Bonusprogram

Tråden skapades och har fått 34 svar. Det senaste inlägget skrevs .

Jag är normalt inte typen som fastnar för meningslösa bonusprogram. ICA-kortet var ju en bra idé tills jag insåg att man fick 25kr bounuscheck om man handlade för typ 2500kr. Trots det har jag nog samlat på mig både ICA, Coop, Statoil, Kicks, Eurobonus och ett par till mindre kända bonusprogram genom åren.

För något år sedan insåg jag hur genialt det är för exempelvis ICA att få en komplett profil på allt jag handlar, när jag handlar och var jag handlar. Dom erbjudanden som skickas hem till mig är ju profilerade efter mina inköp - insåg det när flickvännen köpte lite tjejgrejer på mitt ICA-kort och plötsligt fick jag specialerbjudanden på tamponger. Slutade med ICA-kort därefter.

Ett bonusprogram som faktiskt lönar sig är Eurobonus. Förutom att jag hittills fått inte mindre än 4 gratisresor inom Europa och två "Economy Plus" uppgraderingar (fetare stolar, egen kupé när man flyger till USA) så har jag även blivit uppgraderad till Business Class inte mindre än fyra gånger. Någon viskade att om man varit medlem länge (snart 11 år för mig) är det lättare att bli uppgraderad.
Jag är bara vanlig simpel "blå" medlem, jag flyger så lite att jag inte kvalificerar för Silver eller Guld.

Häromveckan bytte jag dock bonusprogram till Singapore Airlines Krisflyer. Samma allians "Star Alliance" men lättare att bli Silvermedlem och najsare förmåner.

Det hade varit kul att höra vilka bonusprogram ni använder och om det lönar sig!

Intressant att det bonusprogram som lönar sig mest för dig ges av det företag som går sämst

Undrar om det hänger ihop?

När min arbetsgivare bytte från FirstCard (MasterCard) till till American Express passade jag själv på att ansluta mig till ICA-banken och fick då ett ICA MasterCard. Använde tidigare mitt FirstCard till alla min inköp och ville nu fortsätta med MC då AM inte alltid är så populärt.

ICA-kortet kostar runt 150SEK per år och då jag handlar allt på kortet blir det ca. 100SEK i bonus per månad, och därmed får jag i alla fall tillbaka avgiften för kortet
Att ICA eventuellt kartlägger mina inköp har jag inget större problem med. Skall man undvika det så får man ju övergå till att alltid betala kontant.

Förutom detta så har jag ett antal vilande bonusprogram, t.ex Saab Unlimited (MasterCard), American Express, OKQ8 samt ett par flygbolag.

Det som man kanske inte tänker på som bonusprogram med som kan löna sig är att ge bra med dricks i baren på stamstället och att ta med nya gäster. För någon vecka sedan var min flickvän inne på Lipp där jag beställde en Bloody Mary och flickvännen en kopp te och en liten chokladbit. När vi fått våra drycker kom vår bartender med två glas dessertvin för att "det här passar utmärkt till pralinerna".

Från en annan nattklubb brukar vi regelbundet få inbjudningar till "gratisätande" vid lansering av någon tidning, skiva, reseföretag eller av någon annan anledning.

Så en mycket trevligare form av "bonusprogram" än ett kontokort är att vårda de kontakter som sitter på nyckeln till helgnöjen.

Jag och sambon har precis köpt nytt kök från noblessa (ca 100000). Vi fick en kaffebryggare och bestickinsats på köpet...

Tjäna in...

Å sjutton! Vi som borde skaffa en ny bryggare till sommarstugan. Måste leta upp närmaste köksleverantör.

 • Medlem
 • Hemmesdynge
 • 2005-05-02 21:18

Du behöver inte ha ICA-kort för att de ska kartlägga dina köpvanor. Genom kontakter inom ICA vet jag att de kan koppla inköpen precis lika bra till vilket VISA som helst. Visserligen är det lite enklare med ICA-kortet eftersom du troligen använder det även när du handlar kontant, samt att ICA har din adress (vilken de ju kan få fram ändå).
Vad jag förstod så använder de inte den informationen (än) men att de tittade på det som det hette...

