma ihåg att ta med det också. Det här betyder också att du förmodligen skulle vilja köpa ett extra laddningsfodral att ha i reserv hemma eller på jobbet. Det går inte, för de säljs inte löst av Apple i dagsläget. Men det är klart, du kan ju alltid köpa två uppsättningar Airpods med laddare för 1 795 kronor styck så har du dessutom två hörlurar i reserv. De är nämligen små, vita, hala som olja och lätta att tappa bort.

Jag vill gärna ha ett par Airpods, men det kan i dagsläget inte bli mina enda par hörlurar. Det begränsade ljudet i sig hade jag kunnat leva med, men att de tar in så mycket omgivningsljud är min dealbreaker. Det är bra i vissa miljöer (hemma) men enormt frustrerande på tunnelbanan och i trafiken. Den som däremot redan idag använder Earpods och gillar dem kommer i Airpods att hitta samma saker att gilla, och därtill trådlöst och supersmidigt. Men det kan alltså inte bli någon helhjärtad rekommendation, även om jag är helt säker på att många användare kommer att älska dessa lurar. Det är möjligt att jag till slut kommer falla till föga och beställa ett par, bara för att använda hemma. Så attraktivt är det att parkopplingen fungerar så smidigt.

Jag hyser inga illusioner om att den här tekniken kommer till andra plattformar inom överskådlig tid. Bortsett från tekniska utmaningar är det här faktiskt en ordentlig konkurrensfördel för Apples ekosystem så jag förstår varför de vill hålla den för sig själv. Men då måste de också skärpa till sig och börja göra hörlurar med rikigt bra ljud. Beats sortiment har ännu inte imponerat. Vad jag verkligen önskar är att Apple ska licensiera W1-chippet för tredjepartstillverkare. Det vore grymt om till exempel JVC och B&O kunde släppa sina trådlösa lurar med W1 under någon form av MFI-licens (Made for Iphone). Så här smidiga borde faktiskt alla Bluetooth-hörlurar vara.

Fördelar

+ Att parkoppla är friktionsfritt och nästan magiskt
+ Går snabbt att ladda upp batteriet

Nackdelar

- Högt pris
- Släpper in och släpper ut mycket ljud