Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

50% Skatteavdrag för hushållsnära tjänster - vilka möjligheter!

Tråden skapades och har fått 140 svar. Det senaste inlägget skrevs .

cashalot, där finns inte mycket att tillägga (men det gör jag ändå haha). I ett solidariskt och civiliserat samhälle kan man inte kräva motprestationer som motsvarar sponsringen hit och dit och i gengäld kan man heller inte alltid ge vad som motsvarar någons insats om det ska gå ihop. Det finns högre värden. Alla måste kunna få sina behov tillgodosedda och för att det ska kunna ske måste alla bidra med vad de kan. Det är en omöjlighet att alla då kan bidra med exakt lika mycket och få ut lika mycket ur systemet och det är också omöjligt att det blir så snyggt ordnat så att den som bidrar med mest också behöver mest. Det är att falla in för den tydligen mycket populära tron om att alla människor är exakt likadana i grunden. Men alla människor är olika och har olika förutsättningar, olika behov och olika förmågor, men trots det exakt samma värde (något som jag mer och mer sett ifrågasättas de senare åren, vilket gör mig mörkrädd).

Som jag sagt tidigare ser jag inget fel med att utnyttja detta avdrag om man har möjlighet till det. Jag missunnar ingen lagligt sparade pengar, jag tycks till och med vara en av mycket få som inte tycker att sossar hycklar när de gör detta avdrag. De tillhör gruppen som kan utnyttja detta och de kan utnyttja det helt lagligt. Om borgarna helt avskaffar all skatt så kommer inte jag skicka ett kuvert med 30-55% av min månadsinkomst till olika myndigheter, sjukhus och skolor.
Men det ändrar inte att detta är en noga beräknad reform tänkt att fördela pengar från mindre bemedlade till människor med mycket pengar (eller möjligen folk som bara jobbar häcken av sig mer än 8 timmar per dag och inte har tid att städa och därmed respekterar högerns ideal). Precis som det faktum att de tagit bort skatteavdraget för fackavgift, men har kvar skatteavdraget för medlemsavgift i arbetsgivarföreningar, men lite snyggare dolt.
Som arbetsmarknadspolitisk åtgärd tycker jag bättre om exempelvis starta eget-bidrag. Avdrag för hushållsnära tjänster känns som en reform för att ekonomiskt stödja de som redan har pengar och riktigt bra jobb till att hålla mindre be,medlade människor kvar i ett samhällsskikt där de ska vara, medans starta eget-bidraget kan hjälpa vem som helst att uppfylla sin dröm och göra nåt han/hon trivs med och samtidigt kanske bli en värdefull skattebetalare efter ett tag. Kanske inte lika effektivt, men betydligt mer respektfullt mot vanliga människor och deras liv, drömmar och psykiska välmående.
Starta eget-bidraget skär man nu i så det står härliga till… till förmån för subventionerad skoputsning.
Fint.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2008-07-03 10:38

Så alla de lättnader som man inför för egenföretagare... de är inget värda då eller?

Jag vill tacka Zimmerman och Laseranders och cashalot för en inblick i socialisternas tankar om pengar, arbete, talang, förmåga och deras egen brist på ansvar för något av det och hur de ser på den allomfattande lösningen för att få mera pengar, som av något missförstånd för tillfället råkar vara andras pengar men lätt kan bli egna pengar genom mera skatter, bidrag mm. Rika är ju som alla vet onda och har uppenbarligen stulit alla sina pengar eftersom de har mera av dem och "vi" fattiga hederliga socialister skall ta deras pengar via skattsedeln eller med våld för det är vad solidaritet handlar om.

Men jag håller med nabben: Denna diskussion har ingenting med Mac eller företagande att göra längre och eftersom den numera bara handlar om att ett par förvirrade socialister som inte har koll på någonting eller kan bidra med något annat än ljug och missuppfattningar om världen (som jag tycker mina inlägg visar ganska tydligt) skall i ett offentligt forum demonstrera detta, så är det liksom meningslöst att fortsätta.