 • Medlem
 • Skänninge
 • 2005-05-02 22:53

Kollade upp min poäng hos Telias fördelsprogram innan jag sa tack och hej och gick till Bredbandsbolaget helt och hållet. Fick 5 st. DVD+R-skivor av dem! Kändes lite som jag kramade ur det sista ur dem innan jag stack!

Alla företag har som yttersta syfte att göra (mer) vinst = alla bonusprogram syftar till att klämma ännu mer stålar ur konsumenten.

Själv använder jag numera inte ett enda bonusprogram (som jag kommer att tänka på iaf), men av skälet att jag inte orkar hålla reda och adminstrera alla papper, medlemskap, poängnivåer mm. Allt som jag inte kan lösa ut ögonblickligen hamnar i soporna *sant*

Det märkliga är att jag upplever det som att jag tjänar på min "släng-så-mycket-som-möjligt"-strategi, eftersom jag får mer tid över till annat.

Klart att det finns situationer där bonusprogram lönar sig, men inte just för mig, just nu.

 • Medlem
 • Karlstad
 • 2005-05-03 09:17

Håller med Richard. Jag har själv varit med och lagt upp riktlinjer för såna där program, och idén är primärt att ge konsumenten en illusion av att han tjänar mer genom att använda en och samma leverantör. I själva verket kan konsumenten ofta tjäna mer om han utnyttjar tillfälliga erbjudanden från olika leverantörer.

Dessutom applicerar man ofta ett så relativt komplicerat bonussystem att det är få som orkar klura ut hur dom ska utnyttja det för att få maximal utdelning. Ett typiskt exempel är Coop. Förr i världen sparade man alla konsumkvitton och lämnade in en gång om året och fick sin återbäring. Idag skickar dom hem rabattkuponger med ojämna mellanrum. Dom är utformade så att man ska bli förvirrad och gärna glömma att använda dom helt och hållet. Coop tjänar multum på detta.

De enda jag använder är Eurobonus, åsså landstingets och apotekets högkostnadskydd förstås.....

jag vet dock inte om jag skulle kalla högkostnadsskyddet en bonus - det är ju inte så att man strävar efter att få så mycket sjukvård som möjligt precis

Eurobonus rocks...

Tänk er att kunna komma till flygplatsen och säga att man vill åka med, fast man har ett senare plan. SAS personalen erbjuder någon standby resenär 50 € i presentshopen för att överlåta platsen till mig. Givetvis tackar dom ja, och iväg åker jag medan dom sitter och käkar nyinköpt Toblerone ifrån presentshopen.

Kanske ska tillägga att jag alltid är standby resenären, men målet i livet är gold.

Nån borde koka ihop en bonus-widget till Dashboard som räknar ut hur man utnyttjar sina bonussystem till max…

Jag betalar sällan för att gå på bio. Får nästan alla mina biljetter när jag är med i diverse obskyra beteendevetenskapliga experiment.

Jag inser också att målet främst är att skapa en illusion av nytta men jag är faktiskt väldigt nöjd med fördelarna än så länge med Eurobonus.

Har precis blivit "Ambassador" på Intercontinental Hotels vilket inkluderar Holiday Inn-kedjan. Vet inte exakt vad det innebär men det låter coolt Imorgon natt testar jag om det innebär något i praktiken, man ska få bättre service står det på deras hemsida iaf. Återkommer!

 • Medlem
 • Malmö
 • 2005-05-06 07:21
Ursprungligen av Björnström:

Imorgon natt testar jag om det innebär något i praktiken, man ska få bättre service står det på deras hemsida iaf.

Istället för att spotta på dig kanske de bara låter bli?

Jag hatar alla extra kort man ska släpa runt. Har säkert skaffat dem alla men slängt lika många. Inte för att de kartlägger mina inköp men för att jag vill inte släpa runt alla kort.

Men ibland dyker det ju upp något erbjudande för "medlemmar" så då skaffar man kortet för bara den gången. ICA, Coop, IKEA Family, InterSport, Staduim, Brothers, Bauhaus, Apoteket, Biblioteket, Åhlens, och säkert 20 till...

