Säljarlöner

Tråden skapades och har fått 12 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Det hade varit intressant att diskutera säljarlöner med er som ofta är egenföretagare. Jag har många gånger diskuterat just denna fråga och det dyker ofta upp nya förslag på upplägg.

Jag har två aktuella projekt där jag kommer att behöva säljare och ska försöka ta fram ett upplägg & löneavtal. Målet är att både ge trygghet i form av en grundlön som inte är för låg samtidigt som den största delen ska utgöras av provision.

Några grundtankar:

- Totallönen (inkl arb avgifter och semester) skall vara ca 40-45% av intjänat TB.

- Grundprincipen skall vara att lönen är kopplad till intjänat TB med en miniminivå som är rimlig. Vad skulle ni säga är en rimlig garantilön? 14.000kr per månad? (garantilönen betalas ut oavsett hur lite man sålt)

Jag kommer söka tre personer som bör ha specialistkompetens inom områden som foto, musikproduktion och grafisk produktion. Hur anser ni att det påverkar löneupplägget?

För att vidareutveckla så tänker jag mig följande:

- En säljare genererar mellan 70.000 och 120.000kr i TB per månad (rimligt enligt mig).

- Vid 70.000kr i TB blir lönen (((70.000*0,45)/1.32)*,88) = ca 21.000 kr

- Vid 120.000kr i TB blir lönen (((120.000*0,45)/1.32)*,88) = ca 36.000 kr

Dessutom borde man ha någon slags "grupp-provision" som fördelas jämnt mellan alla säljare eftersom samarbete är nyckeln till framgång.

Till sist någon form av kvartalsbonus om man når sina försäljningsmål.

 • Medlem
 • Kungälv
 • 2003-09-27 20:45

Som gammal säljare så vill jag ge följande råd:

Se till att ha en gångbar affärsidé innan ni rekryterar en eller flera säljare. En affärsidé bör innehålla information om vad som skall säljas, till vem och hur. Har man inte klart för sig det, så spelar det ingen roll hur hög provisionen är. Det blir ändå inget sålt.

Oavsett lön och provision så kan ingen sälja is på Grönland, vilket en del företagsledare tycks tro (undantaget Björnström).

14 000 kr i grundlön kan kanske locka en nybörjare, men vill man ha en erfaren säljare så får man nog räkna med att lägga upp ytterligare åtminstone 10 000 kr.

Konceptet jag har i bakhuvudet (sedan 1999) är både revolutionerande och traditionellt blandat på ett spännande sätt. Allt är klart sedan ett halvår faktiskt, telefonväxel, skrivbord och allt är redan installerat

Skulle du rekommendera en högre grundlön för att attrahera mer erfarna säljare? (dvs samma mix men en högre garantilön)

Ska man kanske sikta in sig på flera nivåer av säljare? (junior/senior)?

Om det finns säljare här på 99mac så kan ni väl berätta mer om dom provisionsavtal ni jobbat med?

 • Medlem
 • Kungälv
 • 2003-09-28 15:28

Om man skall satsa på erfarna säljare eller nybörjare beror i hög grad på produkten och till vilka kunder man vänder sig.

Skall man exempelvis sälja in t ex tjänster på större och medelstora företag så är det nog en fördel om man har erfarna säljare som redan har ett uppbyggt kontaktnät. Men skall man sälja telefonabonnenang till skolungdomar så går det ju lika bra med yngre och mindre erfarna säljare. De kan ju eventuellt kompensera sin bristande erfarenhet med en starkare vilja.

En mix av gamla och nya säljare kan också vara bra. Men glöm inte att marknadsföring är så mycket mer än bara försäljning.

Min erfarenhet av att jobba som säljare är att lönen inte är det enda som avgör resultatet, utan i lika stor utsträckning beror det på hur realistisk hela upplägget är.

Jag har haft säljjobb med mycket bra betalt där produkten har haft stora kvalitetsproblem, marknaden har varit ytterst begränsad, konkurrensen har varit stenhård och uthålligheten hos arbetsgivaren ytterst kortvarig. Såna projekt är dömda på förhand att misslyckas.

Jag har också haft andra säljjobb med sämre betalt, men med en bra produkt, en väl definierad marknad och med uthållig arbetsgivare. Då har det gått betydligt bättre.

Gör gärna en rejäl marknadsundersökning innan du satsar på något som du eventuellt är lite osäker på.

Senast redigerat 2003-09-28 17:10
 • Oregistrerad
 • 2003-09-28 16:34

jag har jobbat som provisionssäljare de senaste fem åren. vet inte vad grundlön är.
det där med dealar e inte lätt.
har du en säljare som är låg men jämn i sin försäljning så får man ju lägga upp rimliga mål så att denne kan känna både sug o belåtenhet.
har du en säljare som gör en kanonmånad ena månaden för att sedan göra ett kass månad så får du göra ett upplägg som sporrar denne person.
när det gäller gemensamma mål så kan det vara bra o lägga upp det gemensamma målet i tre delar.
om man bara säger att "om vi når hit så åker vi till usa", så kanske nån säljare inte vill åka till usa o då har målet ingen kraft.
men om man har resa till usa som en del, några tusen i resecheckar o en sista del i cash så "når" man alla med målet.
dvs om man når målet så får den som vill åka med till usa det, den som vill ha "sin del" i resecheckar får det osv.
förlåt min luddighet, men det e svårt o vara generell.
när det gäller dina månadssnitt i försäljningen så tycker jag nog att du skall räkna på ett "första års snitt", där försäljningen e lägre de första månaderna än de övriga, sk startsträcka.
tyvärr (tack o lov?) så finns det inte så många generella "lagar".
en del kör med piskan men det e väl inget som hör hemma varken i civilisationen eller nån annanstans.
det e väl den klassiska fingertoppskänslan som får råda.

Jag är helt klar över att "systemet" måste fungera den dag då vi rullar igång.

Hade varit kul med mer feedback ifrån andra säljare här på 99mac.

 • Medlem
 • Kungälv
 • 2003-09-29 16:17

Det finns kanske inga andra säljare på 99mac. Alla är väl frilansande webbkonsulter...

Jag är ingen "riktig" säljare.....men musikproduktion och mac är en av mina starkare sidor. Så om du söker en sådan person så vet du vart jag finns!

 • Oregistrerad
 • 2003-10-10 00:35

Man blir ju nyfiken på vilken verksamhet du tänker dig driva. Vart kan jag finna mer information?

Det kommer upp mer info om det när vi är redo att köra. Jag har en utvecklare (Arvid) som sitter heltid och jobbar nu (nåja, när han inte försover sig) med att utveckla klart det administrativa systemet för att hantera order/försäljning.

Jag har i uppdrag att hitta en nybörjarsäljare av annonser i en gratistidning.

Säljaren kommer få 15% av det sålda, inte svårt att sälja in annonser för 100000 kr.

1
Bevaka tråden