Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ny anslutning ska ge mer flexibla Apple-tillbehör

Anslutningen UAC är mindre än USB Type-C och Lightning, och ska användas för tillbehör till bland annat Iphone och Ipad.

Under lång tid använde Apple sin egenutvecklare 30-pinnars anslutning i Ipod, Iphone och Ipad. 2012 introducerades den mindre Lightning-anslutningen. Vad gäller företagets Mac-datorer har Apple sedan 2015 börjat använda USB Type-C. Nu kommer uppgifter från 9to5mac att ännu en kontakt kan införas. Det är en redan befintlig standard som går under ett flertal olika namn.

Apple kallar anslutningen UAC, vilket är en förkortning för Ultra Accessory Connector. Som namnet antyder ska kontakten användas för tillbehör, exempelvis hörlurar. Under licensprogrammet MFI (Made for Iphone) ska tillverkare kunna göra utrustning med en UAC-kontakt istället för en Lightning- eller USB Type-C. Med en adapter kan utrustningen sedan anslutas till någon av dessa kontakter eller någon annan som till exempel en 3,5 millimeter hörlurskontakt.

Det är alltså inte fråga om en helt ny anslutning, utan kontakten används redan av olika företag. Till exempel har Nikon använt den i sina kameror där den går under namnet UC-E6. Mitsumi kallar den Ultra Mini Connector. Apple uppger till CNET att de vill standardisera namnet på kontakten och låta tillverkare använda den under MFI-licensen.

Apple har också uppgett till Ars Technica att de inför stöd för anslutningen på begäran från tillbehörstillverkare. Önskemålet är en möjlighet att göra utrustning som kan fungera med många olika enheter som har olika anslutningar. Tillbehör med MFI-licens kan därmed även fås att fungera med exempelvis Android-mobiler och PC-datorer.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
14 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.