att samla in data + scanna in enkäter

Tråden skapades och har fått 3 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hej!
jag jobbar som barnläkare.
På min mottagning kommer patienter med magtarmsjukdomar. Jag vill försöka höja kvaliteten på min verksamhet och hade tänkt börja dela ut pappersenkäter till föräldrar/barn med frågor om deras mottagningsbesök, men även med frågor om hur de mår.
Det blir ganska många enkäter i papper (det är inte aktuellt att sätta dem framför en dator, finns ingen datorplats och inga klinikmedel att köpa in en dator). Istället för att skriva av alla papperssvar skulle jag vilja göra enkäten så att man kan scanna in den, och att alla svar "vips" hamnar i ett excel-ark eller i ett spss-formulär.

1) hur går man till väga för att tillverka ett sådant formulär? Finns det färdig programvara för enkäter och efterföljande inscanning av svaren?
2) på enkäten skulle jag även vilja ha en bild av en människokropp där patienten får markera var han/hon har ont. Var hittar jag en copyright-fri bild som kan användas i sjukvården?

med vänl hälsn Jonas

  • Medlem
  • 2009-02-25 15:14

Hej Jonas,

kanske försent... Men jag skulle rekommenderar en kombination av "vanlig" pappersenkät och ett enkät på webben. Inmatningen sköter då de flesta av dina "kunder" själva via nätet. Statistiken uppdateras automatiskt.

Hejhopp. ralp

Oj, det var en gammal tråd.

Ledsen att du inte fick svar för sex månader sedan, men du kunde ju ha bumpat den.

Att göra det jonasludvigsson vill kallas för OCR (Optical Character Recognition). Det är inte svårare än att utforma en blankett med tydliga instruktioner för hur man skall markera svaren (med tex kryss) och med vilken typ av penna. Sedan kontaktar man något företag som arbetar med OCR för blanketter, de kommer då att skapa ett anpassat OCR-program som kan läsa av vilka saker som är kryssade och spara det i olika filformat för vidare bearbetning (textfil, bildfil, excel osv). Det bygger vanligen på att man använder deras scanners för att läsa in blanketterna. Det finns många företag som gör liknande saker för att mata system för attestering av fakturor med information som användare kan arbeta med i ett webbgränssnitt eller liknande.

Ett företag jag hittade vid en snabb google-sökning på "OCR blanketter" (utan citat) är:

http://www.readsoft.se/elektronisk-fakturahantering-terminologi/formularhantering/skanna-frageformular/

Så det är bara att googla vidare på det. Det kostar inte speciellt mycket per blankett, och det är tokigt billigt i relation till att försöka göra något själv.

Alternativ lösning
Precis som ralp säger så kan du kombinera pappersenkät med webbenkät och så knappar du in pappersenkäterna på webben. Det kan även vara billigare än ovanstående, men det kostar dig mera arbetstid.

Men jag tänkte tipsa dig om vilken webblösning du kan använda. Det finns en lösning för just webbenkäter, som du visserligen behöver lägga lite tid på att lära dig, men å andra sidan är den Open Source och gratis. Du kan installera den på vilket webbhotell som helst som har PHP och MySQL, och därmed kan du låta dina föräldrar göra enkäten där.

Det är inte speciellt många människor som inte kan få tag i en dator att surfa med om de verkligen behöver. Du kan också som sagt erbjuda de utan dator att fylla i en pappersblankett de kan posta till dig. Sedan knappar du in den på webben istället för föräldrarna. Det fåtal det gäller bör innebära en stor avlastning i alla fall.

I det verktyg jag tänker på kan man nämligen ställa in enkäter så att du behöver användarnamn och lösenord för att fylla i den. Du kan även maila ut inbjudningar till de människor man vill skall fylla i enkäten. Påminnelser funkar också.

Webbhotell har vi diskuterat 50 gånger här på 99.se redan och de kostar från 12:/månad och uppåt, så billigt är det.

Här är enkätverktyget:
http://limesurvey.org/

Även om jag skriver att du måste lägga lite tid på att lära dig verktyget, så är det inte speciellt svårt.

Senast redigerat 2009-02-25 23:37

Glömde en sak, copyrightfria bilder.

Du kan ju börja här: http://www.flickr.com/commons (det är ca 70 museer som lagt upp ett gäng gamla bilder på webben, de saknar copyright allihopa, för den har antingen löpt ut eller så är fotografen okänd eller bilden är donerad).

En bättre samling är dock de Flickr-användare som valt att lägga upp sina bilder med en sk commons-licens. Den finns i olika varianter, men det finns 11 miljoner (snart 12) bilder med Attribute-licens, som betyder att du kan förändra bilden och använda den i kommersiella ändamål, bara du anger vem som tagit bilden.

Alla Commons-licenser förklarade: http://www.flickr.com/creativecommons/

Bilder med attribute-licensen: http://www.flickr.com/creativecommons/by-2.0/

Sedan kan man köpa bilder mycket billigt också, runt en dollar styck, här är några ställen:

http://istockphoto.com/
http://www.sxc.hu/index.html
http://www.bigstockphoto.com/
http://eu.fotolia.com/
http://www.stockphotomedia.com/

1
Bevaka tråden