Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Hur bli vegetarian?

Tråden skapades och har fått 48 svar. Det senaste inlägget skrevs .

Eller kanske "mer vegetarisk" är mer rättvisande...

Hur skall jag börja ..

Jag är 42 år, börjar bli less på all skitmat som finns.
Inser att jag skulle må mkt bättre om jag åt bättre mat.
Väger också några kilo för mkt och borde släppa dem snarast ( diabetesrisk, hjärtproblemsrisk, påfrestning på leder, välbefinnande osv)

jag är inte intresserad att bli veg pga att grisarna lider - även om jag får säga att det stör mig.
( att det inte är skäl nog i sig och det stör mig det med...)
Jag tänker fortsätta äta djur från havet (fisk, skaldjur etc) .
Därav "mer vegetarisk", kanske ändrar sig detta under resans gång...

jag vill inte starta ngn stor etisk/moralisk debatt här, det finns det redan forum för på nätet.
Så lämna moralkakorna hemma.

Just nu finns en tanke i både mig och min fru.
Finns det ngn "bli vegetarian på två månader"-bok?
Hur gör man för att gå vidare?

  • Medlem
  • International user
  • 2010-01-01 18:34

Är själv vegetarian (äter allt utom rött kött och fågel, fisk och ägg etc är ok) sen jag föddes. Bryr mig inte heller nåt vidare om grisarna eller kycklingarna, den enda ursäkten jag har nu är helt enkelt lathet, jag är så van vid att inte äta kött att jag aldrig har orkat vänja mig vid det.

Hursomhelst, det som är viktigast är att äta rätt, oavsett om du äter kött eller ej. Jag känner vegetarianer som är rätt hyfsat överviktiga och folk som är så smala att man börjar oroa sig för att de har fått anorexi. Det första steget är nog snarare att kolla på vad det är du äter och se om det kan göras hälsosammare (kanske genom att skära ner på kött) men hoppa inte över till en vegetarisk kost och tro att det är lösningen på allt. Googlar du lite finns det säkert någon dietist som kan hjälpa dig, problemet är oftast dåliga matvanor (för mycket snacks, för stora måltider, för mycket snabbmat etc) snarare än att du äter kött.

Ofta hjälper det att vara en "foodgeek"

Köp en vegetarisk kokbok och bestäm dig för att bara laga mat ur den ett tag. Vill du mjukstarta går det ju alltid att lägga upp lite kyckling eller lax vid sidan om.

  • Medlem
  • I skogen utanför Umeå
  • 2010-01-01 19:04

Jag har håller på att lägga om min kost, ger inte upp köttet utan riktar in mig på egen/lokalproducerat och vilt. Lagar mat med riktiga råvaror i stället för halvfabrikat som åkt runt jorden några varv.

Levande föda är både gott och nyttigt. [url="http://www.levandefoda.se/"]

lär dig några recept i taget.

Jag var vegetarian i ett antal år – åt inga animaliska produkter alls och jag mådde förträffligt, och sen har det bara gått utför

Rent allmänt ökar risken för undernäring ju fler livsmedel man utesluter från kosten, så det är klokt att antingen vara mycket påläst, eller äta s.k. lakto-ovo-vegetariskt (dvs. med inslag av mejeriprodukter och ägg) Sen är det klokt att äta något näringstillskott med saker som vitamin B12, järn, zink mm. som kan vara svårt att få i sig tillräckligt av.

Vegetarisk mat är inte någon garanti för viktnedgång – tvärtom finns det mycket vegetarisk mat som är väldigt energirikt – vanligt bröd för att ta ett exempel på sånt som är lätt att glömma, och omvänt finns det mycket animalisk mat som är mycket energisnål, magert kött, fisk, etc.

Precis som MatsOlov antyder är ju många halvfabrikat stora bovar i dramat, och där finns det ju ett plus med att bli vegetarian, eftersom det i regel innebär att man måste laga mer mat själv, och då kan undvika såna fällor.

Är man inte vegetarian av etiska skäl så kan man ju också ha en policy av att äta vegetariskt, låt säga 5 dagar i veckan, och sedan 2 dagar med animaliska inslag. En sån kost är en mycket bra garanti för att undvika brist på näringsämnen.

