800kb Startdisk för Macintosh SE

Tråden skapades och har fått 3 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hej! Ny här, fick tipset att posta här istället för på Sweclockers för att ha större chans för hjälp, så jag testar det!

Post på Sweclockers

tl;dr Letar efter någon stans i Sverige där man kan få tag på en 800kb boot disk till en Macintosh SE.

Hej! Hittade för ett tag sen en Macintosh SE i ett förrådsrum, och fick till min förvåning ta och behålla den helt gratis. Som en samlare av gamla datorer och spelkonsoler var detta en mycket rolig händelse. Tog hem den, drog fram en passande kabel och kopplade in den, och den satte genast igång! Jag kom så långt som en skärm som sa "Radius Accelerator 16" och en floppy med ett blinkande frågetecken.

Nyligen har jag åter fått suget att försöka få igång denna dator, så jag har kollat på en del 8-Bit Guy och andra guider för att veta hur jag skulle kunna få den att starta till OS. Jag har plockat ur allt (Nämnvärt är att den inte endast hade en radius accelerator, den hade också en Radius Full-Page display card!) och rengjort det. Hade tänkt mig att disken som satt i var en boot disk, men när jag rengjorde Disk Driven gjorde jag en upptäckt, disken som satt i var en 1.44 Mb, medans driven endast kan köra 800kb!

Så nu är mitt lilla problem inte att datorn inte funkar, men att jag inte kan få igång ett OS! Då jag som en 17-åring inte kan så mycket om dessa datorer från erfarenhet, har jag spenderat mycket tid på att leta online efter ett sätt att få igång den. Från mina sökningar har jag hittat att man behöver en andra Mac SE för att generera en 800kb boot disk. Frågan är då: Vet någon om något ställe i Sverige/Norden där man kan få tag på en boot disk? Har bara hittat ställen som ebay där varje kostar flera hundra kronor i kostnad + frakt. Skulle älska att faktiskt få igång denna dator över 30 år efter den lanserades!

PS. Om någon vet något ställe att köpa mus och tangentbord skulle det också vara ett plus. Har faktiskt endast datorn med skärm vid detta laget...

  • Medlem
  • Kungälv
  • 2019-01-29 12:37

Tips om du inte får hjälp här, kolla facebook.

T ex:
https://www.facebook.com/groups/IBMXT/
https://www.facebook.com/groups/retrodatorer/

Ursprungligen av Json_81:

Tips om du inte får hjälp här, kolla facebook.

T ex:
https://www.facebook.com/groups/IBMXT/
https://www.facebook.com/groups/retrodatorer/

Hade nästan glömt bort om att Facebook existerade, tack!

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2019-01-29 17:02

Ett "hett" ställe med fungerande forum och intresserade medlemmar är http://macintoshgarden.org
Med marginal för gången tid re minne (mitt minne alltså…) och degraderingen av magnetisk gammelmedia;
– prova disketten med förtejpat "HD-hål". Kan lura läsaren till 800k ist 1,44MB…

1
Bevaka tråden