Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
IngoX

IngoX

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2003-06-11
  • Senast aktiv 2021-11-10
  • Antal inlägg 4862

Foruminlägg

De senaste inläggen IngoX har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2021-12-19 19:44

Råkade nu upptäcka att ovanstående genväg att sätta in mjukt bindestreck i Word istället ger dess motsats, ett hårt bindestreck (non-breaking hyphen). Nu är ju det inget problem då det i Word finns kortkommandon för både mjukt bindestreck (cmd+bindestreck) och hårt bindestreck (cmd+shift+bindestreck).

Kopierar man in text från Pages med ett mjukt bindestreck blir det ett hårt bindestreck i Word. Kopierar man text med ett mjukt bindestreck från Word till Pages blir det ingenting. (Word 16.56 och Pages 11.2) Det ger misstanken att Word hanterar unicode för mjukt bindestreck inkorrekt vilket bekräftas här: Wrong code point interpretation in Word for Alt 0173 (00AD).

Själv behöver jag oftare hårt blanksteg och det fungerar tack och lov i båda programen, med samma kortkommando: Opt+mellanslag.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2021-12-19 17:37
Ursprungligen av larsgunnar:

När detta skrivs, 211219, tycks Apple dessvärre fortfarande inte ha förstått att Peges behöver en funktion för mjuk avstavning.

Därför kan kanske den workaround som beskrivs i nedanstående inlägg vara användbar. Inte lika smidigt som en integrerad funktion för mjuk avstavning, men den fungerar så vitt jag kan se när jag testar i Pages v. 11.1.
https://discussions.apple.com/thread/8563964?...

Tack för tipset! Och för årtiondets bästa trådbump ?

På nyare macbooks kan du ju dessutom ställa in att visa Emoji- och symbolvisare via fn/jordglobs-tangenten. Med soft hyphen sparad som en favorit där behövs nu bara ett tangent- plus musklick för att få in ett mjukt bindestreck i Pages. Smidigt!

Observera att jag behövde klicka fram den utökade teckenvisaren (inringat med rött) för att rätt soft hyphen skulle dyka upp vid sökning.

Försökte motsvarande på iOS, men det verkar inte gå att söka fram soft hyphen i den begränsade emoji-visaren där.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2021-12-19 16:33
Ursprungligen av culman:

här kommer en direkt: jag flyttade Arbetsfiler till min användarmapp, det gick bra ... Men när jag öppnar Macintosh HD i Volumes finns jag som tidigare som användare och Arbetsfiler även där --- fattar jag rätt om detta är som ett slags alias, alltså intte så att jag nu har två Arbetsfiler med samma innehåll nu?

Nej, det blev nog kopia av "Arbetsfiler" i din användarmapp, ungefär som när man dra-släpper något mellan hårddiskar. En flytt hade ju inneburit att ta bort något från ett område där du nu antagligen inte längre har rätt behörigheter. Låt den gamla kopian ligga där så länge men använd inte den mer, bara filerna i din användarmapp.

Några fler tips:
I din egen användarmapp kan du spara filer var du vill, behöver inte vara i mappen "Dokument", men är kanske enklast så.

Filer på skrivbordet ligger i själva verket redan i din användarmapp, i en mapp "Desktop" (som dock kan vara gömd om du använder iCloud-synk av skrivbord och dokument till andra enheter)

Om du vill ha någon särskild mapp eller fil som du använder ofta mer lättillgänglig kan du istället för att flytta den skapa en genväg till filen. Högerklicka > Skapa alias

Tänk också på att ha backup! Som minimum, kopiera dina "Användarfiler" till t.ex ett usb-minne. Men jag rekommenderar att använda Time Machine till en direktansluten extern hårddisk.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2021-12-19 15:34
Ursprungligen av culman:

Vad jag egentligen undrar är om HD måste ligga i System med det nya opsystemet? Och kan jag utan problem ändra det?

Kort svar: Ja. Nej.