Jag är själv inne på de tankegångarna, men jag är (än så länge) för karaktärssvag för att att förverkliga dem

Vegetarian sen 8 år. Överviktig sen 10 år. Skyller på överintag av chips och öl, samt ett på tok för stort underintag av motion. Hade jag ändrat de två variablerna hade nog kilona rasar, för som andra varit inne på, halvfabrikat blir det nästan aldrig utan i stort sett uteslutande äter vi (familjen) hemlagat.

Men chips och öl är ju så jävla gott...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2010-01-02 00:29

Hmmm... handlar tråden om vegetarianism eller viktminskning? Jag är tveksam till om vegetarisk mat i sig ger en viktminskning. Är själv inte vegetarian men skulle inte ha något emot att bli "mer vegetarisk". Inte främst på grund av vikten utan för att äta "sundare" och "fräschare".

Vill man gå ned i vikt så gäller det att inte äta för mycket kolhydrater. Min sambo har använt GI-metoden tidigare, och det gick väl sådär. I somras började hon med den utskällda doktor Dahlqvists LCHF-diet ("fettdieten"), och har gått ner tio kilo utan att det känns som att hon uppoffrar sig. I princip är kolhydrater borttaget; bröd, potatis, pasta, ris, och frukt. Grönsaker och bär är OK. All kött, ägg och fisk. Gärna grädde. Så dieten innebär ägg och bacon-frukost, kött med gräddsås eller bearnaisesås. Kokt broccoli eller blomkål istället för potatis. En skiva brie-ost istället för kaka till kaffet. Nötter istället för godis. Poängen är att äta mättande utan att äta socker, och fet mat mättar bra. Hon kollade nyligen blodfettsvärdena och de var jättefina.

Min personliga åsikt är att den största hälsoboven i mataffären är allt socker.

  • Medlem
  • 2010-01-02 02:01

Jag har successivt trappat ner på kött som inte är antingen kravmärkt eller vilt. Fläsk äter jag mycket sällan, fisk desto oftare. Köper jag råvaror själv blir det kravodlad eller vildfångad fisk.
Framför allt är det av etiska skäl, men nyttoaspekten är nog så intressant för mig.
Hellre vegetarisk mat i personalmatsalen än med kött jag inte vet varifrån det kommer.

Det är inte så svårt, bara att låta bli.

  • Medlem
  • 2010-01-02 02:29

Kött har inte varit basföda på så vis att vi har fått en genuppsättning anpassad huvudsakligen för köttkonsumtion. Det vi åt "på stenåldern" var mest nötter, frukt, fisk och liknande tror jag.

Ursprungligen av Baron:

Kött har inte varit basföda på så vis att vi har fått en genuppsättning anpassad huvudsakligen för köttkonsumtion. Det vi åt "på stenåldern" var mest nötter, frukt, fisk och liknande tror jag.

Människan, som art betraktat, är närmast omnivor, dvs. allätare. Tydligaste extremerna är t.ex. eskimåer, vars traditionella kost nästan uteslutande bestått av animalisk mat (vilket varit en förutsättning för deras existens i den miljön) samt t.ex. Indiens höga andel av vegetarianer.

MEN, att människan KAN ÖVERLEVA på i stort sett vad som helst innebär för den skull inte att det är optimalt.

Det ser man också i hur t.ex. våra tänder, mag- och tarmsystem är uppbyggda – de är inte konstruerade som hos rena växtätare, men framför allt finns det ganska stort empiriskt underlag som visar att t.ex. vegetarianism hos barn leder till lägre kroppsvikt och att de blir kortare.

Många evolutionsbiologer anser ju (och personligen tror jag de har rätt) att inslagen av animalisk föda har varit, och är, en förutsättning för utvecklingen av människans hjärna – som är extremt energikrävande.

Att vara strikt vegetarian av rena hälsoskäl tror jag därför är något självmotsägande – det är knappast den mest hälsosamma kosten för vår art.