Jag förstår liksom inte varför personer som uppenbarligen aldrig varit egna företagare och har inställningen att de skall bli försörjda hela livet av en arbetsgivare, "överheten" eller staten, ens ger sig in i en diskussion om just företagande? Vad har man att komma med utom just att demonstrera att man inte kan skilja på egna pengar och andras pengar och torgföra uppfattningen att eget ansvar för hur livet ser ut är helt irrelevant, just de uppfattningarna som företagare inte delar?

Jag önskar mina kollegor som är egna företagare lycka till med dessa nya möjligheter som man nu har fått med den nya lagstiftningen och jag hoppas att Alliansen går vidare och gör motsvarande positiva förändringar på andra områden.

Mitt inlägg buggade ur totalt efter att jag försökte fixa dit ett kommatecken. Inte så kul för det är borta nu. Ska försöka minnas vad jag skrev.

Taz, du visar snabbt och enkelt att du inte är intresserad av att komma med argument och uppenbarligen inte läst särskilt mycket av det vi "socialister" skrivit, vilket kanske är helt i sin ordning i din värld eftersom du också påpekar att du tycker att en diskussion där andra än folk som delar din uppfattning får delta är meningslös.
I inlägget har du väen fått in halmgubbar och karaktärsangrepp, utan att egentligen komma med nåt annat än luft och ordbajs, diskussionsmässigt.

Duktigt.

Jag kan dock syna sin lyckönskning till egenföretagare och höja med en lyckönskning till alla människor, även de som inte driver företag eller ens har jobb och jag hoppas innerligt att nån (läs: svenska folket) stoppar alliansens framfart illa kvickt innan det solidariska svenska samhälle jag är så stolt över att vara del i är helt söndertrasat.

Senast redigerat 2008-07-03 14:04
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2008-07-03 10:56

Bra avrundning på en vriden diskussion där Taz.
Instämmer till fullo.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2008-07-03 13:38

Kanske har det blivit aningen OT men kul läsning tycker jag

Jag önskar precis som Taz alla företagare lycka till och hoppas bara att de flesta ngn gång ska gå runt utan bidrag (subventionering) från staten.

  • Medlem
  • Vänersborg
  • 2008-07-03 13:50

-Nu är det här ingen debatt längre utan ren pajkastning!
-Vilka företag drivs med "bidrag från staten"?
-Först betalar 32% i sociala avgifter sen 32% i skatt! Det betyder att får du in 35.000 en månad går 12.000 kronor i sociala avgifter sen går 8.000 i skatt. Kvar att leva på en sjuksköterskelön eller 15.000 spänn!
-Vem faan subventionerar vem?

Jag hade det lite på känn, att snart kommer någon med "detta är ingen Mac- eller företagande-diskussion längre". Det stämmer ju i viss mån.

Men jag ser inte hur det kan vara så katastrofalt om en diskussion, som ursprungligen höll sig on-topic kan få lov att sväva ut lite grand, om än bara för en liten stund. Den rör ju trots allt vid samhälleliga aspekter av det som diskuteras. Och det håller sig ju inkapslat till just denna enda lilla diskussionstråd på detta forum. Som någon sa innan, det är ganska svårt att inte beröra politiska aspekter av ett sådant här ämne. Själv tycker jag detta är intressant och kul som omväxling ibland.

Jag är säker på att de andra diskussionstrådarna här faller ur sitt ämne hela tiden, det händer. Det kan väl inte vara så farligt att uttrycka sina övergripande tankar om ett ämne ibland?

  • Medlem
  • Vänersborg
  • 2008-07-03 16:40

Det är inte ens en diskussion längre!
Snarare hets mot folkgrupp! Företagare är onda och skoputsare är goda.
Ett djävla tröttsamt mantra som "rödskinnen" kört alldeles för länge. Är det inte dags att se världen som den är och inte som man vill att den ska vara. Då kan en diskussion leda någon vart. Inte bara bli meningslöst käbbel.

Ursprungligen av nabben:

Det är inte ens en diskussion längre!
Snarare hets mot folkgrupp! Företagare är onda och skoputsare är goda.
Ett djävla tröttsamt mantra som "rödskinnen" kört alldeles för länge. Är det inte dags att se världen som den är och inte som man vill att den ska vara. Då kan en diskussion leda någon vart. Inte bara bli meningslöst käbbel.

