Äktenskapsförord

Tråden skapades och har fått 8 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Jag ska gifta mig i sommar och behöver skriva äktenskapsförord. Vi är båda med på det och ingen av oss har hard feelings av det. Men vi är inte helt säkra på hur pass mycket juridisk hjälp vi egentligen behöver. Det finns en hel del mallar på nätet, bland annat denna; Så upprättar du ett äktenskapsförord - Nyhetsmorgon - klipp, bloggar och extramaterial - tv4.se

Däri skulle jag vilja lägga till att

  • Andelar i näringsverksamhet, oberoende av näringsform, samt vinst och avkastning utav denna näringsverksamhet delas EJ vid skilsmässa eller arvsskifte

För jag är just nu ensam ägare av mitt egna aktiebolag, samt delägare i ett produktionsbolag. Snart kommer vi starta ett till bolag och om jag skulle skilja mig om 15 år skulle jag säkerligen vara delägare i 5 näringsverksamheter till vid det laget. Och jag vill självklart inte förlora någonting vid skilsmässa. Ingen vinst, inga andelar, inte ett jädra ting. Min fästmö är världens mest underbara människa, men jag vore oansvarig om jag inte såg till att få detta fixat och där håller hon med.

Vad har ni för tips? Räcker det att skriva (ungefär) så som jag skrev ovan? Eller måste man anlita en jurist för X tusen kronor?

Senast redigerat 2011-05-17 22:09

Kontakta Fonus, låter knäppt men de har Jurister som sysslar med sånt här.
Fonus Juristavdelning går under namnet "Familjens Jurist".

Risken om man gör sånt här själv är ju att fet inte håller och då är det ju förlust i miljonklassen oftast.

Familjens Jurist har jag anlitat flera ggr och de är faktiskt billiga.

Även din bank har jurister. Det går alltid att börja diskutera lån och sen i förbifarten nämna juristhjälp. Då brukar kostnaden bli fördelaktig.

Ta kostnaden nu. Ett dokument du skriver själv kommer vilken kompetent advokat som helst att strimla i en skilsmässa.

Ursprungligen av GustafMA:

Ta kostnaden nu. Ett dokument du skriver själv kommer vilken kompetent advokat som helst att strimla i en skilsmässa.

Vill inte trycka på "gilla" då det kan tolkas som att jag skulle njuta av att se TS bli slaktad i rätten...

Du har helt rätt. En driven advokat gör hackebiff av egetknåpat.

Jag har sett till att Familjens Jurist hanterat Köp/Sälj av fastighet, Samboavtal osv.
I en separation där ett hus vart inblandat gällde det att ha vattentätta papper då om det hade funnits skuggan av ett kryphål hade lett till tråkigheter..... Så mycket kan vi säga om det förhållandet.

De brukar kunna hjälpa en med skatt osv med, de totalt 6000:- som Familjens Jusrist fått av mig för halvdussinet dokument har lett till att jag spart in ca 200 000 kronor i andra ändan.
Räknar man den sortens hjälp som ngt dyrt tänker man väldigt fel ...

Som alla andra redan sagt: Anlita en jurist. Goflorps tips är bra, annars går det att kontakta vilken advokatbyrå/juristfirma som helst som specialiserar sig på familjejuridik och verkar trovärdig. Det är inte rocket science, men för svårt för den som inte håller på med det till vardags.

Ett allmänt tips är att skriva inte så att ens bästa vän (eller i det här fallet käresta) kan förstå, utan så att ens värsta fiende inte kan missförstå. Blir det tvist är det nämligen den senare du kommer att ha att göra med…

Ett helt annat råd är att se till att det som är rättvist nu, och vid eventuell skilsmässa, inte blir orättvist i äktenskapet. Många är de, främst kvinnor, som stöttat make/maka genom att avstå från egen karriär, vara hemma med barn, etc. etc. och därigenom möjliggjort för den andre att samla på sig förmögenhet.

Nu säger jag inte att det gäller för er, men jag tror att sånt också kan vara värt att tänka på, utöver det juridiska.

Ni har god goda poänger. Jurist it is.

Tack för att ni fick mig att tänka rätt.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-03-19 16:46

Ett avtal innehåller ju både anda och mening.

Jag tror inte man behöver gå till en jurist för att upprätta ett äktenskapsförord. Precis som du var inne på finns det "färdiga" avtal på nätet. Det finns massor av varianter också. Med hjälp av dessa borde det vara fullt möjligt att upprätta regler för enskild och gemensam egendom och lösöre.

Jag har själv gjort detta utan att anlita Advokat. Det viktigaste med ett äktenskapsförord är att man skickar in det till Tingsrätten för registrering, annars är det ogiltigt. ( vet inte varför men så sägs det).

Man kan också både upprätta och ändra avtal efter det att man gift sig.

Lycka till med giftemålet

  • Medlem
  • International user
  • 2011-03-19 16:57

Kortfattat kan man väl säga att det viktiga är att se till så man har något "officiellt" och inget som är ihopslängt på 5 minuter av en amatör. Varesig om man får tag i det officiella/korrekta förordet från nätet eller direkt från en lokal jurist spelar väl ingen större roll.

Vidare är jag personligen ingen förespråkare för äktenskapsförord men det hör inte diskussionen till så jag lämnar det därhän.

Lycka till!

1
Bevaka tråden