Jag har fått mycket bättre kontinuitet i grönsaksätandet sedan jag började prenumerera på förvisso dyra men fina ekologiska grönsaker (och frukt) från Ekolådan. En gång i veckan levereras två lådor till min dörr och man får verkligen ligga i för att hinna äta upp innan nästa omgång. Tidigare spontanköpte jag grönsaker och det var inte sällan man "glömde" laga till något av det där blekselleriståndet eller extrapriskålhuvudet som låg och skrumpnade i kylen. Det gick i soporna. Nu när jag "investerar" i fina grönsaker är jag mycket mer motiverad att laga mat med mycket grönt.

Dessutom finns som tidigare framhållits många bra anledningar till att minska på köttätandet. Inte minst ur miljöaspekter.

LCR#10: Herr evolutionsbuddist, det där var ju det mest obegripliga jag läst på länge. Sov gott!

Bra tips med Ekolådan! Det skall kollas upp! Levererar till Umeå också!

Citat:

Vi kör ut Ekolådan till boende i Storstockholm, Göteborg, Umeå, Uppsala och på många orter i Östergötland. I andra delar av landet levererar vi till grupper som går samman om en grupp-prenumeration.

  • Medlem
  • International user
  • 2010-01-02 07:11

Jag tycker att detta funkar bäst. Provade innan GI med det hände ingenting.
Kostdoktorn.se - Allt om mat och hälsa

Yes!!

Alla är vi profeter över våra livsvanor. Trots detta, finns det inga klara belägg för varken det ena eller andra.
Ena veckan blir vi itutade att fet mat är fel och farlig, nästa säger man helt andra saker.

Min egna lilla livsförbättringslista ser ut så här.

Ingen tobak alls. Var måttlig med spriten.

Motionera. Jo visst, men de som tränar för mycket sliter på kroppen.
Jag tar en lång promenad varje dag. Dom där som ställer upp på alla maror som finns verkar leva ett tvångsmässigt liv och hinner inte med så mycket annat. Lagom är bäst.

Jag ser till att jag äter morötter, tomater och två äpplen varje dag. Inget socker alls.
Potatis slutade jag äta för tio år sedan. Varför vet jag inte riktigt. Fisk minst två gånger i veckan. Aldrig köttfärsprodukter. En välstekt file då och då går bra det med.

Att somna av fysiskt trötthet är viktigt och minst 6 timmar varje natt. De som har ideliga sömnproblem försämrar livskvaliteten på lång sikt.

Jag måste få berätta om en undersökning jag läste om i en tidning när jag satt och väntade hos tandläkaren.

Man hade intervjuat svetsare, präster, nunnor, sjuksköterskor, chaffisar ja i stort sett alla yrkesgrupper i olika städer runt hela jorden. Man ville veta hur gamla 90-100 åringar hade levt.

Alla gissade att nunnor och präster som inte drack, rökte och lade sig klockan 21.00 skulle vinna ålderslistan. Fel.
De levde ett alldeles för enahanda och tråkigt liv och dog därför av detta.

Man kom fram till att man skall leva ett normalt liv med lagom av allting.

  • Medlem
  • 2010-01-02 10:24

Nej, visst, att vi kan alls smälta kött är ju ett tecken så gott som något på att vi är vana vid att äta det. Men Montignacföreställningen att människans system är konstruerat för att huvudsakligen äta kött stämmer inte. När man säger att vi minsann är gjorda för paleolitisk kost och tar det som intäkt för att äta en massa rött kött är man fel ute.
Rött kött ger en ökad risk för cancer. Bra tecken på att man ska hålla nere på den delen alldeles oavsett etik.

Jag har inte läst någonstans att eskimåerna har mer cancer än andra trots att dom äter nästan allt kött rått.

De förklaringar experter givit om människans mag/tarmsystem jämfört med rovdjurens tyder på att vi inte är köttätare.

Allvarligt talat så struntar åtminstone jag i vad vi är designade för att käka.
Vi är i övrigt designade för att kuta nakna i 28 plusgrader och slå ihjäl mamutar.
Så hela den delen av diskussionen vad vi är ämnade till blir bara löjlig.