En undran bara. Hur läser du in någon slags ogrundat hat mot företagare i nånting av det de så kallade rödskinnen sagt. Var det i att jag talade mig varm för starta-eget-bidragen? Det måste ju vara hemskt för de stackars företagarna att vara tvungna att utstå en massa… företagare.
Eller var det i att jag gång på gång påpekat att jag inte alls missunnar någon rätten att utnyttja den här typen av avdrag, bara för att jag är emot dem?
Så som jag sett det är det knappast "rödskinnen" (höhö, du inser att det ordet har liiiite obehagliga vibbar och kanske inte riktigt betyder det du verkar tro att det betyder eller?) som stått för det meningslösa käbblet i den här tråden och det var längesen jag hörde talas om en vänstermänniska som öht talade om ondska, än mindre hyste nån sorts motstånd mot framförallt småföretag.
Jag ser det inlägg du just skrev som just ogrundat meningslöst käbbel från en som vägrar ta en diskussion. Tyvärr är du inte värst bland… blåskinnen?

  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-07-03 19:24
Ursprungligen av Laseranders:

Så som jag sett det är det knappast "rödskinnen" som stått för det meningslösa käbblet i den här tråden?

Om du med käbbel menar melodramatiskt skitsnack och en massa flum kring känslor om värdighet i motsats till konkreta argument och logiska resonemang, ja då har du möjligtvis rätt. Det är omöjligt att föra en saklig debatt när ens motpart aldrig bemöter ens argument och för min del har den här diskussionen (eller bristen på densamma) sedan länge varit avslutad.

Ursprungligen av scim:

Om du med käbbel menar melodramatiskt skitsnack och en massa flum kring känslor om värdighet i motsats till konkreta argument och logiska resonemang, ja då har du möjligtvis rätt. Det är omöjligt att föra en saklig debatt när ens motpart aldrig bemöter ens argument och för min del har den här diskussionen (eller bristen på densamma) sedan länge varit avslutad.

Du skojar med mig…
Jag förstår annars inte hur man så skamlöst kan anklaga sina meningsmotståndare för exakt det man gör själv för att få en ursäkt att slippa ta en diskussion.

Edit: eller väääänta nu… jag tror jag läste lite för snabbt… och jag tror du skrev lite för snabbt om du inte avslutar diskussionen för att du plötsligt kommit till insikt om ett och annat XD

blåmesarna.

Ursprungligen av Trineo:

Jävla hycklare!

…Ja, jag menar, Moderaterna är ju ett arbetarparti. Dom ställer ju upp för de arbetande i samhället.

T.o.m. när arbetare som blivit utan jobb behöver a-kassa, så är det ju en självklarhet att arbetarpartiet finns där - som en hjälpande hand för sina arbetare - och sänker naturligtvis inte deras arbetslöshetskassa, så att dom får svårare att orka söka nya jobb varje dag.

  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-07-03 20:28

Jag försöker driva en diskussion, du och dina två gelikar ignorerar mina argument och försöker driva in det att handla om något helt annat samtidigt som ni konstant lägger ord i munnen på mig.

Det känns därför helt ointressant för mig att fortsätta dunka huvudet i väggen. Bjäbb bjäbb.

Scim, det där är bara rent skitsnack. Jag har bemött dina argument sakligt och bara fått blaj tillbaka.
Jag får erkänna att jag fick lite svårt att bemöta dina argument när du slutade komma med argument.

Men för att inte falla i den fällan så kan jag ge exempel. När du bad mig förklara vad jag menade med försäkring, förklarade jag vad jag menade med försäkring. När du anklagade mig för att inte ha nån grund för ett påstående presenterade jag en källa.
Du har å andra sidan bemött ett långt inlägg från cashalot med "Vilket melodramatiskt skitsnack." och that's it. Det var ditt motargument i det fallet. Jag har skummat igenom diskussionen och, även om det varit lockande att sopa undan nåt löjligt högerdravel med att det bara är löjligt högerdravel har jag utgått ifrån att vissa faktiskt vill ha en förklaring på varför jag inte håller med och förklarat det.
Skärp dig.