Jag gissar återigen att din hårddisk nu formaterats om från tidigare HFS+ till nuvarande APFS (beroende på dator och tidigare macOS). Det är ett säkrare men mer komplext format. I själva verket består din hårddisk av flera volymer, men Finder förenklar det så att du bara ser en "Macintosh HD". Men ändra inget utanför din egen användarmapp. Troligtvis kan du inte ens det. APFS och macOS skyddar dig mot både yttre hot och dig själv, om du inte vet exakt vad du gör. ?

Ursprungligen av culman:

Ja, det kan nog stämma, den låg inte i användaren (jag).

Om du - även i tidigare systemversioner - sparade dina användarfiler utanför din egen användarmapp kan du ha öppnat upp den för åtkomst för andra användare på nätverket, om du inte visste exakt hur du ställde in användarbehörigheter för mappen när den skapades.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2021-12-19 14:47
Ursprungligen av culman:

installerade Monterey och fick som tidigare en hårddiskikon på skrivbordet men den innehller Användare, Appar, Bibliotek och System - söker bland annat mina Arbetsfiler och ser att de nu ligger under System - Volumes -Macintosh HD - Arbetsfiler (!). Ja, det var ju konstigt men när jag försöker ordna upp den logiska ordning jag är van vid går det ej. Mmen jag kan placera Arbetsfiler under Favoriter och det är gott så, MEN ska det vara så här nu frågar jag mig?

1) Vilken systemversion hade du innan? Berätta gärna vilken datormodell/årgång du har också.
2) Hur var sökvägen till "Arbetsfiler" före uppdateringen enligt "den logiska ordning du är van vid"?

Jag gissar att du på något sätt tidigare hade lyckats spara "Arbetsfiler" utanför din användares hemmapp, kan det stämma? Det kan i så fall skapa problem.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2021-12-14 15:58

I dagsläget skulle jag säga att TimeMachine till en direktansluten extern hårddisk är den säkraste heltäckande backupen. APFS har varit under utveckling de senaste åren och Apple har inte släppt all dokumentation än. Skivverktyg har begränsningar i vissa versioner av macOS och även om till exempel Carbon Copy Cloner och andra tredjepartsutvecklare hittar sätt att göra bootbara skivavbilder av APFS är det inget du behöver för denna backup inför uppdatering.

Observera att TimeMachine i macOS 10.15 Catalina fortfarande kräver en extern hårddisk formaterad i Mac OS Extended (journalförd). Men från macOS 11 Big Sur rekommenderas TimeMachine till APFS-formaterad HD. (jämför supportsidor för macOS 10.15 och nuvarande macOS 12)

Som en extra säkerhet kan du ju ta en extra kopia (dra och släpp) av din användarmapp till en annan extern hårddisk eller nätverksdisk lokalt eller på molnet. Om allt skulle gå fel vid uppdateringen av macOS och du måste installera om ett nytt rent system använder du TimeMachine-backupen med Återställningsassistent. Och har dessutom en extra kopia av alla dina viktiga dokument. Småningom när du ser att allt är stabilt kan du formatera om den externa TimeMachine-HD:n till APFS som Monterey kommer trivas bättre med i längden.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2021-12-14 11:54

Din interna HD är formaterad som APFS, med en volym för systemet och en för användardata. Apples nya format ökar säkerheten men också komplexiteten. Man kan inte skapa en avbild av en APFS-volym, det står uttryckligt på Apples supportsida: Obs! Du kan inte skapa avbilder av enskilda APFS-volymer. Du kan inte skapa avbilder av APFS-behållare på Mac-datorer med Apple Silicon eller en Apple T2-säkerhetskrets.

I detta fall tror jag du bör backa ett steg och beskriva vad ditt övergripande syfte med att skapa skivavbilden är. Också exakt vilken macbook och version av macos du har.

Med APFS kan vi inte riktigt tänka som förr. Det är t.ex inte längre praktiskt (och knappt möjligt) att skapa en bootbar kopia av hela systemet. Läs mer här. Om ditt syfte är backup skulle jag rekommendera att du formaterar den externa disken som APFS och kör TimeMachine mot den.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2021-12-13 20:05

Med HomePod Software 15.2 har Siri på HomePod börjat tala holländska och rysska. Hij die op iets wacht, wacht altijd te lang…

https://9to5mac.com/2021/12/13/siri-on-homepo...

