På Västnytts hemsida publicerade vi nyss följande som berör alla inom Västra Götalands Regionen som för snart 3 år sedan hyrde sin persondator vid sk. "Personalköp".

Dyra datoravtal drabbar regionanställda -får betala flera tusen när avtalet går ut
Publicerad 12 maj 2005 - 20:09
Uppdaterad 12 maj 2005 - 20:12

De anställda vid Västra Götalandsregionen har råkat ut för en stor kostnadssmäll. De hemdatoravtal som startade för tre år sedan ska nu avslutas. Men istället för förväntade hundralappar, måste de anställda betala tusenlappar för att lösa ut sin dator.

När Västra Götalandsregionen 2002 gick ut med sitt erbjudande om hem-PC var det många som valde att hyra en dator. Över 10 000 datorer har i tre omgångar gått ut till de anställda.
Men nu kommer baksmällan när de första datorerna ska lösas ut. Över 4 000 kronor kan det kosta för att få sin dator.
- Jag kan förstå att de anställda tycker det är dyrt. Men sedan de tecknade sig för tre år sedan har regelverket ändrats. Det man betalar idag är marknadsvärdet, och det ligger på den här summan, säger Bengt Pettersson, inköpare för Westma på Västra Götalandsregionen.
Att paketen kostade så mycket som 50 000 kronor och därmed kanske inte passar den egna plånboken, var inget de anställda fick veta för tre år sen.
De anställda kan välja att lämna tillbaka datorn, men det kommer att kosta 800 kronor. Orsaken är att regionens bestämt att datorerna ska hämtas.