Vi har redan klivit så långt bort från det utgångsläget så det spelar ju ingen roll.
Bilar, kläder, mediciner, byggnader, datorer och fan vet vad.
Så om man äter kött eller inte som ett aktivt val - för att vi KAN - är ett "minor choice".

Vad vi åt för 500 år sedan för att vi kanske var tvungna är en helt annan sak idag.
Historiskt sett har vi nog ätit vafan som helst för tt klara oss.
Idag VET vi vad som är i maten, vi VET vad vi behöver, vi VET vad som är nyttihgt/farligt osv.

Nästa grej är det här med att allt som är "naturligt" skulle vara bäst.
Inte alls säkert, naturen tar inga speciella hänsyn till oss; prova smäll i dig 1dl salt och du dör.

  • Medlem
  • 2010-01-02 11:49
Ursprungligen av Goflorp:

Allvarligt talat så struntar åtminstone jag i vad vi är designade för att käka.
Vi är i övrigt designade för att kuta nakna i 28 plusgrader och slå ihjäl mamutar.
Så hela den delen av diskussionen vad vi är ämnade till blir bara löjlig.

Vi har redan klivit så långt bort från det utgångsläget så det spelar ju ingen roll.
Bilar, kläder, mediciner, byggnader, datorer och fan vet vad.
Så om man äter kött eller inte som ett aktivt val - för att vi KAN - är ett "minor choice".

Vad vi åt för 500 år sedan för att vi kanske var tvungna är en helt annan sak idag.
Historiskt sett har vi nog ätit vafan som helst för tt klara oss.
Idag VET vi vad som är i maten, vi VET vad vi behöver, vi VET vad som är nyttihgt/farligt osv.

Nästa grej är det här med att allt som är "naturligt" skulle vara bäst.
Inte alls säkert, naturen tar inga speciella hänsyn till oss; prova smäll i dig 1dl salt och du dör.

det är inte naturligt att äta 1 dl salt. Det är knappt naturligt att äta salt alls.

Ursprungligen av Baron:

det är inte naturligt att äta 1 dl salt. Det är knappt naturligt att äta salt alls.

Nej, men hela tiden propageras det för att "naturligare" är bättre.

Salt är det naturligaste på planeten. Men bara för det är det inte bra.
Det finns en övertro på att bara det är ngt "naturligt" så är det bättre än ngt som är framställt.

  • Medlem
  • 2010-01-02 15:36
Ursprungligen av Goflorp:

Nej, men hela tiden propageras det för att "naturligare" är bättre.

Salt är det naturligaste på planeten. Men bara för det är det inte bra.
Det finns en övertro på att bara det är ngt "naturligt" så är det bättre än ngt som är framställt.

Uran är också naturligt.

Ursprungligen av Baron:

Uran är också naturligt.

Aj!

Jag tar inte så allvarligt på det hela, varken Rönnbäck elelr Baron behöver frukta ngt sådant.

Jag har hittat lite info på vegetarian.se och lite andra ställen på nätet.
Skall botanisera (hupp!) runt lite i salladen och se vad som dyker upp...

Hittills kommit på att blomkål+Broccoli+brysselkål med ett stänk olja på, salt+peppar och en het ugn i en halvtimma är förbaskat gott.
Det kan ju vara ett tips för den som vill få i sig LITE mer grönsaker...
Det smakar betydligt mera grill och mindre "tyst och ät för det är nyttigt för dig!"

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2010-01-02 21:18
Ursprungligen av Goflorp:

Hittills kommit på att blomkål+Broccoli+brysselkål med ett stänk olja på, salt+peppar och en het ugn i en halvtimma är förbaskat gott.

Min middag idag:

Skiva Aubergine i cm-skivor. Salta lätt. Lägg på röd pesto, mozarella och lite riven parmesan. Grilla på plåt i het ugn tills de blir gyllenbruna på toppen (5-10 minuter?).

Godare än pizza, jag lovar.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2010-01-02 20:53
Ursprungligen av Baron:

Uran är också naturligt.

Tack för den Baron, fick vänta längre än jag trodde på den!

