Min MBP har tagit semester.

Tråden skapades och har fått 13 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Ja eller vad man ska kalla det när den plötsligt bara visar en vit skärm.
Bakgrund: Jag har inte använt den på ca två veckor och tog fram den idag. Fick förslag om två uppdateringar (iTunes och någon "firmware") som laddades ned. Kollade runt på internet men plötsligt kom badbollen upp och inget gick att göra. Tvångsavslutade och nu kommer som sagt bara en vit skärm upp när jag startar datorn.
Vad göra ? Sparka den j... i röven:confused: ? Snälla, förslag ? På svenska.

Sätt den i Target-mode (håll ned T under uppstart), koppla den via FW till en annan dator. För över filer du inte har backup på och installera sedan om Mac OS.

Så skulle jag gjort.

Tack för förslaget hansfilipelo ! Vad betyder FW, en sladd mellan min MBP och min MBA ?
Ja, jag är nybörjare som du förstår. Hur gör jag för att ominstallera OS X ? Vad tror du har hänt ? Jag har inte gjort någonting konstigt alls. Har sällan mer än två processer igång samtidigt. Är det uppdateringen som har gjort det ? Hur kan Mac-datorerna vara så här känsliga ?:( På min HP med Windows hade jag virus och konstigheter men det här känns värre eftersom det verkar som om större saker kraschar; hårddisk, OS osv.
Fy attan för tekniska prylar som inte fungerar !!

FW = fireWire, en RIKTIG kopling istf USB.

Om man kopplar med USB så går en massa kraft av datorn till att kopiera etc. Med Fiewire (som heter IEEE-1394 på PC-nörd-språk) så belastas datorn mycket mindre. Man får också bättre överföringshastighet och dessutom klarar kabeln av att lämna mkt med kraft (12v) till inkopplade saker. Ofta är det så att en extern hårddisk med USB måste ha kraft från två uttag eller en separat laddare till väggen (hur snyggt är det på en skala)
Med en FW-sladd i den externa HD, så är den klar att använda.

Dessutom upplever jag FW som betydligt mera robust än USB.

FW finns på nästan alla macar, inte på Air dock.... (eller?)

Ominstallera OSX gör du med att stoppa i skivan du fick med. Starta datorn och håll nere "C"-tangenten hela tiden tills du hör att den tuggar från CD/DVD.

Du borde kunna välja "Arkivera och installera"

Har du ingen kompis som är lite mera van (Mazarinkonsult?) du kan vända dig till. Annars är väl alternativet MacForum - men de tar ju betalt....

Jag har fixat många smärre jobb med en tårta iofs... men med dagens pris på tårtor så kan det ju bli en förlustaffär....

Va bra att du är här Goflorp. Förstår vad du skriver. Vet inte om jag har en FW-sladd men får väl kolla och ev köpa en. Nej, jag har ingen kompis som är Mac-duktig men en bekant som har en MacBook. Som jag nämnt tidigare så betraktas jag som en dataspecialist bland släkt och vänner. Då förstår du hur illa det är...;) Skivan med Leopard har jag och kan använda den. Har inte skaffat någon extern hårddisk ännu men har kopierat bilder/dokument o dyl på DVD-skivor. Har däremot 6-7 små program (G-Force, Cam-mail, Art Rage osv) som jag köpt där jag måste hitta aktiveringskoden.
Förstår inte hur det blir så här. Den har fungerat perfekt i ett halvår. Kan det vara uppdateringen som ställde till det ? Jag kan inte göra något mer för att vara försiktig eftersom jag redan nu är försiktig. Har sällan mer än tre fönster upp och tex läser mail, kollar på 99.se och samtidigt laddar ned en film på iTunes. Kanske ska jag köra mer "rough" så att den verkligen får jobba ?:confused:

det KAN vara att en uppdatering blivit avbruten och förhindrad från att fullfölja sitt "Script" eller så. Ngt har hänt på "halva vägen".

Har du backup på det hela så starta från Leo-skivan och installera om.

Prova välj "Arkivera och installera" först.