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2021-12-13 19:28

Nu kan du testa om 12.1 gör någon skilnad

Dold text:

macOS Monterey 12.1 — Omstart krävs

macOS Monterey 12.1 innehåller SharePlay som är ett helt nytt sätt att dela upplevelser med släkt och vänner i FaceTime. Den här uppdateringen innehåller också omdesignade minnen i Bilder, programmet för digitalt arv samt andra funktioner och buggfixar för din Mac.

SharePlay
* SharePlay är ett nytt sätt att dela synkroniserade upplevelser i FaceTime med innehåll från Apple TV-appen, Apple Music och andra appar som stöds.
* Delade reglage ger alla möjlighet att pausa, spela upp, spola framåt eller spola bakåt.
* Smart volym sänker volymen automatiskt i filmer, TV-program eller låtar när du eller någon av dina vänner pratar.
* Skärmdelning gör det möjligt för alla i ett FaceTime-samtal att titta på bilder, surfa på webben eller hjälpa varandra.

Bilder
* Minnen har designats om med ett nytt interaktivt gränssnitt, nya animerings- och övergångsstilar och flera bildcollage.
* Nya minnestyper omfattar fler internationella helgdagar, barnfokuserade minnen, trender över tid och förbättrade husdjursminnen.

Apple-ID
* Du kan utse kontakter för digitalt arv så att de får tillgång till ditt iCloud-konto och personlig information i händelse av din död.

TV-app
* Med fliken Affär kan du bläddra bland, köpa och hyra filmer på ett ställe.

Den här versionen innehåller följande förbättringar för din Mac:
* Funktionen Dölj min e-postadress i appen Mail för prenumeranter på iCloud+ gör det möjligt att skapa unika, slumpmässiga e-postadresser.
* Aktier kan visa valuta för ett aktiekortnamn och avkastning hittills under året när du tittar på diagram.
* Nu kan du radera eller byta namn på taggar i Påminnelser och Anteckningar.

Den här versionen innehåller också buggfixar för din Mac:
* Skrivbord och skärmsläckare kunde sakna innehåll när du hade valt bilder från Bilder-biblioteket.
* Styrplattan kunde sluta svara på tryckningar och klickningar.
* Externa bildskärmar kunde ibland inte ladda vissa MacBook Pro- och MacBook Air-datorer som var anslutna via Thunderbolt eller USB-C.
* Uppspelning av HDR-video på YouTube.com kunde leda till att MacBook Pro-datorer från 2021 kraschade.
* Menytillbehör kunde skymmas av kamerahuset på MacBook Pro-datorer från 2021.
* MagSafe kunde sluta ladda 16-tums MacBook Pro-datorer från 2021 när skärmen var nedfälld och systemet var avstängt.

En del funktioner kanske inte är tillgängliga för alla regioner eller på alla Apple-enheter. Information om säkerhetsinnehållet i Apple-programuppdateringar finns på https://support.apple.com/kb/HT201222

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2021-12-11 12:59
Ursprungligen av torbjorneklund:

Har någon hittat ett passande fodral, helst av typen sleeve?
Ett fodral som är så slimmat som möjligt. Jag har tidigare haft Incase med magnetlås, fungerat perfekt. Skyddar bra och lätt att öppna. Köpte denna men då datorn är boxigare än tidigare går låset inte igen.
https://www.iphonebutiken.se/incase-icon-slee...

Inte superslimmat och inte en egentlig sleeve, men jag köpte Twelvesouth Suitcase till min 13" MBP M1 2020 och är grymt nöjd. Skyddar bra i ryggsäcken, går snabbt att slänga upp datorn en stund på bussen och ser inte så datorfult ut när man bara rör sig mellan olika lokaler inomhus. Använder den som ett fodral som alltid sitter på, men är mer än en sleeve. Dyr men värt det. Finns t.ex här.

Min 13-tummare har några milimeter till godo, kanske går att få ner nya 14" M1 Pro i den?

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2021-12-11 12:47
Ursprungligen av Peter Fahlcrantz:

När jag klickar på en fil som ligger på iCloud visas en pil som jag tolkar som att filen laddas ner till min iPad och samtidigt räknar den ner från till exempel 500 Mb … man var hamnar filen? En ljudfil behandlas så här och sen kan jag jag starta uppspelningen, men ligger filen kvar på iCloud eller …?