Det ligger väldigt mycket i det Richard säger, jag tillägger egentligen bara det självklara: jag tror egentligen att alla dessa kostmodeller är rätt sekundära till återkoppling. Bortsett från ett grundläggande näringsintag så handlar det mest om att åstadkomma ett noll netto energiintag. Eftersom kroppsomsättning skiljer så pass mycket från individ till individ måste man vara uppmärksam och orka äta mer/mindre helt "enkelt".

Motion kan man nog inte äta sig fri från heller utan att drabbas av benskörhet och så vidare.

Så, jag tror (och i min erfarenhet): feedback och ett viss mått av motion kommer man långt med.

Edit:
Mattias Hedman: mumsigt fullibiblan, kanske ett stänk olivolja också?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2010-01-02 21:30
Ursprungligen av sodemus:

...jag tillägger egentligen bara det självklara: jag tror egentligen att alla dessa kostmodeller är rätt sekundära till återkoppling. Bortsett från ett grundläggande näringsintag så handlar det mest om att åstadkomma ett noll netto energiintag...

Nu antar jag att ämnet är "viktkontroll"; det är detta "självklara" som GI-metoden, LCHF, etc, har en annan uppfattning om. Nämligen att man blir fet av kolhydrater och inte nödvändigtvis fet mat (kaloririk mat).

Jag har ingen egen kunskap och kan säga vad som är rätt och fel, men min sambo har märkt att LCHF fungerar för henne. Det verkar ju trevligare med en diet utan lätt-produkter där man kan äta sig mätt.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2010-01-02 22:38
Ursprungligen av pesc:

Nu antar jag att ämnet är "viktkontroll"; det är detta "självklara" som GI-metoden, LCHF, etc, har en annan uppfattning om. Nämligen att man blir fet av kolhydrater och inte nödvändigtvis fet mat (kaloririk mat).

Jag har ingen egen kunskap och kan säga vad som är rätt och fel, men min sambo har märkt att LCHF fungerar för henne. Det verkar ju trevligare med en diet utan lätt-produkter där man kan äta sig mätt.

Jag såg det (i ditt tidigare inlägg alltså )! Men jag tror det är det jag menar, vad som innebär ett nettoenergi intag skiljer (näringsupptag, kroppsomsättning osv) så pass mycket från person till person att det är feedback som är det viktiga. Vad jag vet har ingen av alla dessa metoder gett entydiga resultat så jag antar att vilken metod som fungerar är högst individuellt.

Edit:
nu läste jag ditt inlägg igen och ser bättre vad du menar: kolhydrater är väl just det jag också hört som ska vara boven i dramat. Så jag får väl lägga till det då, viss modellering och mycket feedback.

  • Medlem
  • I skogen utanför Umeå
  • 2010-01-02 11:42

Risken för cancer när man äter kött har väl mer hur det tillagas än att det just är kött, stekt är sämre än grillat som i sin tur är sämre än kokt.

Sen tycker jag att det finns en dubbelmoral runt veg/vegan som jag inte gillar, bla annat att man gör sin mat till att likna kötträtter!

Ursprungligen av MatsOlov:

Risken för cancer när man äter kött har väl mer hur det tillagas än att det just är kött, stekt är sämre än grillat som i sin tur är sämre än kokt.

Sen tycker jag att det finns en dubbelmoral runt veg/vegan som jag inte gillar, bla annat att man gör sin mat till att likna kötträtter!

Ja, fy för den onda falaffeln - ser ju misstänkt ut likt en köttbulle.

  • Medlem
  • 2010-01-02 11:48

Jag skrev rött, inte rått.
Och nej, det är visat att kött ger mer cancer än "okött" oavsett hur det tillagas.

  • Medlem
  • I skogen utanför Umeå
  • 2010-01-02 11:58

Samtidigt visar väl den här tråden på att det är lite onaturligt att vara helt utan kött också. Det är inte bara att äta vegetariskt, man måste äta rätt sorts vegetariskt mat för att inte bli undernärd etc. Men, alla gör ju som dom vill.

Bevaka tråden