Jag tycker det är synd att allt som inte paketeras i små futila räkneexempel, automatiskt får en oviktig ställning i ett samtal. Det blir en torr dialog som hamnar långt ifrån dig och mig, som det ju egentligen handlar om. Och till slut blir det bara en ofruktbar åsiktshegemoni av alltihop.

Om ens känslor inte får komma till uttryck i det anförande man håller, förstår jag inte vilket undantag som skulle berättiga yttringar som, "skitsnack", "bjäbb bjäbb", "rödskinn", "hets mot folkgrupp", "meningslöst käbbel", "förvirrade socialister som inte har koll på någonting", "lögn", "du vet inte vad du pratar om", och dylikt.

Omåttlig känsloargumentation är aldrig bra. Men på vilket sätt skulle dessa kommentarer skilja sig från den påstådda irrationaliteten i "våra" inlägg?

Har du något bra svar på detta, scim, Taz_1999, nabben, trineo?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2008-07-04 07:06

Nope, slutade skriva i tråden när ni bara fortsätter komma med "argument" som att ni inte vill putsa skor till överheten, där försvann lusten att diskutera med er då det är alldeles för långt från verkligheten och mer låter som att ni vill bekräfta något självändamål.

När det kommer till denna lättnad så handlar det inte om att skapa fler jobb vad jag läst mig till, utan det handlar om att skapa mer tid till de som jobbar. Att två föräldrar skall kunna vara heltidsarbetande och då inte behöva lägga all sin tid på städning, barnpassning, inhandling av mat osv osv. Det handlar inte om att skaffa tjänstefolk som skall putsa skorna eller laga min mat.

Någon har i tråden nämnt att det finns många andra lättnader man borde göra, självklart, det håller jag med om och jag är inte säker på att det här var rätt steg från starten men något som alliansen har gjort är i alla fall att handla kontra oppositionen när de satt i makten bara satt och ältade saker fram och tillbaka hela tiden utan att det hände något.
Bara något så enkelt som att hälften av deras löften är genomförda vid halvtid... det är något som socialdemokraterna borde lära av.

Sen själva diskussionen angående bidrag eller jobb så har jag min ståndpunkt väldigt klar, finns det jobb skall man jobba. Ser man ned på ett jobb för att det är "under ens värdighet" så är det inte jobbet det är fel på, utan synen på sin egen värdighet anser jag. Där finns det väldigt lite att diskutera som jag ser det, vissa har sin ståndpunkt och andra har en annan.
Som ett exempel har jag en vän som då han slutade på sitt hyffsat välbetalda chefsjobb på grund av diverse orsaker så tog han först jobb på ett lager och nu som flyttgubbe tills han finner det jobb han vill ha, att gå på bidrag har aldrig funnits i hans värld så länge det finns jobb på marknaden.

Men om det är tänkt att skapa mer tid för de som jobbar är väl det totalt kontraproduktivt när det gäller bekämpning av arbetslösheten och tämligen onödigt också. Om de som jobbar istället jobbar mindre blir det fler jobb.
Det skapar dessutom bara mer tid för de som har ett jobb med en lön som ger de möjighet att öht anlita nån som hjälper till i hemmet, vilket gör det till en reform där man omfördelar pengar från de lägre eknomiska skikten till de högre.
Trineo, om det är orsaken till reformen förstår jag, kort sagt, inte hur du kan försvara den. Vad är fördelarna om det inte är att ge mer jobb?

  • Medlem
  • Vänersborg
  • 2008-07-04 12:53

Jag växte upp innan det var fult att vara röd, svart,grön eller gul i skinnet. Då var det lika naturligt som att vara blond eller rödhårig eller mörkhårig. Vi skiljde på bra och dåliga människor sen gav vi faan i om de så var shackrutiga.
-Jag tycker nog att anklagas för att vara rasist, utsugare och jag vet inte vad och jag skiter i av vem inte känns direkt positivt.

Redan på första sidan i tråden förekommer flera varningar från moderatorer - att hålla diskussionen till företagande och inte politik, annars stängs tråden.

Med den riktning tråden tagit, så är det nog dags att stänga nu.

Bevaka tråden