Du talar alltså om appen Filer på iPadOS? Filen finns kvar på iCloud. En lokal kopia laddas ner till iPaden som du inte når på annat sätt än via appen Filer. Men om du vill att den ska nås inifrån exempelvis någon särkild mp3-spelar-app så kan vissa appar ha egna mappar som synkas via iCloud.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2021-12-11 12:30
Ursprungligen av iggy:

Det är olika usb-kablar till alla tre hårddiskarna. Två av hårddiskarna har separat strömförsörjning, en har inte det. Usb-minnet syns inte heller.

Skickar med skärmdumpar från Systeminformation och Skivverktyg.

Men för att gå vidare,

• Starta i Säkert läge. Det stänger av eventuella tillägg som kanske kan ge konflikt med hur USB-enheter hanteras

• Skapa en ny användare på datorn. Det isolerar fel som är begränsade till programvara och inställningar i din användarmapp.

• Verifiera att de externa diskarna fungerar på en annan mac

Om inget av det hjälper så lutar det mot att det är den USB-bug som verkar finnas i 12.0.1. Dels att en del USB-hubbar fungerar konstigt, dels att vissa externa hårddiskar inte monteras. En kuriosum i t.ex den här tråden är att det där fungerar när de tvingar en strulande USB-C hårddisk ansluta med 480 Mb/s (USB2) genom att använda en 2 m lång laddsladd, men inte fungerar med 5Gb/s (USB3).

12.1 bör komma inom någon vecka. Även om USB inte nämns bland korrigerade bugar kan det vara en "mindre bug" som Apple talar lite tystare om. Såg någon som rapporterade att hans strulande USB-hub fungerade med RC1 av 12.1. Men det kan också vara något annat, t.ex ett tredjepartstillägg som är gemensamt för de som har strulande USB-hårddiskar. Så att testa säker start eller på en annan installation av Monterey kan ge mer ledtrådar.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2021-12-11 12:19
Ursprungligen av iggy:

Jag ringde Apple support och fick efter mycket om och men rådet att ominstallera systemet. Fast nu kunde jag inte välja någon hårddisk att installera på alls ?‍♂️ Valde för säkerhets skull att dra ur alla externa hårddiskar.

Offtopic, men lite ironiskt att Apple Support ger det rådet, då ominstallation principiellt inte lagar något OS-relaterat sedan macOS 11 Big Sur, eftersom systemet ligger på en egen verifierad och signerad partition (container). Om du kan boota så är sytemvolymen korrekt. Däremot kan ju en ominstallation med en ny datavolym korrigera fel som ligger utanför macOS. Läst på den utmärkta bloggen Eclectic Light Company, längst ner i detta inlägg.

Men detta att du inte såg någon intern hårddisk när du försökte ominstallera, hade du startat från Återställningspartitionen?

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2021-12-09 08:42

Uteslut usb-huben helt när du testar hårddiskarna.

Se om de syns i Systeminformation > Hårdvara > USB när du kopplar in dem. (tryck cmd⌘-R för att uppdatera usb-trädet i Systeminformation vid varje förändring)

USB-portar kan ha inaktiverats vid tex strömfel. Nollställa SMC återaktiverar portarna i så fall. På en iMac helt enkelt stäng av och dra ur elkontakten. Vänta 15 s, sätt i elkontakten, vänta 5 s, slå på datorn.

Monterey har rapporterats fungera dåligt med vissa usb-hubbar. Främst rapporter om M1-macar och USB-C hubbar. Fixas förhoppningsvis med 12.1 om några veckor.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2021-12-08 16:27
Ursprungligen av Chaosstar:

Kan bildskärmen nedan drivas riktigt av en MacBook Pro (13 tum, 2016, fyra Thunderbolt 3-portar, usb-c)?

LG UltraFine Ergo 27UN880-B:

https://www.computersalg.se/i/7296229/lg-ultr...

https://cdon.se/hemelektronik/lg-ultrafine-er...

En fins skärm. Och smidigt med laddning och bild via USB-C. Den datorn kan driva två sådana skärmar.