Bonus korten hos hotellkedjorna ger alltid något. Hos Choise Hotel drar de av 35 spänn om dan på notan i baren. Jag har bara blått kort då jag inte bor så mycket på hotell men någon gratisnatt för mig och hustrun blir det ibland.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2005-05-20 00:51
Ursprungligen av Örjan Borgström:

Bonus korten hos hotellkedjorna ger alltid något. Hos Choise Hotel drar de av 35 spänn om dan på notan i baren. Jag har bara blått kort då jag inte bor så mycket på hotell men någon gratisnatt för mig och hustrun blir det ibland.

Det här känns ju verkligen som en sån där "lura kunden att han tjänar när det är vi som kammar hem storkovan"-grej.
Handen på hjärtat, hur ofta tar man nåt i baren på ett hotell? Jag gör det iaf inte varje dag som jag bor på hotell. Känns det inte lite som de vill lura en att man gör en bra affär om man tar en drink varje kväll?

För övrigt håller jag med om att Eurobonus är bra.

 • Medlem
 • International user
 • 2005-05-06 13:57

Frequent flier kort är kanon framförallt för att man får extra kilo. Om man bor utomlands som jag så är det avgörande för val av flygbolag. Vi har varit guld på KLM ett tag och det innbär totalt 70kg tillåtet bagage. Med tunga grejer i handbagaget samt extra grejer i dotterns barnvagn har vi lyckats få med oss uppemot 130kg av förnödenhter ner ibland eftersom de även är lite mindre gnälliga mot guldkunder.

Patetiskt att det finns så löjligt få platser för bonusresor (på KLM iaf). Försökte boka en resa hem 11 månader i förväg och alla flighter hela månaden var tagna. - Näha, följande månad då? Jasså, då fick man inte boka mer än 11 månader i förväg. Idioti

Martin: Tänk på att du ofta inte får 'level-miles' om du flyger på ett annat Star-alliance flygbolag. Dvs, flyger du mest SAS normalt så kanske bytet till SIA inte lönar sig ändå. Jag har flygit säkert 30 resor med Thai och använt mitt SAS-kort senaste halvåret utan att bli uppgraderad till Silver. Hade jag bytt till Thai direkt så hade jag nog varit Guld redan. Korkat.

Jag har medlems i Intersports kundklubb. Men det är enbart därför att de låter mig slippa ett extra plastkort. De har kopplat mitt bankkort till deras kundklubb. Smart.

Men jag tror inte jag har någon nytta av den, lika lite som jag har det mitt Icakort.

Ja, det här med att springa om kring med en kortlek av kort går ju fetbort. Så få som möjligt. Intersport och t.ex. Preem tycker jag gör rätt som skippar det fysiska kort.
Samtidigt är ju kortet en viktig del i marknadsföringen och exponering av varumärket.

I övrigt tankar (eller tankade, har inte kvar bilen längre) konsekvent på Preem om möjligt, av en enda anledning: att de har bra (läs rolig och underhållande) reklam i TV. Sånt tycker jag är värt att uppmuntra...

Kom hem igår. Ett nytt litet plastkort låg i posten: Intercontinental Elite Gold Ambassador i blå/guld med en kungakrona på. Gissa om ett svenskt eller amerikanskt företag ligger bakom kortet

 • Oregistrerad
 • 2005-05-20 10:27

Jag blir galen på människor som tjafsar om att de måste dra sitt kundkort för att få checken på 25kr. Tog man bort all hantering av kort och bonusar och utskick skulle man lätt kunna sänka priserna med mer än den ynka procenten man får i bonus.

Som bensinbolagens bonusar... typ 6 öre per liter. En rabatt på 0,5%. Helt sjukt!

Men flygbonusar funkar ju bra, med tanke på att det ofta är företagen som betalar biljetterna, medan resenären tar bonusen, och kan bjuda med sin käresta på kärleksweekend i Paris på företagets bekostnad, fast utan risk för revision.

 • Medlem
 • Uppsala
 • 2005-05-20 17:42

Har inga bonusar förutom mitt CSN-kort och ett medlemskort till den lokala filmaffären. Är väl ingen storkonsument precis...