Då raderas ingenting, ny Systemmapp läggs in. Den gamla döps om som "Gammalt system" - då kan du kopiera dina inställningsfiler etc därifrån (kan vara lite pill att hitta)

Sitter felet djupare än så kan man se till att koppla den i "slavläge" mot ngt som filipelo sa och ta ur allt, sedan totalblåsa den (Nuke&pave) (Formattera om hela hårddisken och lägga in nytt system)

"Nuke & pave" ... lite rått "Atombomba och Asfaltera", i IT-världen motsvarar det Formattera & Installera

Atombomba och asfaltera ?
För tillfället är jag en millimeter ifrån att kasta ut plåtschabraket genom fönstret !:confused: Jag har prövat att göra som du skrev; starta och samtidigt trycka in C. Händer nada. Hörs bara att den jobbar ett tag men sedan ingenting.

26.000 för en dator som inte klarar av en liten uppdatering som går snett (som du trodde det var) ? Det kan inte vara sant. Är det en "primadonna" jag har köpt ? Ska jag undvika vissa uppdateringar i framtiden ? Trodde att ett högt pris på en Mac-dator betydde att den var bra/säker/stabil men det verkar inte stämma.

Ska försöka coola ner mina franska nerver men det är inte lätt...
Tror att jag hörde ett litet knaster när jag satte in magsafen i datorn. Kan det ha med saken att göra ? Annars är det inget fel på routern eller elnätet. Jag har ett halvår kvar på garantin så det är väl till att ringa MacForum. Men deras lösning är väl att byta ut hela hårddisken istället för att försöka rädda alla mina program och inställningar ? Ominstallationer av Leopard ingår väl knappast i deras jobb. Finns det något knep annars att få Leopardskivan att börja jobba ?

En ynka liten uppdatering.....jösses.......nu ska jag lägga mig och kommer väl att få mardrömmar om datorer som kraschar.

KaRo, du spenderar för mycket tid i Supporter Loungen

Posta detta i avdelningen för MacBook Pro och PowerBook istället.

Och förresten, är du också fransk-ättling?

Nej, inga franska släktingar här. Bara lite upprörda "franska" nerver ibland.

Jovisst kan jag posta i rätt tråd men ville ha ett snabbt svar eftersom det stör mig så mycket att datorn lagt av.

Ska resa till Ängelholm på släktträff nu så får gå till MacForum senare i veckan. Usch ja !

Tack för hjälpen, Goflorp !

KaRo, du spenderar för mycket tid i Supporter Loungen
Njae, det stämmer nog inte fast jag kan förstå att det verkar som om jag sitter här hela tiden eftersom jag har startar rätt många trådar.
Annars är jag nog inne på de flesta ställena här. Skrivit kommentarer om min firma (har anställning+firma), hur man skaffar film till iPod Touch, kollar på presentationer och switcher, diskuterat hemsidor (har två stycken) och val av fonter, skrivit en del om min Air och annat smått och gott.

Karo, adresser.... till dina två hemskesidor

(Det vet ju alla att det inte finns några hemsidor - bara hemskesidor..... )

Jag har KaRo Design för min smyckeförsäljning.
Den är gammal (från 2005) och smyckena jag gör nu är inte alls desamma som på bilderna. Tidigare gjorde jag mobilsmycken, sedan blev det örhängen men nu har jag börjat göra saker i silverlera efter att ha gått kurser. Silverlera är jätteroligt att arbeta med, mycket lättare än silversmide som är ett massa filande mest. Leran målar du på i flera lager på tex ett löv, bränner och sedan blir det kvar ett blad i silver. Man kan göra ringar, hängsmycken och örhängen förstås. Just nu är det stiltje i smycketillverkningen men jag ska sätta igång till hösten. Säljer i DNA som ligger på Ahlströms Cafe´s innergård (nära Domkyrkan).

Den andra hemsidan gäller min privata firma och den vill jag ha privat.;)

Har också en tredje på gång och tänker försöka använda Create a free website | Free Myspace layouts | Flash Myspace layouts som det skrivits om här tidigare på 99.se. Har eg en se-domän till men den tänker jag inte använda. Namnet på en webbsida tycker jag är viktigt så jag köpte flera domäner för några år sedan.

Gillar flash och har köpt grafikprogram men det är en del pillande själv ändå.
----------------------------------------------------------------------
ELLER så kunde jag ha svarat: KaRo Design
Vad låååånga inlägg jag skriver. Börjar likna Taz_1999 snart !

Senast redigerat 2008-07-15 20:12

Hur har det gått med din dator? Vet inte om jag missat något någonstans?

Inlämnad till MacForum och vet ännu inte vad felet är.
Läste och skrev just i din tråd om din MBP som lagt av. Tråkigt.

1
Bevaka tråden