Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Branschen reagerar på Hovrättens dom

Många kritiska röster har höjts efter Hovrättens beslut att Bredbandsbolaget måste blockera piratsajter. En uppfattning är att beslutet inte kommer att gynna innehållsskapare.

Nyligen rapporterade 99mac om Hovrättens dom som tvingar internetleverantören Bredbandsbolaget att blockera The Pirate Bay för sina kunder. Beslutet har föga förvånande väckt starka reaktioner från olika håll i branschen och bland internetaktörer.

Bredbandsbolagets moderbolag Telenor svarade med ett pressmeddelande, där de anser att lagen har feltolkats och det saknas stöd för den här typen av blockering. Vidare skriver Telenor:

– Vår övertygelse är att den här typen av blockering inte är effektivt för att hindra olovlig spridning av upphovsrättsskyddade verk på internet. Det är inte heller en god garant för att skapare ska få betalt för sina verk. Tjänster för framförallt rörlig bild måste utvecklas och bli mer kundcentrerade och de film-och tv-tjänster som idag växer mest är de som istället för att se internet som ett hot utnyttjar digitaliseringens möjligheter.

"Censur av internet"

En annan kritiker till beslutet är Peter Sunde, en av grundarna av The Pirate Bay. I ett debattinlägg på Nyheter 24 skriver Sunde att beslutet innebär "censur av internet" och är ett hot mot nätneutraliteten. Sunde tror att domen på sikt kan innebär att ännu fler bolag och intressenter kommer att kräva makt över den trafik som sker över nätet. Han skriver:

– Det kommer inte stanna vid dessa tjänster; listan av bolag och konkurrenter som kommer komma springande och kräva sitt inflytande över tredje part (vi användare) kommer bli lång.

"Tufft för operatörer att hålla koll på"

Ulrika Viklund på filmtjänsten Plejmo tror inte heller att blockering är en bra lösning på problemet med piratnedladdning. Hon säger till 99mac:

– Överlag ser vi inte att blockeringen är lösningen på problemen med piracy, men visst hjälper det att det görs extra tydligt i utbildningssyfte vad som är lagligt och inte för konsumenter som kanske inte alltid kan skilja på lagliga och illegala tjänster.

Viklund säger också att filmbranschen i stort lider av strukturella problem som måste åtgärdas för att effektivt bekämpa piratverksamhet. Främst menar hon att lagliga tjänster måste få möjlighet att svara på den stora efterfrågan som finns på nya filmer och material i HD. Ulrika säger vidare:

– Illegala tjänster kommer att fortsätta att ploppa upp så länge efterfrågan bara växer och växer och det kommer att bli tufft för operatörer att hålla koll på det här. Det viktigaste nu är att legala tjänster kan få möjlighet att sälja film på konsumenternas villkor, och det handlar definitivt inte bara om pris. Många konsumenter är villiga att betala!

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.