Jag har hittat ett amerikanskt forum som verkar nästan för bra för att vara sant. Där finns en massa bonus-medlemmar som delar med sig av sina bästa tips och erbjudanden. Amerikanska Priority Club skickar ut personanpassade specialerbjudanden till sina medlemmar och det här gänget samlar in dessa koder på en sajt så att alla kan få alla erbjudanden - tydligen upptäcker inte Priority Club detta.

Jag har testat några koder igår kväll och om allt går vägen kommer det rulla in poäng utan dess like under nästa vecka. Normalt får man ca 1000 poäng per hotellnatt och vid 12.000 får man en gratisnatt. Med mina nya koder får jag fortfarande 1000 poäng per natt plus ytterligare 500 poäng per bokning plus 2000 poäng varannan natt plus 10.000 poäng per natt efter totalt 5 nätter under perioden Maj - Juli. Hänger ni med?

15 nätter fördelade på tre besök skulle bli 15x1000 = 15.000 poäng. Istället blir det 15x1000 + 3x500 + 7x2000 + 11x10000 = 140.500 poäng!

Poängen kan användas för hotellnätter men kan även flyttas till Eurobonus/Krisflyer om jag vill, då räcker poängen till att bli Star Alliance Gold direkt med tillgång till Business Class lounger osv.

- Märks det att jag fastnat i det här med bonusprogram?

Ursprungligen av Björnström:

- Märks det att jag fastnat i det här med bonusprogram?

Ja det gör det. Du har inte pratat om något annat de senaste 72 timmarna.

 • Medlem
 • Karlstad
 • 2005-06-05 09:31
Ursprungligen av Björnström:

- Märks det att jag fastnat i det här med bonusprogram?

"Den som redan har skola varda givet."
Kan dunte ge URLen till det där forumet, då? Eller skrev du det där för att glänsa bara?

Ursprungligen av Björnström:

Jag har hittat ett amerikanskt forum som verkar nästan för bra för att vara sant. Där finns en massa bonus-medlemmar som delar med sig av sina bästa tips och erbjudanden. Amerikanska Priority Club skickar ut personanpassade specialerbjudanden till sina medlemmar och det här gänget samlar in dessa koder på en sajt så att alla kan få alla erbjudanden - tydligen upptäcker inte Priority Club detta.

Jag har testat några koder igår kväll och om allt går vägen kommer det rulla in poäng utan dess like under nästa vecka. Normalt får man ca 1000 poäng per hotellnatt och vid 12.000 får man en gratisnatt. Med mina nya koder får jag fortfarande 1000 poäng per natt plus ytterligare 500 poäng per bokning plus 2000 poäng varannan natt plus 10.000 poäng per natt efter totalt 5 nätter under perioden Maj - Juli. Hänger ni med?

15 nätter fördelade på tre besök skulle bli 15x1000 = 15.000 poäng. Istället blir det 15x1000 + 3x500 + 7x2000 + 11x10000 = 140.500 poäng!

Poängen kan användas för hotellnätter men kan även flyttas till Eurobonus/Krisflyer om jag vill, då räcker poängen till att bli Star Alliance Gold direkt med tillgång till Business Class lounger osv.

- Märks det att jag fastnat i det här med bonusprogram?

Jag kan härmed bekräfta att koderna fungerar - fick just 40.000 poäng på mitt bonuskonto och blev uppgraderad till Intercontinental Platinum Elite Ambassador

 • Medlem
 • Karlstad
 • 2005-06-14 15:29
Ursprungligen av Björnström:

Intercontinental Platinum Elite Ambassador

Wow. Sicken tjusig titel! Vad är nästa?
Intercontinental Platinum Extra Super Elite Ambassador de Luxe?

Ursprungligen av Danne V:

Wow. Sicken tjusig titel! Vad är nästa?
Intercontinental Platinum Extra Super Elite Ambassador de Luxe?

Haha, nästan rätt. Högsta nivån är faktiskt

Intercontinental Platinum Elite Royal Ambassador

För att bli det måste man bo minst 25 nätter per år på Intercontinental hotellen som är för dyra för mig. Blir nog aldrig kunglig

Bevaka tråden